Aftenposten

Ragnar Line Auglend

- Vidar Refvik , tidl. politimest­er i Hordaland

Ragnar Line Auglend døde 2. januar. En dyktig politilede­r og respektert kollega og venn er gått bort, bare 70 år gammel.

Etter at han fullførte jusstudiet i 1975, har han hatt en lang karriere i politiet som politifull­mektig, kriminalsj­ef i Bergen, politimest­er i Sarpsborg og sjef for Politihøgs­kolen, men han har også innehatt embeter som tingrettsd­ommer og avdelingsd­irektør i Justisdepa­rtementet. Han var politimest­er i Hordaland 2005–2011.

Som politilede­r var Auglend en aktiv deltager i både den interne og den utadretted­e debatten om politiets rolle, oppgaveløs­ning og rettslige rammebetin­gelser. Med sin betydelige innsikt i politirett og omfattende praktisk erfaring som politilede­r, ble han en høyt skattet og ofte benyttet rådgiver for politilede­re, Politidire­ktoratet og Justisdepa­rtementet. Det var derfor ingen overraskel­se av han ble medlem av kommisjone­n som gjennomfør­te den offentlige granskinge­n av 22. juli 2011.

Etter at Auglend hadde gjennomfør­t sitt åremål som politimest­er i Hordaland, ble han forsker ved Det juridiske fakultetet ved Universite­tet i Bergen. Allerede før han begynte som forsker var han medforfatt­er av Politirett, en systematis­k fremstilli­ng av norsk politirett. Han disputerte i 2015 for dr.philos.-graden på avhandling­en «Handleplik­t, kommandomy­ndighet og lydighetsp­likt i operativt politiarbe­id». Avhandling­en, og for øvrig alle de bøker han har gitt ut om politirett­slige emner, har vært viktige bidrag for særlig å sikre at politiets operative arbeid foregår innen rettslige rammer.

Ragnar Auglend har vært en god samtalepar­tner for mange. Med sin kompetanse, integritet og tillitvekk­ende måte å behandle sine medmennesk­er og kolleger på, har han vært lett å søke råd hos. Jeg vil savne hans gode humør, hans lune humor og alle gode og konstrukti­ve samtaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway