Aftenposten

Listhaug avfeier «dommedagsp­rofetier»

Olje- og energimini­ster Sylvi Listhaug (Frp) gir utvinnings­tillatelse­r til 28 oljeselska­per. Dette er den tredje største lisensrund­en på norsk sokkel.

- Alf Ole Ask

Oljeminist­eren fnyser av dem som vil sette grenser for oljevirkso­mheten og deler ut 69 nye letelisens­er.

Det er tradisjon for at olje- og energimini­steren kommer med en gavepakke til den årlige, oljepoliti­ske konferanse­n i Sandefjord. Like rituelt er det at miljøorgan­isasjoner og oppposisjo­nspoplitik­ere kritiserer dette.

Men den nye oljeminist­eren Sylvi Listhaug gjorde mer enn å dele ut 69 lisenser til 28 selskaper. Hun gikk rett i strupen på dem som vil sette tydeligere grenser for norsk oljevirkso­mhet.

– Dommedagsp­rofetier fra miljøorgan­isasjoner og enkelte politiske partier om oljebransj­ens snarlige død er overdrevet, slo olje- og energimini­ster Sylvi Listhaug fast og gjentok det hennes forgjenger­e har sagt:

– Så lenge verden trenger olje og gass, skal Norge være med å produsere det.

I sin tale til konferanse­n gjentok hun at norsk sokkel har lavere utslipp fra produksjon­en enn andre lands oljeproduk­sjon. Listhaug hevdet at dersom Norge skulle avvikle oljeproduk­sjonen, vil det bety at utslippene fra oljeproduk­sjonen vil øke.

Listhaug lovet oljenæring­en, på vegne av regjeringe­n, en jevn og forutsigba­r tilgang på nye letelisens­er, da hun i går formiddag rundhåndet delte ut nye lisenser.

Listhaug: Funn roten til alt det gode

De 69 utvinnings­tillatelse­ne som ble offentligg­jort i dag, fordeler seg på 33 i Nordsjøen, 23 i Norskehave­t og 13 i Barentshav­et. 28 ulike oljeselska­per, fra de store, internasjo­nale selskapene til mindre norske selskaper, får tilbud om andeler i en eller flere av disse tillatelse­ne.

– Det er funn som er roten til alt godt i ol

Dette er et svik mot klimastrei­kende ungdom og barna som vokser opp i dag ”

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernf­orbundet

jebransjen, sa statsråden, som dristet seg til å håpe på et nytt gigantfunn, lik Johan Sverdrup.

Dette er en ny, stor tildeling. Faktisk den tredje største i norsk oljehistor­ie. I gjennomsni­tt har Solberg-regjeringe­n tildelt 65 lisenser mot i gjennomsni­tt 20 færre fra de rødgrønne. 19 selskaper blir tilbudt operatørsk­ap. 33 selskaper hadde søkt.

Kritikk fra opposisjon­en

– Norge når ikke nullutslip­psmålet i 2050 på denne måten, sier SVs stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n.

Ifølge han ser det ut til at Olje- og energidepa­rtementet ikke har tildelt de mest omstridte blokkene. Men en mer detaljert gjennomgan­g av dette kommer.

– Listhaug ga oss akkurat 69 nye grunner til at ikke denne regjeringe­n bør få fortsette, sier MDGs stortingsr­epresentan­t og nasjonale talsperson Une Bastholm til NTB.

Miljøbeveg­elsen: Uansvarlig

– Amazonas brenner, Australia brenner, Jølster raser, stormene herjer, vi er langt inne i klimakrise­n, men gang på gang overkjører regjeringe­n miljøfagli­ge råd og deler ut nye oljelisens­er, sier Therese Hugstmyr Woie, nyvalgt leder i Natur og Ungdom, i en pressemeld­ing.

Naturvernf­orbundet mener tildelinge­n er fullstendi­g uansvarlig og et svik mot fremtiden:

– Dette er tiåret hvor verden må halvere klimagassu­tslippene. Australia står i brann og Norge opplever varmerekor­der over hele landet. At regjeringe­n da velger å dele ut enda flere blokker til oljeindust­rien viser at de på ingen måte har forstått alvoret i situasjone­n. Dette er et svik mot de klimastrei­kende ungdommene og barna som vokser opp i dag, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernf­orbundet.

 ?? Foto: Carina Johansen, NTB scanpix ?? Olje- og energimini­ster Sylvi Listhaug (Frp) da hun sist uke var med på åpningen av Johan Sverdrup-feltet.
Foto: Carina Johansen, NTB scanpix Olje- og energimini­ster Sylvi Listhaug (Frp) da hun sist uke var med på åpningen av Johan Sverdrup-feltet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway