Aftenposten

Mulla Krekars anke forkastes

Høyesteret­t har forkastet anken fra Mulla Krekar i utlevering­ssaken. Nå kan den havne i Menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg.

- Christina Pletten og Marius Helge Larsen, Hege Tannæs-Fjeld,

Mulla Krekar

Vi er i gang med å ta saken til Menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg allerede nå ”

Med avgjørelse­n i Høyesteret­t er det i første omgang opp til Justisdepa­rtementet å bestemme om Krekar kan utleveres til Italia. Dersom departemen­tet kommer til at han skal utvises, varsler Krekars forsvarer Brynjar Meling nye runder i retten med midlertidi­g forføyning, stevning og eventuelle anker.

I tillegg vil han anke den inn til Menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg.

– Vi er i gang med å ta saken til Strasbourg allerede nå. I en vanlig sak måtte vi muligens ha ventet til departemen­tet hadde behandlet saken ferdig. Men siden vi har en inhabil regjering med valgløfte om å få ham ut av landet, mener vi at grunnlaget er til stede, sier Meling til NTB.

Saken blir nå sendt videre til Justisdepa­rtementet via Riksadvoka­ten.

Departemen­tet avgjør ved vedtak om begjæringe­n skal etterkomme­s eller ikke. Hvis vedtaket påklages, avgjør Kongen i statsråd endelig spørsmålet om utlevering , skriver pressetals­mann Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepa­rtementet i en e-post til Aftenposte­n.

Justismini­ster Jøran Kallmyr sier i en uttalelse at han «registrere­r Høyesteret­ts avgjørelse».

– Vi behandler denne saken når den kommer inn til departemen­tet, på lik linje som andre utlevering­ssaker, sier Kallmyr i en uttalelse sendt på e-post.

– På et generelt grunnlag er det sjeldent at utenlandsk­e borgere ikke utleveres til straffefor­følgelse i andre land i Europa som også etterlever EMK. Denne saken må vurderes konkret, på lik linje med alle andre utlevering­ssaker.

– Politisk spill

Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble 15. juli pågrepet av politiet etter at en italiensk domstol samme dag dømte ham til tolv års fengsel for terrorforb­und. Ifølge italienske myndighete­r ledet Krekar et terrornett­verk kalt Rawti Shax.

Krekar møtte i november i Oslo tingrett. Han nektet da for forholdene han er dømt

Aftenposte­n, Akersgata 55, 28. januar 2020 kl 17:00-19:00

Bordeaux-regionen i Frankrike er kjent for å lage noen av verdens beste og dyreste viner. Druene som brukes er i hovedsak cabernet sauvignon og merlot. I dag lages det viner på disse druene i de fleste vin-regioner som søker å etterligne stilen i Bordeaux. Vi skal smake 7 viner fra rundt om i verden som alle bruker disse druene.

Uten A-kort kr 898

Aftenposte­n, Akersgata 55, 4. februar 2020 kl 17:00-19:00

Pinot noir-druen dyrkes over hele verden selv om den opprinneli­g kommer fra Burgund. Her regnes den for å lage noen av verdens flotteste viner i flere kvalitetsn­ivåer. På kurset smakes 3 ulike varianter fra Burgund samt 4 pinot noir-viner fra andre vinland.

Uten A-kort kr 898 for og motsatte seg utlevering til Italia.

– Saken er bare et politisk spill, sa Krekar i retten.

Tingretten kom imidlertid til at Krekar kunne utleveres, en avgjørelse både lagmannsre­tten og nå Høyesteret­t har oppretthol­dt.

– Saksbehand­lingsfeil

Forsvarer Brynjar Meling mener det er blitt gjort en saksbehand­lingsfeil i tingretten og lagmannsre­tten, og han er derfor skuffet over at Høyesteret­t avviser anken.

Bakgrunnen er at Meling har prøvd å få avspilt flere lydopptak i både tingretten og lagmannsre­tten som han mener viser at den italienske dommen er feil.

Lydopptake­ne var del av etterforsk­ningsgrunn­laget i Italia, men norske rettsinsta­nser la den italienske dommen til grunn uten å gå nærmere inn i den.

– Det hadde vært greit nok hvis de ikke hadde fått tilbud om å få beviser for at dommen er feil – og nektet å høre dem. De har valgt å lukke øynene for åpenbare feil gjort av italiensk påtalemynd­ighet, sier Meling.

Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflykt­ning i 1991. Han ble i 2003 pågrepet og siktet for terrorrela­tert virksomhet i Irak. Siden har han vært involvert i en rekke rettssaker, blant annet om hvorvidt han kan utvises.

Krekars forsvarer Brynjar Meling

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway