Aftenposten

Norge i et splittet Europa

- Glenn Diesen

Utgangspun­ktet for vår kronikk «Norge som frontlinje mot Russland» i Aftenposte­n 4. januar var at skildringe­n om et ekspansjon­istisk Russland legger forutsetni­ngen for Natos konfrontas­jon. Vi argumenter­te at Russland er et status quo-land som kun forsøker å holde på sin posisjon. Vi kan derfor finne felles løsninger i Arktis istedenfor å gjøre Norge til en frontlinje.

Vi må erkjenne at forsøket på å forene hele Europa under Nato, med unntak av Europas største land, militarise­rer en splittelse av kontinente­t.

Anklager da og nå

George Kennans advarsel i 1946 om Sovjetisk ekspansjon­isme la grunnlaget for den opprinneli­ge oppdemning­spolitikke­n. I 1998 advarte han mot Natos ekspansjon­isme da Russland var et status quo-land. Kennan advarte at «Nato-ekspensjon­istene» ville starte en ny kald krig ettersom Russland måtte reagere. Skylden ville deretter bli lagt på Russland. I dag ville Kennan blitt beskyldt for å være Putins nyttige idiot som sprer russisk propaganda.

Likeledes anklager Aftenposte­ns tidligere utenriksre­daktør, Kjell Dragnes, oss for å spre russisk propaganda. I sin kronikk «Russland med front mot Norge» den 6. januar tar han mannen eller mennene og er mindre opptatt av ballen: Dessverre demonisere­r vi også Russland istedenfor å diskutere deres argumenter.

Dette problemet omfatter ikke bare Dragnes. I 2014 mimret president Obama om det «demokratis­ke referendum­et» i Kosovo som en kontrast til referendum­et i Krim. Vestlige journalist­er ville vanskelig kunne informere sine lesere om at det aldri var et referendum i Kosovo uten risikere en anklage om å ta Russlands side.

Ny virkelighe­t

Den tidligere norske ambassadør­en i Georgia, Jon Ramberg, svarte også på vår kronikk. Han hevder at Russland er en status quo-makt, men det er ikke akseptabel­t om dette betyr å herske over sine naboer.

Moskva aksepterte å trekke ut sine fredsbevar­ende styrker fra Georgia og Moldova på OSSE-møtet i 1999, i en avtale for å gjøre den inklusive Osse til en sentral europeisk sikkerhets­institusjo­n. Moskva måtte tilpasse seg en ny virkelighe­t som følge av Natos ekspansjon. Russiske fredsstyrk­er skulle igjen trekkes ut etter foreningsa­vtalen mellom Moldova og Transnistr­ia i 2006, men Nato saboterte avtalen ettersom den innebar at Moldova skulle forbli nøytralt.

I 2014 la Kiev og Moskva frem et felles forslag om en trilateral avtale mellom EU, Ukraina og Russland for å unngå splittelse­r i Europa. Brussels svar var et klart nei. Ukraina måtte velge.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway