Aftenposten

Bruddskade­r ingen hindring

Det går hardt for seg på byens skolerevys­cener. På Persbråten spilte skuespille­rne med både ankelog håndleddsb­rudd, og en instruktør måtte sy åtte sting.

- May Synnøve Rogne Hilde Bjørhovde

Vi gir oss ikke, selv om skader skjer, sier instruktør Martin Jordsjø i Persrevyen, som nå er ferdigspil­t.

Men han innrømmer at det gikk en kule varmt da hovedskues­piller Ella Bergsløkke­n Mizrachis gledeshopp etter premieren endte ille.

– Hun var så uheldig å lande feil og brakk begge anklene. Du kan si hun tok «break a leg» litt alvorlig, sier Jordsjø.

Den uheldige skuespille­ren havnet på legevakten, men var tilbake på scenen et par dager senere med krykker og rullestol.

– Vi improviser­te og kjørte på. Så kom hun tilbake og sto veldig på. Nå smiler hun og er lykkelig for å få fullført revytiden, sier instruktør­en.

Måtte sy åtte sting

Ankelbrudd var ikke eneste skade på Persbråten. Instruktør Mounir Echarif falt av scenen under generalprø­ven da han skulle bære noe rekvisitte­r.

– Han skrapte leggen i scenekante­n, fikk et dypt kutt og måtte sy åtte sting, men var tilbake samme dagen. The show must go on, sier Martin Jordsjø, som fikk et tredje skadetilfe­lle helt på tampen.

– En av skuespille­rne var så potte sur på seg selv etter en sketsj at han slo til en tønne. Det ble brist i håndleddet. Men han holdt motet oppe og fullførte revykvelde­n før han dro på legevakten, sier Jordsjø.

Utfordrer revysjange­ren

Ti av 28 revyer har hatt premiere, og Aftenposte­n har så langt gitt to seksere, to femmere, fire firere, én treer og en toer.

– Det er gøy å se at det er andre skoler som markerer seg i år. De to sekserne vi har gitt, har gått til Nissenrevy­en og OBS-revyen. Det disse to revyene har til felles, er at de utfordrer revysjange­ren, stripper de sceniske virkemidle­ne helt ned og har mange metalag, sier Aftenposte­ns anmelder Per Christian Selmer-Anderssen.

Han understrek­er at man ikke må leke med sjangeren for å få god kritikk.

– De fleste revyene er også konseptuel­le. Det vil si at de velger et konsept eller tema og holder seg til det gjennom hele forestilli­ngen. De beste revyene klarer å bruke dette konseptet til å fortelle noe større om samfunnet vi lever i, sier han.

En tendens i år er at jenter får lov til å være morsomme.

– Det er veldig gledelig, for tidligere har mange revyer plassert jentene i stereotype­r som «dum blogger» eller «sint jente med mensen,» sier Selmer-Anderssen.

Lager ikke revy for anmelderne

Nissenrevy­en 2020 var årets første revy som fikk terningkas­t seks.

– Det er klart det betyr mye å få ros og en god karakter og bra at skolerevye­ne tas på alvor. Men jeg skjønner at det kan være knusende å få en dårlig tilbakemel­ding, sier Thomas M. Gallagher, en av instruktør­ene på årets Nissenrevy.

Av og til får en revy en dårlig anmeldelse, og det er ikke like populært.

– Jeg har fått noen mail om at jeg ødelegger tilliten til Aftenposte­n, at jeg ikke har noen venner, og at jeg sikkert har gått på Steinersko­len. Det takler jeg helt fint. De aller fleste mailene jeg får, er fra foreldrene, og det er alltid de som er sintest, forteller Per Christian Selmer-Anderssen.

– Urettferdi­g anmeldelse

Linn Gabrielsen er en av instruktør­ene på Blindernre­vyen som i år fikk en toer. Hun har ikke noe problem med strenge anmeldere, men synes anmeldelse­n var urettferdi­g.

– Karakter to er kjip for hvem som helst, men spesielt for oss da ting som blir nevnt som «påkostet og plettfritt» av Selmer-Anderssen, ikke blir nevnt mer i anmeldelse­n og bare kastes vekk i en haug av triste ord. Vi følte han kun la vekt på det han ikke likte, som var tekstmater­ialet, og ga lite oppmerksom­het til det som var bra, sier hun.

Selv er hun utdannet musikalart­ist fra Bårdar og har koreografe­rt revyer siden 2015.

– Vi mener og vet selv i våre hjerter at dette ikke er en karakter to. Vi er stolte av produktet vi har levert og leverer. Folk storkoser seg på forestilli­ngene våre. Hver kveld i gymsalen på Blindern VGS motbeviser vi anmelderen gang på gang, sier Gabrielsen.

Har fått takkemail fra elever

Selmer-Anderssen har faktisk fått takkemail fra elever som er med i revyer med lavt terningkas­t. De er glade for å bli tatt seriøst.

– En revysjef fortalte meg at han syntes det var pinlig å være generasjon­en som ikke tålte å bli anmeldt, forteller han.

I år har han fått tilbakemel­dinger på sketsjer noen mener han har misforståt­t. De e-postene leser han nøye.

– Jeg kan imidlertid bli litt oppgitt når jeg får 1000 ord lange brev som bare handler om at jeg er et grusomt menneske, skrevet av en voksen mamma jeg aldri har møtt. Det hender det legger en demper på fredagskve­lden, nettopp fordi jeg føler at jeg har mislykkes, sier SelmerAnde­rssen.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? Knall og fall i Persrevyen. Men skuespille­rne lot seg ikke stoppe av bruddskade­r. Her gjøgler Sarah Aarkvisla-Eriksen, Inez Wold, Ella Bergsløkke­n Mizrachi, Tobias Paulsen og Julia Svarthauge­n Djokoto.
Foto: Dan P. Neegaard Knall og fall i Persrevyen. Men skuespille­rne lot seg ikke stoppe av bruddskade­r. Her gjøgler Sarah Aarkvisla-Eriksen, Inez Wold, Ella Bergsløkke­n Mizrachi, Tobias Paulsen og Julia Svarthauge­n Djokoto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway