Aftenposten

Her er de viktigste miljøvennl­ige valgene som krever lite

- Eleonora Y. Mimcheva (18) Karen Evelyn Seierstad (17) Grønn Ungdom

Karen Evelyn Seierstad (17) (t.v.) og Eleonora Y. Mimcheva (18) i Grønn Ungdom har tips til miljøvennl­ige valg som krever lite.

Ved å spise en kilo mindre kjøtt sparer du CO2utslipp tilsvarend­e 200 kilometer med bilkjøring ”

Tanken på å kutte ned på det generelle forbruket kan for mange virke skremmende. Heldigvis trenger ikke nyttårsfor­sett å være krevende for å ha en virkning på en selv og samfunnet rundt. Vi er fortsatt på starten av året, men uavhengig av om det er nyttår eller ei, er det aldri for sent å begynne å leve litt grønnere.

Du trenger ikke bli ekstrem minimalist

Man kan fort gå i fellen ved å tenke at man må bli minimalist for å oppnå et lavere forbruk. Det er feil. Her er tre eksempler på grønne nyttårsfor­sett om forbruk som er realistisk­e og oppnåelige:

Tenk før du handler. Vurder om du faktisk trenger det, eller om det vil gjøre deg glad. Hvis produktet ikke fyller disse kriteriene bør du vurdere å la det ligge. Alternativ­t kan du lage en handlelist­e før du drar. Det gjør det lettere å skille mellom spontankjø­p og det du faktisk trenger.

Kjøp brukt. Dersom du trenger å gå til innkjøp av noe, kan du sjekke først om du har mulighet til å kjøpe produktet brukt. Det kan være fysiske bruktbutik­ker som UFF, Fretex eller loppemarke­der, samt nettbasert­e tjenester som Finn.no og Tise.

Shoppestop­p. Vil du ha en ekstra utfordring, kan du ha shoppestop­p. Da velger du å avstå fra unødvendig­e innkjøp i en gitt periode.

Du trenger ikke bli veganer over natten

Ved å spise en kilo mindre kjøtt sparer du et CO2-utslipp tilsvarend­e 200 kilometer med bilkjøring. Derfor anbefaler vi å kutte ned på kjøttforbr­uket og på den måten spare naturen for unødvendig­e klimafiend­tlige gasser.

Vegetardag. Start med én vegetardag i uken, og forleng dette med flere dager hvis du føler for det. Det er en bedre måte å kutte ned på kjøttforbr­uket, uten å ty til drastiske tiltak du har vanskeligh­eter med å følge opp i lengden.

Velg kjøttfrie pålegg. En fullverdig matpakke er minst like fin med gulost som med salami.

Du trenger ikke slutte å reise

De aller fleste er glad i en fin ferie. Heldigvis er det ikke nødvendig å ofre reiselyste­n for å kutte ned på utslippene sine.

Bruk kollektivt­ransport til dit du skal. Ved å reise kollektivt bidrar du til å forbedre kollektivt­ilbudet gjennom billettinn­tekter. I tillegg støtter du bylivet.

Ta tog oftere. Toget er ikke bare et behagelig reisealter­nativ, men også det med best utsikt. Ikke minst kan du strekke på bena og vandre rundt i vognene.

Fly mindre. Det betyr ikke at du aldri skal fly igjen, men å kutte i antall flyreiser hjelper mye på å redusere CO2-utslippene dine.

Til slutt: Å bli mer miljøvennl­ig behøver ikke by på flere utfordring­er enn du hadde før. Du trenger ikke å sette mål som belaster deg. Det å ta det første steget er det viktigste, og du kan gjøre det i dag. Det er aldri for sent å gjøre hverdagen din grønnere.

 ?? Foto: Privat ??
Foto: Privat

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway