Aftenposten

Trygdeskan­dalen er ikke som andre skandaler

En svær politisk skandale skal ikke komme rekende på en fjøl. Det ødelegger hele dramaturgi­en.

- Halvor Hegtun

En statsminis­ter skal ikke være blant de første med S-ordet ”

Trygdeskan­dalen er ikke som de andre skandalene. Skandaler må få begynne i det små og balle på seg. Spenningen må i rykk og napp få bygge seg opp til et klimaks. Først bør en våken journalist få ferten av noe. Det skal komme et tips, i første omgang gjerne anonymt, om noe småsensiti­vt som avisen gjør lurt i å sjekke.

Det skal graves i offentlige postjourna­ler. Det skal tas en haug med telefoner og drikkes kaffekoppe­r. Så skal det, gjerne etter ukers systematis­k og samvittigh­etsfullt arbeid, komme et oppslag som er ytterst uheldig for en eller flere av maktens kvinner og menn.

I de påfølgende dager kan noen blir drevet fra skanse til skanse. Det kan bli sagt ting som forverrer alt sammen.

Er det til slutt en statsråd som må ta hatten av stumtjener­en for siste gang, høynes sjansen i betydelig grad for at den gravende journalist blir hedret med pressepris.

Leverte sjokket selv

Trygdeskan­dalen brøt fra første stund med denne malen. Det var makten selv som stakk hull på byllen. Statsråd Anniken Hauglie, NAV-sjef Sigrun Vågeng og avtroppend­e riksadvoka­t Tor-Aksel Busch innkalte til pressekonf­eranse og sa politisk sjokkerend­e ting.

Snart kom statsminis­ter Erna Solberg på banen og karakteris­erte saken som en skandale.

Heller ikke dét var på noen måte etter boken. En statsminis­ter skal ikke være blant de første med S-ordet. Hun skal beskjemmet bli presset til å innrømme at det foreligger en skandale etter at pressen har utført samfunnsop­pdraget.

Og da Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité holdt sine høringer, var det ingen spennende «deep throat» eller varsler, ingen sene avsløringe­r fra mediene, men den forhenvære­nde riksadvoka­ten som leverte de mest poengterte og graverende oppsummeri­ngene.

Vil verke i kroppen lenge

At flere titall mennesker ble kastet i fengsel for ikke-lovbrudd, på grunn av myndighete­nes sviktende oppfølging av EØSregelve­rket, er en skandale så stor at det i årevis fremover vil verke i kroppen til gravejourn­alister som ikke oppdaget det.

I dag utgis på Res publica forlag en skandalebo­k, «Politiske skandaler. Sex, korrupsjon og maktkamp», skrevet av statsviter Kim Arne Hammerstad fra Universite­tet i Bergen.

Han har gjort et ambisiøst forsøk på å telle, karakteris­ere, rubrisere og vurdere effekten av politiske skandaler fra statsminis­ter Per Bortens lekkasjesa­k i 1971 til seks skandaler i 2018, knyttet til navnene Thommessen, Listhaug, Tonning Riise, Leirstein, Keshvari og Skei Grande, sistnevnte tatt med under tvil.

Hammerstad trekker skiller, metodisk krevende, mellom privatlivs­skandaler, økonomiske skandaler, maktskanda­ler og «pratskanda­ler», det siste løselig definert som resultatet av impulsive og dårlig gjennomten­kte utspill som kommer ut av kontroll.

Til bruk i selskapsli­vet

Han har funnet 12 skandaler som har rammet Frp, hvorav halvparten i kategorien privatlivs­skandaler. Høyre og Ap kan notere seg for 11 skandaler hver, Venstre og Sp for tre, KrF og SV for én hver.

«De siste to årene har jeg kunnet dra den ene morsomme historien etter den andre på fest og andre sosiale sammenkoms­ter om alle skandalene du skal få lese om i denne boken. Nå er det en glede å gi disse historiene videre til deg. Bruk dem gjerne på fest – jeg kan love deg at det får opp stemningen.»

Så skal det sies, både før og etter gjennomles­ningen av denne skandaleka­valkaden, at det må finnes bedre måter å løfte stemningen i et selskap på.

Skandalen ligger i håndgrepet

For de falmer med årene, disse skandalene, og mange er bare triste. Den dramatiske «Syse-saken» i 1990, en statsminis­ters for sene innsending av årsregnska­p for en bygård i Pilestrede­t til Brønnøysun­d-registeret, var knapt å regne for en sak.

Åslaug Hagas sorti som Sp-nestleder skyldtes ikke ulovlig oppføring av en liten fillebrygg­e på Vestlandet eller ulovlig utleie av et stabbur. Som i flere senere skandaler, var det ikke feilgrepet i seg selv, men håndtering­en av feilgrepet som ble den store og avgjørende saken.

Det er slik det gjerne konkludere­s i Dagsnytt 18, i kommentars­paltene, i kommunikas­jonsbyråen­e og på Stortinget.

Prat avler skandalepr­at

I de kommende år vil pratskanda­lene øke mest, tror forfatter Hammerstad, og naturligvi­s har det med de sosiale mediene å gjøre. Igjen og igjen kan politikere selv ta regien og plumpe dypt i en 24 timers lett antennelig utspills- og debattkver­n.

Men boken ble skrevet før den helt nye typen skandale som vi nå opplever, den toppstyrte der myndighete­ne selv forsøker å ta hele grovjobben fra avsløring via opprulling til klimaks. Også den varianten fortjener bred behandling i den videre meta-debatten om skandaler.

 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Marvin Halleraker ??
Illustrasj­on: Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway