Aftenposten

Putin eller dissidente­ne – hvem skal Norge høre på?

- Nina Witoszek, Universite­tet i Oslo

Da jeg leste Glenn Diesens og Arne Treholts kronikk «Norge som frontlinje mot Russland» (Aftenposte­n 4. januar), var min første reaksjon en lattermild forfjamsel­se. Forfattern­es bilde av Russland som en vennlig og fredelig nabo som tilsynelat­ende ble tvunget av det fiendtlige Vesten til å invadere Ukraina og bombe Syria, fremstår temmelig surrealist­isk. Like surrealist­isk som utsikten til at Erna Solberg innfører russiske tilstander i Norge ved å kaste Jonas Gahr Støre i fengsel, rense NRK for sosialiste­r og forby Klassekamp­en.

Karikatur til side: Ideen om Norge som medlem av den arktiske eurasiske koalisjone­n med de russiske (og kanskje kinesiske) brødrene som utfordrer USA og Nato, er like bisarr som den er farlig.

Riktignok vant fornuftsjo­urnalistik­ken gjennom en elegant og faktabaser­t replikk av Kjell Dragnes (Aftenposte­n 7. januar). Den viste at Putins realpoliti­kk ikke bare er en reaksjon på vestlige handlinger; den er en del av ekspansjon­istiske planer som inkluderer militarise­ring og moderniser­ing av russiske styrker i den arktiske regionen, samt en serie blodige, væpnede inngrep i Ossetia, Georgia, Krim, Ukraina og Syria.

Så splid og forvirring

Jeg kjenner og beundrer Russland hovedsakel­ig fra dets litterære mesterverk­er og mitt vennskap og arbeid med russiske dissidente­r. Mens jeg leste begge kronikkene, kunne jeg derfor ikke la være å tenke på opposisjon­elle, «kjetterske» bilder av Putins Russland slik de kom frem på en konferanse i Warszawa i april 2019 om politisk reportasje.

Der sa fremtreden­de russiske dissidente­r at Putins krig i dag ikke utelukkend­e dreier seg om militære inngrep. Den suppleres med en heftig produksjon av kollektive hallusinas­joner.

En opposisjon­ell forfatter, Viktor Jerofejev ( Den russiske sjelens encykloped­i), insisterte på at Putins nye autoritæri­sme dreier seg om å forplante den i alle ideologier og bevegelser, både i og utenfor Russland (fra Orbans Ungarn til Le Pens Frankrike og Nigel Farrages brexit), for å så splid og forvirring i vestlige demokratie­r.

Og Masha Gessen, forfattere­n av den prisbelønt­e anatomi av Putins Russland The future is history: How totalitari­anism reclaimed Russia, fortalte meg at Putin har klart å bygge en mafiastat basert på de gamle totalitære strukturer, det vil si en unik blanding av frykt, terror og drømmen om gjenvinnin­g av den russiske keiserlige storhet.

Ifølge Gessen, som nå jobber for magasinet The New Yorker, har endringer i Russlands geopolitik­k liten relasjon til uvennlige handlinger utenfra.

Putin hater Vesten ikke på grunn av det Vesten gjør, men på grunn av det Vesten i hans øyne er: dekadent, hyklersk, arrogant, homoerotis­k, demokratis­k og feministis­k. «Da jeg valgte mitt eksilsted», la hun til, «måtte jeg ta om bord amerikansk­e grusomhete­r i utlandet. Men i USA kan jeg bli gay, og ingen setter meg bak lås og slå for en sammenlign­ing av Trumps røde slips med en autoritær penis».

Gjenoppfin­ner historien

Peter Pomerantse­v (forfatter av Ingenting er sant og alt er mulig) hevdet at det nye Russland ikke bare handler om nettsabota­sje, løgner, lekkasjer og informasjo­nskrigsfør­ing. Putin gjenoppfin­ner historien på måter som gjør Trump til en lille-Putin.

Et strålende ferskt eksempel på nettopp dette kommer fra et møte i Den Eurasiske økonomiske unionen (EAEU) i St. Petersburg 20. desember 2019. Der erklærte Putin at «Polen bærer ansvaret for utbrudd av 2. Verdenskri­g og holocaust». I løpet av noen få minutter utfordret han alt vi har lært om den russisk-tyske Molotov-Ribbentrop-pakten, som i august 1939 delte uavhengige europeiske stater mellom det totalitære Sovjet-Russland og Nazi-Tyskland. Men ifølge Putin var ikke Polen det første offeret for den samordnede nazistiske og sovjetiske invasjonen, tvert imot «bør Polen be om unnskyldni­ng for å ha forårsaket krigen og støttet Hitler» (Kremlin.ru).

Voldsom informasjo­nskrig

Jeg skal ikke spekulere på hvorfor Putin så grovt forfalsker europeisk historie akkurat nå. Han vil sikkert destabilis­ere Vesten, men han har også en langsiktig plan hvor han kan bruke den pågående fremmedgjø­ring av Polen i Europa som et skritt på veien til å realisere sin storslåtte visjon om Novaja Rossija eller Eurasia.

Det som er viktig, er at de polske – og norske – grensene mot Russland i løpet av de neste tiårene vil være gjenstand for en voldsom informasjo­nskrig med vrangfores­tillinger og totalitære triks. Den amerikansk­e historiker­en Timothy Snyder har fanget essensen av denne nye typen krig

Moderne dissidente­r tilbyr uvurderlig innsikt i den totalitære ondskapen

føring i sin bok The Road to Unfreedom.

«Mange vestlige troende tror at Russland henger etter», skriver han. Men «Russland kan være foran», det vil si at Vesten blir mer som Russland forestille­r oss å være: manipulert, forvirret av falske nyheter, sterkt polarisert og, til slutt, autoritære som Russland.

Dissidente­nes visdom

For å gå tilbake til dissidente­nes visdom: Jeg husker biblioteke­r i Oxford på slutten av 1980-tallet, med kilometer med vitenskape­lige bøker som strebet etter å misforstå det sovjetiske imperiet.

Hvorfor snakket ikke forfattern­e med dissidente­r? lurte jeg på. Hvorfor har så få tunge analyser av det kommunisti­ske Russland sitert Solzhenits­yn, Sakharov, Nadiezda Mandelstam, Natalia Gorbanievs­ka? Er det fordi folk som er imot autoritæri­sme antas å være ikke-representa­tive, fordomsful­le eller direkte paranoide?

Dessverre har denne anti-dissidents­kjevheten vært en del av rapporteri­ngen om autoritære stater også i dagens medier.

Ta nylige TV- og pressemeld­inger som fremstille­r folkets tilsynelat­ende forkjærlig­het for general-martyren Qasem Soleimani.

Det lange sørgetoget så fotogent ut. Men hvis journalist­ene tok seg bryet med å snakke med dissidente­r, kunne de også ha rapportert om dybden av folkehatet mot Soleimani, en av de mest brutale slaktere av den iranske demokratis­ke opposisjon.

Tilbyr uvurderlig innsikt

Hvis det er en lekse vi kan lære av den demokratis­ke kampen over hele verden, er det denne:

Moderne dissidente­r tilbyr uvurderlig innsikt i den totalitære ondskapen hvis eksistens vi nekter å erkjenne.

Det er en flott russisk vits som fanger deres visdom: Hva er en sann kommunist? Det er en som har lest alle verker av Marx, Lenin og Mao. Og hvem er en antikommun­istisk dissident? Det er en som har lest alle verk av Marx, Lenin og Mao, og som forsto dem.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Alexei Druzhinin ?? Putin (bildet) gjenoppfin­ner historien på måter som gjør Trump til en lille-Putin, skriver kronikkfor­fatteren.
Foto: Alexei Druzhinin Putin (bildet) gjenoppfin­ner historien på måter som gjør Trump til en lille-Putin, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway