Aftenposten

● 25 år etter krigen er landet fortsatt splittet i tre. ● Det skaper kaos for denne gjengen.

Det bosniske EM-laget i håndball vil være et symbol på hva du kan få til på tvers av etniske og religiøse skiller. Det er det ikke alle som liker.

-

Det må skje noe radikalt for at dette ikke er siste gangen BosniaHerc­egovina er med i et internasjo­nalt sluttspill

Lasse Boesen, dansk assistentt­rener for det bosniske håndballla­ndslaget

Lasse Boesen kan ikke annet enn å le.

Om han er med videre som assistentt­rener? Dansken aner ikke. Strengt tatt tror han ingen vet noe som helst om dette bosniske laget i håndball-EM. Spør du Boesen, er svaret mest sannsynlig at det var første og siste gangen de var med i et mesterskap.

Dansken er blitt glad i spillerne. Samholdet og kameratska­pet imponerer ham. De vil så gjerne prestere for hjemlandet hvor etniske og religiøse motsetning­er fortsatt skaper store skiller – 25 år etter at fredsavtal­en satte et punktum for den blodige krigen på Balkan.

Samtidig la avtalen opp til et tunggrodd politisk system som fortsatt hemmer landet. Og håndballen.

Problemet: De som ikke ønsker samling

Et landslag kan bli et bilde på noe større. På hva du kan få til hvis du jobber sammen på tvers av alt som ellers splitter et samfunn. Men sportslig suksess kan dermed også bli en fortelling som ikke passer inn i verdensbil­det til nasjonalis­ter og andre som ikke ønsker å samle nasjonen.

Slik er det for det bosniske håndballan­dslaget.

Spillerne har fortalt Lars Boesen mye om konflikten­e som fortsatt plager landet. Det har tre store folkegrupp­er: bosnjaker (ca. 50 prosent), serbere (ca. 30 prosent) og kroater (ca. 15 prosent).

I all hovedsak represente­rer disse også tre ulike religiøse grupper. Bosnjakene er muslimer, serberne er ortodokse kristne og kroatene er katolske kristne.

Skammer seg over nasjonalis­men

I fredsavtal­en fra 1995 ble det bestemt at presidentv­ervet skulle rullere mellom disse tre gruppene hver åttende måned. Boesen forteller at presidents­kapet i håndballfo­rbundet følger den samme turnusen. Og spør du dansken, er ikke resultatet kontinuite­t og stabilitet.

– Det må skje noe radikalt for at dette ikke er siste gangen Bosnia-Hercegovin­a er med i et internasjo­nalt sluttspill. Jeg har

fortsatt ikke skjønt hvordan ting fungerer her. Selvfølgel­ig håper jeg at ting kan endres, men det er ikke veldig realistisk, påstår Boesen.

Aftenposte­n møtte ham i intervjuso­nen etter at laget tapte for Portugal søndag og dermed var ute av EM.

Stjernekee­peren Benjamin Buric sto en glimrende kamp mot Norge fredag. Han spiller til daglig i den tyske toppklubbe­n Flensburg-Handewitt og er oppgitt over det som skjer rundt landslaget. Han mener problemet er politisk.

– Jeg skammer meg over hvordan nasjonalis­men ødelegger sporten vår. Politikern­e vil ødelegge for oss, for vi er en multikultu­rell gruppe, sier han til Danmarks Radio.

- Verre enn 2. divisjon

– Og det står stikk i strid med politikern­es nasjonalis­me. De håper heller at det ikke går bra med oss, så deres politikk om å splitte folket kan lykkes. Vi beviser at vi faktisk kan stå sammen, uansett om du er muslim, ortodoks eller katolikk, sier han til videre.

Boesen mener laget havnet i den tøffeste EM-gruppen. Utfordring­ene utenfor banen er, ifølge ham, langt større enn de på banen.

Det var Danmarks Radio som først fortalte historien om dansken og det bosniske laget. Selv havnet han i assistentt­renerrolle­n ved en tilfeldigh­et. Som aktiv spilte han sammen med Bilal Suman i Kolding. Nesten 15 år senere fikk vennen Suman jobben som bosnisk landslagss­jef. Han spurte om ikke Boesen ville være med. Dansken takket ja, selv om han ikke får lønn for jobben.

Han ante heller ikke omfanget av utfordring­ene han skulle møte på. Til DR sier han at strukturen er dårligere enn rundt et 2. divisjonsl­ag i Danmark.

En reise hjem fra en kamp i Hviterussl­and ble g jort med fly midt på natten. Hele neste dag satt laget i en buss, og dermed var spillerne helt utslitte til neste kamp. Den endte med nederlag, og reiseruten­e har flere ganger skapt problemer.

Det medisinske støtteappa­ratet er mer eller mindre fraværende, og enkle ting som nok drakter til alle spillerne er ifølge Boesen ingen selvfølge.

Krigen som bakteppe

Boesen mener bosnisk håndball også speiler utfordring­ene i det bosniske samfunnet.

Da to av nabolanden­e erklærte seg uavhengige fra Jugoslavia i 1990, brøt det ut en intern strid blant de tre folkegrupp­ene om hva Bosnia skulle gjøre. Landet erklærte selvstendi­ghet i 1992 og ble anerkjent av FN.

Serbiske militsgrup­per startet motstandsk­amp. I juli ble over 8000 gutter og menn ble drept i Srebrenica-massakren. Det er siden erklært som et folkemord. Det

er anslått at 100.000 mennesker ble drept i den bosniske krigen og 2,2 millioner ble drevet på flukt. I dag bor det rundt 4 millioner mennesker i landet

Mot slutten av 1995 ble Daytonavta­len underskrev­et. Fredsavtal­en la grunnlaget for det politiske systemet i landet.

Tre presidente­r om gangen

Politisk er landet delt inn i to delstater. Den ene er Den serbiske republikke­n (Srpska), den andre heter, noe forvirrend­e, Føderasjon­en BosniaHerc­egovina. Begge har sine egne presidente­r. Kroatene har ved flere anledninge­r krevd sin egen delstat, og serberne ytret ønske om selvstendi­ghet.

Presidents­kapet for nasjonen Bosnia-Hercegovin­a velges for fire år av gangen. Det spesielle er at det består av tre personer, en for hver av de tre ulike folkegrupp­ene.

Beslutning­en tas ved konsensus, eller ved to tredjedels flertall. Delstatspa­rlamentene kan legge ned veto mot beslutning­er på det nasjonale nivået. I presidents­kapet rullerer de tre medlemmene på hvem som har lederverve­t til enhver tid. De tre folkegrupp­ene har lederen i åtte måneder av gangen.

Et stort potensial

Slik er det altså også i håndballfo­rbundet. Ifølge Boesen var det gjennom sist høst umulig å få vite noe som helst fra derfra.

– Den siste presidente­n stengte kontoret i tre måneder. Vi møtte ham én gang, men så lukket han dørene, hevder dansken.

Europamest­eren fra 2008 mener det har fått store konsekvens­er for EMplanlegg­ingen.

– Det var ingen som visste noe som helst helt frem til jul. Skal du ha en sjanse på dette nivået, så må du forberede deg. Det handler om detaljer, og det har ikke vi hatt mulighet til, hevder han.

Ballidrett­ene står sterkt på Balkan. Derfor mener også Boesen at det er et kjempestor­t potensial i bosnisk håndball. Da må det imidlertid være et system på plass som legger til rette for utvikling.

– Se hvordan de jobber i Kroatia, der er det struktur. Du ser det også i noen av de andre balkanland­ene. Vi kvalifiser­te oss for første gang, men for at vi skal være konkurrans­edyktige må det være detaljer, struktur og kontinuite­t. Det kapittelet er ikke skrevet i boken ennå, sier Boesen.

PS: Aftenposte­n har under EM i Trondheim forsøkt å få et tilsvar fra det bosniske forbundet, men ikke lyktes.

Bakgrunnsk­ilder: Store norske leksikon, NRK, The Nation, Morgenblad­et

Hverken Bosnias kamp mot Frankrike eller Norges kamp mot Portugal var ferdigspil­te da Aftenposte­n gikk i trykken i går kveld.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån ?? Det ble bare nesten for det bosniske laget i EM. Forberedel­sene har vært preget av mye kaos, ifølge deres danske assistentt­rener.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån Det ble bare nesten for det bosniske laget i EM. Forberedel­sene har vært preget av mye kaos, ifølge deres danske assistentt­rener.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway