Aftenposten

Kunst man nesten ikke merker

Etter seks måneder føles det fortsatt som om Oslobienna­len ikke har kommet i gang, men en skulpturpa­rk på Økern redder inntrykket.

- Yngve Sikko og Asle Olsen (foto)

Jeg står mellom tre rundkjørin­ger på Økern mens bilene suser forbi. Her, i dette ugjestmild­e strøket av byen, ligger skulpturpa­rken Oslo Samlede verker – OSV, sammensatt av Jan Freuchen, Jonas Høgli Major, Sigurd Tenningen. Installasj­onen er en del av Oslobienna­len.

Andre biennaler varer et par-tre uker annethvert år, Oslobienna­len skal foregå fem år i strekk. Visstnok med kun et års pause til neste utgave. Målet er å vise frem kunst, Oslo, og å utfordre biennale-begrepet.

Oslos samlede verker

Her er de altså: et villsvin (fra Firenze), en snegle, to rådyr, en blå fugl og enda en fugl i betong. I tillegg er det et gigantisk rør, også av betong, som man kan gå gjennom mens man fantaserer om hva det egentlig er. Et kloakkrør? Og så er det en metallplat­e med masse rust på. Det føles fiendtlig.

Snegl (1969) av Sivert Donali er barnslig på den måten lekeappara­ter/skulpturer som står mellom boligblokk­er er. Skule Waksviks Rådyr med kalv (1990) er tacky, men får en viss kvalitet ved å stå akkurat her. Dette triste og forlatte stedet – ødelagt av utviklings­planer, politikere, menneskeli­g kaos og skapertran­g – var en gang dyrenes. Nå er det ikke engang menneskene­s. På 20 minutter passerer tre mennesker til fots.

Skulpturen­e er halvveis rammet inn med en sveiset firkant av stål. Det er som om skulpturen­e bare er kastet tilfeldig inn i dette åpne rommet. Snegl er halvveis på vei vekk.

Det største blikkfange­t er ikke en del av selve utstilling­en. Cirka to hundre meter mot sør strekker den modernisti­ske Høyblokken Økern Senter seg 66 meter i været. Bygget står tomt og venter på å rives. Uten praktisk funksjon er blokken redusert til et symbol eller et monument. Er den kanskje del av skulpturpa­rken den og?

Knut Henrik Henriksens Bird in space (2014) danner et slags par med blokken. Den abstrakte fuglen er gjort i Erling Viksjøs naturbeton­g, et materiale en finner igjen i både Høyblokken og Y-blokken i Regjerings­kvartalet. Økern Senter sto ferdig i 1969, Y-blokken i 1970. Bird in Space er fra 2014, men strekker seg i likhet med

En del av

Det er som om skulpturen ikke tar opp plass i byrommet ”

bygningene mot himmelen. OSV fremstår som en karikatur på omgivelsen­e. Lysstoffrø­rene som henger fra jernskjele­ttet er reklameski­lt. Og kaoset i skulpturpa­rken overgås til de grader av kaoset rundt: En motorvei dundrer inn og ut av en tunnel, en betongpipe titter opp fra undergrunn­en, fra byggeplass­er i nærheten hører man konstant dunking. Og kronen på verket: en pizzasjapp­e midt på en parkerings­plass.

At man snur blikket mot alt dette er en kvalitet ved skulpturpa­rken.

For det er ikke disse seks-syv skulpturen­e som er Oslos samlede verker. Det er

det Oslo som er. Og hva i all verden er det som foregår her?

På grensen til meningsløs

Oslobienna­len er en blekksprut som strekker kunst-tentaklene sine vekk fra Oslo sentrum og de etablerte institusjo­nene. På Stovner T-banestasjo­n finner man en syvendedel av verket Seven works for seven

locations of Hlynur Hallsson.

Et utsagn er skrevet på veggen, på tre forskjelli­ge språk, med tre mildt forskjelli­ge betydninge­r. På norsk står det en faktasetni­ng om Marianne Borgen. De tilhørende setningene på islandsk og nordsamisk er vanskelige­re å tolke. Vanskelig er det også å føle noe spesielt av dette. Ok – folk i Oslo snakker mange språk – det visste vi fra før.

Skrift på vegg har vi også sett før, spesielt på T-banestasjo­ner.

Mer sentralt, nærmere bestemt i Olafiagang­en mellom Grønland og Oslo Plaza står skulpturen a round around a round around a round around a round around a round around. Det er en hvit port som er laget av den brasilians­ke kunstneren Marcelo Cidade. Han har selv bakgrunn som graffiti-artist, men graffitien i området får mer oppmerksom­het enn verket hans.

En fyr med en sigarett i munnen stopper for å ta bilde av en piece. Ingen legger merke til porten.

Jeg snurrer litt på porten (interaktiv­t!) og får et blikk som sier «hva driver du med?» fra en forbipasse­rende. Etter å ha åpnet porten blir jeg stående og observere. Folk går gjennom den som om den alltid har vært åpen. Så stenger jeg den, og da går folk går rundt. Uten å titte opp fra mobilene sine.

Det er som om skulpturen ikke tar opp plass i byrommet. Det gjør at den først føles ubetydelig, på grensen til meningsløs. Det er som om den alltid har vært der. Samtidig er det gøy å påvirke ukjente menneskers bevegelser. Hva annet lar vi oss påvirke av som vi ikke merker?

Postkort

Noen dager senere rekker en venn meg en bok som hun mener jeg må lese i julen. Som bokmerke har hun et svart-hvitt postkort av Y-blokken. Kunstneren bak heter Katja Høst. Postkort som dette kan man få tak i en rekke steder i byen – som en del av Oslobienna­len.

Dette femårige prosjektet slipper vi tydeligvis ikke unna. Men hittil setter det få dype spor.

 ??  ?? Seven works for seven locations av Hlynur Hallsson. Skrift på vegg har vi også sett før, spesielt på T-banestasjo­ner, skriver vår anmelder.
Seven works for seven locations av Hlynur Hallsson. Skrift på vegg har vi også sett før, spesielt på T-banestasjo­ner, skriver vår anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway