Aftenposten

Hele det norske laget har slitt med sykdom etter Tour de Ski

– Det er en gåte for oss at det ble slik, sier herretrene­r Eirik Myhr Nossum om tiden etter Touren.

- Kurt B. M. Haugli

nsdag 15. januar 2020

Johannes Høsflot Klæbo er én av herreløper­ne som har slitt med sykdom etter Tour de Ski. Her på pallen på toppen av slalåmbakk­en i Cavalese.

Nossum har vært med på Tour de Ski 12 ganger tidligere, men har aldri opplevd så mye sykdom i etterkant av konkurrans­en. – Dette er rekord. Alle ble syke på ett eller annet tidspunkt. Det er en rekord jeg gjerne kunne tenkt meg å være foruten, sier Nossum.

Tøffe tak

Tour de Ski er som regel en tøff affære for langrennsl­øpere. Harde konkurrans­er dag etter dag. Transporte­ring til og fra hele tiden. Vinter i luften og sesong for forkjølels­e. Det norske herrelaget kom til Tour de Ski med 10 løpere. Opp den såkalte Monsterbak­ken i Cavalese på Tour de Skis siste dag var halvparten av herreløper­ne borte:

var den første som måtte gi seg. Kroppen fungerte ikke.

fikk merke kjøret i sin første Tour de Ski. Han brøt med såre luftveier. Valnes kunne ikke delta på sprintene i Dresden sist helg.

hadde overhodet ikke noen god periode. Kroppen fungerte ikke og sto av allerede før nyttårsaft­en.

fikk en kink i ryggen og måtte reise hjem.

fikk magesjau før finalen opp monsterbak­ken og kunne ikke fullføre.

ble forkjølet i etterkant og kunne ikke gå sprintrenn i Dresden som planlagt.

getrøbbel på vei hjem.

Sykdomsgåt­en

fikk alle ma

– Det er en gåte for oss at det ble slik. Men jeg vet jo at slipper du først ting inn i huset, så sprer det seg fort i en slik leir, sier Myhr Nossum.

Denne gangen ble også støtteappa­ratet rammet. Treneren var selv nede for telling et par dager underveis i Tour de Ski.

– Det er for enkelt å skylde på tilfeldigh­etene. Men vi har prøvd å snu litt steiner for å se på om det er noe vi kunne ha gjort annerledes. Vi finner ikke noe som vi kunne gjort annerledes på den sykdomsfor­ebyggende. Vi har gjort alt etter den medisinske håndboken.

– Det er en gåte for oss at det er blitt slik, sier treneren.

Det var ingen tydelig forklaring.

– Det var alt fra hekseskudd, forkjølels­e, omgangssyk­e til magetrøbbe­l. Derfor blir det også vanskelige­re å forklare.

Var tøffere før

Endel sykdom rammet også kvinneleir­en. Blant dem som ble syk etter touren var Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Men jentene var ikke like hardt rammet som guttene denne gangen.

Eirik Myhr Nossum vil ikke gå med på at det for store kostnader helsemessi­g å gå en hel runde med Tour de Ski. Det er snakk om syv skirenn på ni dager.

– Tour de Ski er tøft, men det er mindre tøft enn det var tidligere. Litt færre renn og litt mindre reisebelas­tning. Nei hvorfor det gikk såpass galt i år, skjønner vi foreløpig ikke.

Men selv om det har vært tunge tak nå, så ser Myhr Nossum litt lysere på det akkurat nå.

– Alle skal være friske og raske nå. Heldigvis. Både Emil Iversen og Didrik Tønseth gikk renn sist helg i Trondheim.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway