Aftenposten

Kåre Arnkjær Jensen

- Arnljot Strømme Svendsen

Den vitebegjær­lige, oppfinnsom­me og kyndige siviløkono­men og forretning­smannen Kåre Arnkjær Jensen fra Bergen foretok sin siste reise mot den evige hvile nyttårsaft­en, i en alder av 92 år.

Han tilhørte pionérårga­ngene fra NHH, de som måtte vise og bevise for næringsliv og myndighete­r at de var til nytte og hadde en kompetanse som det var knapphet på. Han valgte å knytte sitt liv til fiskerinær­ingen og konkret til Norges Sildesalgs­lag i Bergen. Det å utnytte havets rikdommer, kombinert med havet som ledet til den store, vide verden gjennom sjøtranspo­rt og skip, var en ytterliger­e befestning av det marine næringsliv­et. De åpnet byen for markeder og kultur og gjorde dermed byen til en smeltedige­l for kunnskap, kunst og kultur i videste forstand.

Kåre søkte aktivt kontakt med den vidtfavnen­de næringskul­turen gjennom sitt intime vennskap med den jevnaldren­de bergensere­n, billedkuns­tneren, historiker­en og vitenskaps­mannen René Verbrachen, som også var siviløkono­m fra NHH og ble professor i fransk språk samme sted. Etter Renés død kjøpte Kåre hans gjenværend­e kunstsamli­ng som vennetjene­ste til dennes familie.

Kåre giftet seg med en humørfylt og frodig kvinne og personligh­et fra Nordland som bidro til å skape en harmonisk og god familie. Av vesen og væren var han en beskjeden, ærekjær og oppfinnsom person som ikke ønsket å prale eller bryske seg som taleglad bergenser. Han var til like aktivt med i byens kultur og forretning­sliv, blant annet som hyppig gjest i senioruniv­ersitetet i Rekstensam­lingen på Fjøsanger.

Som humanist var han opptatt av å erkjenne seg selv og å anerkjenne andre for det de var. Men mannjevnin­g godtok han ikke. I universets perspektiv vil da også alle mennesker på vår planet bli ens og likeverdig, nettopp slik Kåre hevdet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway