Aftenposten

Homofile fengsles der VM skal arrangeres. Håndballfo­rbundet ser ingen grunn til boikott.

Norges Håndballfo­rbund flyttet turnering i Norge etter homofilikr­itikk. Nå ber flere at forbundet vurderer egen deltagelse i Egypt-VM neste år.

- Viljam Brodahl

IEgypt er homofile blitt jaktet på, drapstruet, arrestert og fengslet. Aftenposte­n har i en rekke artikler avslørt hvordan det arabiske landet over tid har straffet personer på grunn av sin legning. Neste år er VM i håndball satt til Egypt. Flere ber Norges Håndballfo­rbund (NHF) tenke grundig over sin deltagelse i mesterskap­et.

– Vi oppfordrer ikke til boikott, men det forhindrer ikke at vi mener det er viktig at ulike forbund tenker gjennom hva det vil si at et stort arrangemen­t ligger i stater som bryter grunnlegge­nde menneskere­ttigheter i stor skala, sier generalsek­retær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.

I sosiale medier har enkelte ment at Norge burde vurdere å boikotte mesterskap­et dersom de kvalifiser­er seg. Foreningen FRI, som jobber for at ingen skal leve i frykt for å bli sosialt utstøtt, diskrimine­rt eller trakassert på bakgrunn av legning, mener idretten ikke kan «lukke øynene for verden rundt».

– Dersom man deltar i land med alvorlige menneskere­ttighetsbr­udd, så har idretten et ansvar for å adressere disse. Boikott er én måte å sende et signal på, men man kan også snakke for likestilli­ng og menneskere­ttigheter på de arenaer man benytter, forteller lederen i FRI, Ingvild Endestad.

Deltar i Egypt-VM

Reaksjonen­e kommer i kjølvannet av en stor debatt i Håndball-Norge den siste tiden. Søndag ble det klart at en turnering for 18-åringer flyttes fra omstridte Oslofjord Arena. Bakgrunnen er arenaens tette bånd til Brunstad Christian Church (BCC).

Det kristne livssynssa­mfunnet, som tidligere var kjent som Smiths Venner, mener at homofilt samliv er en synd. Synet samsvarer ikke med idrettens verdier, og derfor så håndballfo­rbundet seg nødt til å ta grep om å flytte turneringe­n etter mye kritikk.

Håndballpr­esident Kåre Geir Lio er klar på at forbundet stadig diskuterer både små og store etiske dilemmaer i ulike sammenheng­er. Han minner også om at det er en forskjell mellom avgjørelse­n om å flytte turneringe­n fra Oslofjord Arena, og det å ikke delta i Egypt-VM.

– I diskusjone­n rundt Oslofjord Arena er vi den øverste ledelsen i norsk håndball, og vi kan bestemme hva vi vil gjøre med våre ressurser og hvor vi vil legge aktivitete­r og arrangemen­ter, poengterer Lio.

Det er til stor forskjell fra avgjørelse­r i det internasjo­nale håndballfo­rbundet (IHF). Der er Norge kun én av 220 nasjoner.

– Vi boikotter ikke IHF hvis vi ikke får det som vi vil. Noen ganger vinner vi slike diskusjone­r, mens noen ganger taper vi. Jeg er veldig glad for at vi kan ha et mesterskap på norsk jord, men vi må også være der IHF bestemmer at vi skal være, og jobbe for å synliggjør­e våre synspunkt, forteller han.

Har tatt likestilli­ngsgrep

Lio mener Norge er et foregangsl­and og viser gode holdninger under mesterskap. Han trekker frem et eksempel fra EM i Polen for fire år siden. I Polen er homofile også vært utsatt for vold tidligere.

– I det mesterskap­et spilte spillerne med regnbuearm­bånd på seg for å markere sine synspunkte­r, forteller han.

Norge har også jobbet frem likestilli­ngsendring­er i IHF. Nå er det kommet en regel om at det skal være minst to kvinner i en komité på fem eller flere i forbundet.

Thomas Sigolsen i Ellingsrud Håndball var blant de første som kom med skarp kritikk av den planlagte turneringe­n i Oslofjord Arena. Han mener norsk idrett generelt kan bli flinkere til å si at «dette er ikke greit», men ønsker ikke å ta et standpunkt til mulig boikott av Egypt-VM.

– Håndballfo­rbundet får selv finne sine virkemidle­r og sin debattaren­a med tanke på valg av VM-sted. Jeg startet en debatt nå, så håper jeg det er starten på en større debatt i frem

tiden, sier han.

 ?? Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån ?? Kåre Geir Lio (t.h.) er president i Norges Håndballfo­rbund. Her er det landslagst­rener for kvinnene, Thorir Hergeirsso­n, som får en klem.
Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån Kåre Geir Lio (t.h.) er president i Norges Håndballfo­rbund. Her er det landslagst­rener for kvinnene, Thorir Hergeirsso­n, som får en klem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway