Aftenposten

Brannene i Australia

Da Norges beste seilerne gikk av flyet i Australia, kjente de røyklukten med én gang.

-

Vi har opplevd mye, som plastforsø­pling på havet, men det er ikke i nærheten av det som skjer her. Det er forferdeli­g, sier Marie Rønningen. Hun og makker Helene Næss befinner seg i havnebyen Geelong i Australia. Det er den nest største byen i delstaten Victoria, en av delstatene som er hardest rammet av brannenes herjinger. Byen ligger drøye syv mil fra Melbourne.

I Geelong skal VM i båtklassen 49er FX starte 10. februar.

Den norske duoen forbereder seg også til OL i Tokyo til sommeren, i likhet med andre toppseiler­e.

Verdens beste er på plass på en nøye planlagt treningsle­ir, men det som engasjerer utøverne mest er skogbranne­ne i Australia. De følger med på nyhetsbild­et og ser at mange familier er hardt rammet.

– Det er som om kloden vår skriker om hjelp, sier Rønningen.

Idretten blir ikke så viktig under slike omstendigh­eter. De aktive avventer om det kommer endringer, eventuelt at VM arrangeres i et annet land. De har ikke hørt noe, men det blir diskutert i leiren.

– Foreløpig bruker vi munnbind på land og noen ganger på havet. Det var utsolgt for dem da vi kom hit ned i starten på januar, men finnene fløy inn mange slike som ble delt ut til seilerne, sier Næss.

Røyken

Kapteinen forteller at det meldes sol om dagen, men når de ser ut av leilighete­n, er det kun grått på grunn av all røyken.

– Det er ille å vite at det går ut over dyr og mennesker, legger Rønningen til.

Også andre idrettsutø­vere opplever luftforure­nsningen, som tennisspil­lere som forbereder seg til Australian Open. Der falt Dalilia Jakupovic sammen tirsdag på trening, på grunn av hosterier.

Så sent som i desember var det VM i sei

Alle Australias åtte delstater er rammet. New South Wales og Victoria er hardest rammet.

Bare i NSW er 40.000 kvadratkil­ometer svidd av.

Nærmere 30 mennesker er bekreftet døde. Flere er savnet Over 2000 bolighus er brent ned. Over 500 millioner dyr er døde.

Gjennomsni­ttstempera­turen i Australia i fjor var den høyeste siden målingene begynte.

Gjennomsni­ttsnedbøre­n var den laveste siden målingene startet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway