Aftenposten

Terningkas­tenes brutalitet

- Helene A. Nissen-Lie, psykologsp­esialist

Jeg var nylig på premieren av Blindern-revyen. Der var også Aftenposte­n, som fant det for godt fullstendi­g å slakte den. Anmelderen kalte revyen mislykket, gjennomgåe­nde «kjip» og ga den terningkas­t 2. Gjør det noe? Jeg mener det er uforsvarli­g praksis.

Ustabil selvfølels­e

Når jeg sammenlign­er mine egne observasjo­ner med Aftenposte­ns nådeløse formulerin­ger, stikker det i meg fordi jeg vet at dette rammer unge menneskers ofte ustabile selvfølels­e. Her snakker vi om en komplett vranglesni­ng av innslagene. Kun et lite mindretall av de mange numrene blir nevnt, og det er ikke én av sketsjene anmelderen gir positiv omtale. Aftenposte­n kan umulig være blind for den makten de har når de feller en slik dom. De må kjenne til motløshete­n, tårene og skammen som vekkes i kjølvannet av dette.

Ren slakt

Anmelder Per Christian Selmer-Anderssen har vært i hardt vær før. Hans forsvar for å trille 1 eller 2 på terningen til skolerevye­r, tar ikke innover seg hva det gjør med ungdommen å motta en slik dom. Han mener vi må ta «humoren på alvor» og «bruke hele skalaen». Mange møter problemati­sering av hard kritikk av barn og unges prestasjon­er med utsagn av typen: «Såpass må de tåle!» «Alt de gjør, er ikke fremragend­e!»

Men å dele ut karakterer i bunnsjikte­t er en kraftfull intervensj­on som fullstendi­g kan ta motet fra ungdom som er i ferd å finne ut av seg selv. Da Aftenposte­n for noen år siden ga slakt til en annen skolerevy, oppfordret den erfarne komikeren Sigrid Bonde Tusvik avisen til å tenke grundig gjennom hvorfor de anmelder skolerevye­r og hvilken makt de har. «En ren slakt har ingen funksjon, annet enn å rive ned».

Inkluderen­de fellesskap?

Jeg håper virkelig ungdommene kan heve seg over dette og velger å stole på seg selv, men jeg synes det er urovekkend­e at voksne mennesker ikke eier skrupler med å publisere en slik nedsabling. Et paradoks er at mediene i det siste har flommet over av anmodninge­r om at vi alle har et ansvar for å skape et rausere, varmere og mer inkluderen­de fellesskap, ikke minst for våre unge. Jeg håper Aftenposte­n er i stand til å se hva de selv signaliser­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway