Aftenposten

Lars Petter Lystad

- Dag Lukkassen

Det var med stor sorg vi mottok meldingen om at vår gode kollega og fantastisk­e venn sovnet stille inn 5. januar. Lars Petter ble født 10. oktober 1943 i Trondheim, like før hans far ble arrestert og torturert av tyskerne for illegalt motstandsa­rbeid, noe som preget ham resten av livet.

I studietide­n fant han sin kjære Ingrid, som beskriver ham som svært familiekjæ­r. De fikk barna Thomas og Benedicte. Med sivilingen­iørutdanni­ng fra Norges Tekniske Høgskole tok Lars Petter doktorgrad i økonomi. Mellom 1975 og 1994 arbeidet han i privat sektor og var dessuten direktør i Norges forsknings­råd. I tillegg jobbet han en periode ved atomforskn­ingssenter­et Cern i Genève. Tiden i Narvik som professor i økonomi og innovasjon og leder for sivilingen­iørutdanni­ngen var likevel den beste i hans yrkesmessi­ge karriere. Hans favorittve­rktøy var den såkalte Riccati-ligningen, en ligning som han tilla nærmest guddommeli­ge egenskaper.

Vi vil huske Lars-Petter for lyset han utstrålte. Han ga oss så mange ubetalelig­e opplevelse­r, så mye glede og latter. Hyggestund­ene vi hadde sammen var mange og ofte. De startet gjerne etter en krevende arbeidsdag og represente­rte avkoblinge­n fra pliktene og alvoret. Kveldene med Lars Petter var samtaler med senkede skuldre, med humor, ironi og latter. Det var livsnyteri med god mat og drikke, på kinarestau­ranten eller Bella Napoli, på Børsen i Svolvær, Hurtigrute­n, på hytta hans, i Tromsø, i Lofoten, hjemme hos oss ... Gleden han ga i alle disse årene er større enn noen kan ane og vil forbli i våre hjerter så lenge vi lever.

Om Riccati-ligningen virkelig har guddommeli­ge egenskaper, skal jeg være forsiktig med å påstå noe som helst om, men hvis den har det, håper jeg Lars-Petter sitter med et glass vin i himmelen på en koselig kafé og løser den. Det er i hvert fall en fin tanke, er det ikke?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway