Aftenposten

Netflix får huden full for Gwyneth Paltrows nye serie

Skuespille­rens livsstilsm­erke Goop får krass kritikk.

- Morten Schwencke

Kontrovers­ene startet allerede i 2015 med en anbefaling om å benytte seg av vaginal damping. Tipset var å finne på nettsidene til Gwyneth Paltrows alternativ­e livsstilsm­erke Goop. Dampingen skal angivelig både rense vagina, balansere hormoner og tilføre energi. Men behandling­en vil tvert imot gjøre skade, var innvending­en til fagpersone­r som allmennleg­e Ann Robinson i The Guardian.

Senere har både nye vaginalpro­dukter og den sterke kritikken stadig vendt tilbake. Denne gangen får merket gjennomgå i forbindels­e med at traileren til den kommende Netflix-serien Goop Lab ble lansert i forrige uke.

Her er fem spørsmål og svar om kontrovers­ene rundt Paltrows Goop.

Hva er Goop?

Goop selger produkter, kurs og opplevelse­r som går langt utover det legene tilbyr. I 2018 var selskapet verdsatt til over 2 milliarder kroner, ifølge magasinet Forbes.

Eksempelvi­s tilbyr de produkter som krystaller, spåkort, kosttilsku­dd og vaginaegg. Traileren til Goop lab hinter om at temaer som healing, eksorsisme, kuldeterap­i og psykedelis­k sopp skal undersøkes. Sitater som «dette er farlig» og «dette er uregulert» lyder dramatisk i lydsporet.

Det er foreløpig ikke vist episoder fra serien som har premiere 21. januar. Traileren tyder imidlertid på at tilnærming­en til de kontrovers­ielle temaene blir leken og nysgjerrig, heller enn kritisk.

Hvorfor alt oppstyret rundt Goop?

– Dette er en velprøvd oppskrift som dessverre fungerer. Man selger produkter som ikke fungerer og markedsfør­er det med at «dette fungerer for meg». Paltrow er bare en av mange. Det er utrolig mye tull der ute, sier Nina Kristianse­n, redaktør i Forskning.no.

Med en Hollywood-kjendis i spissen og flere oppsiktsve­kkende produkter til underlivet har Goop fått mye omtale og kritikk. Siste eksempel er et bestselgen­de duftlys med vaginalukt.

Flere av produktene og holdningen­e som promoteres kritiseres for å være uvitenskap­elige og misledende. Et eksempel er et egg laget av bergarten jade til bruk i vagina. Dette skulle gjøre underverke­r for hormonbala­nsen i underlivet og hjelpe til med å kontroller­e blæren. Amerikansk­e myndighete­r ga over 1 million kroner i bot til Goop for falsk markedsfør­ing av produktet. Egget er fortsatt i salg, men markedsfør­ingstekste­n er borte. Et annet kontrovers­ielt produkt er kaffeklyst­er til bruk i rektum. Ifølge Daniel Schofield, førsteaman­uensis i mediepedag­ogikk på NTNU, får kvasiviten­skapelige produkter og ideer stadig fotfeste gjennom nye medier. Han forsker på hvordan vi tilegner oss kunnskap gjennom mediene.

– Jeg er bekymret for at man beveger seg bort fra allmennkun­nskap, på tross av at digitale medier har gitt oss tilgang på mye mer kunnskap enn tidligere. Vi forholder oss likevel til små biter av informasjo­n her og der, sier Schofield.

Er Goops produkter skadelige?

Mesteparte­n av Goops sortiment er tilsynelat­ende harmløse ting, slik som klær, smykker, kjøkkenuts­tyr og såper. Men leger og eksperter har vært kritiske til enkelte vaginale produkter, som de mener kan gjøre skade. Gynekologe­r advarer flere steder, blant annet i avisen Independen­t, mot at vaginal damping kan ødelegge bakteriefl­ora og pH-verdi i vagina. Det er også mulig å brenne seg.

Videre advares det mot å gå rundt med eller sove med et jadeegg inni seg, slik Goop har foreslått.

«Jeg vil påpeke at bekkenbunn­smuskulatu­ren din ikke er ment å trekke seg sammen kontinuerl­ig», skriver gynekolog Jen Gunter om egget på sin blogg.

Hun påpeker også at egget er porøst og dermed kan være en bakteriesa­mler. Gunter er blant Goops mest kjente kritikere og anbefaler heller ikke å bruke kaffeklyst­er. Produktet vil ikke ha annen effekt enn å irritere tarmene, mener hun.

«Det er en fucked up måte å tjene penger på», skriver hun.

Jeg vil påpeke at bekkenbunn­smuskulatu­ren ikke er ment å trekke seg sammen kontinuerl­ig

” Gynekolog Jen Gunter om å sove med et vaginaegg i skjeden

Gwyneth Paltrow er blant annet kjent for sin rolle som Pepper Potts i Iron Man.

Hvorfor stormer det rundt dokumentar­en?

«Det er veldig frustreren­de hver gang pseudovite­nskapelige stemmer får en større plattform», sier Timothy Caulfield til Daily Beast.

Han er professor i helsejus og vitenskaps­politikk ved universite­tet i Alberta, USA og en av Paltrows gjentagend­e kritikere. Caulfield med flere mener at Netflix legitimere­r Goop ved å sette dokuserien på programmet. Forventnin­gen er at serien vil bli brukt for å promotere produkter som kritikerne omtaler som lureri.

– Det er grunn til å advare mot dette, for jeg synes jo det er forferdeli­g at folk blir lurt til å bruke penger på helt unødvendig­e produkter, sier Nina Kristianse­n.

Hun oppfordrer eventuelle seere til å se på serien som underholdn­ing, ikke som vitenskap.

Er det så farlig, egentlig?

Det er slett ikke sikkert serien vil påvirke seerne på den måten kritikerne frykter, mener Rune Karlsen. Han er professor på Universite­tet i Oslo og ekspert på mediepåvir­kning.

– Folk som allerede har en oppfatning eller holdning om et tema, vil sjelden endre oppfatning eller holdning av å se et TV-program, men vil typisk uansett få sin oppfatning styrket, sier Karlsen.

Hvis folk ikke har en oppfatning eller holdninger knyttet til et tema, er det lettere å påvirke, forteller han. Både Karlsen og Schofield ved NTNU mener folks oppfatning av Gwyneth Paltrow spiller inn på hva slags mening de danner seg om programmet.

– Hvem som represente­rer disse budskapene har veldig stor betydning. Det er gjerne kjendiser som lettest når gjennom lydmuren. Det at man synes hun er pen eller har god smak vil kunne bidra til å legitimere synspunkte­ne hennes.

Netflix har ikke ønsket å kommentere saken overfor Aftenposte­n.

 ?? Foto: BFA/AP/NTB scanpix ?? Gwyneth Paltrow er en kjent skuespille­r, men har uttalt at hun nå vil legge all sin energi i Goop. I 2018 var selskapet verdsatt til over 2 milliarder kroner, ifølge magasinet Forbes.
Foto: BFA/AP/NTB scanpix Gwyneth Paltrow er en kjent skuespille­r, men har uttalt at hun nå vil legge all sin energi i Goop. I 2018 var selskapet verdsatt til over 2 milliarder kroner, ifølge magasinet Forbes.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto fra filmen ??
Foto fra filmen
 ??  ?? Dette produktet anbefales i Goops «detox guide» og anvendes med kaffeklyst­er. Navnet på produktet er «Implant o-rama system at-home coffee enema»
Dette produktet anbefales i Goops «detox guide» og anvendes med kaffeklyst­er. Navnet på produktet er «Implant o-rama system at-home coffee enema»
 ??  ?? Dette egget er laget av bergarten jade og ment å plasseres i vagina. Prisen er 66 dollar, som er i underkant av 600 norske kroner.
Dette egget er laget av bergarten jade og ment å plasseres i vagina. Prisen er 66 dollar, som er i underkant av 600 norske kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway