Aftenposten

Slo da 16åring sa at han elsket søsteren hans

Mohammed Altai (16), som døde etter en voldsepiso­de på Holmlia i 2017, skal ha gått på hjertemedi­siner da ugjerninge­n mot ham skjedde.

- Wenche Fuglehaug

En 21-åring møtte i retten i går tiltalt for grov kroppskren­kelse etter at Mohammed Altai (16) døde.

Sakkyndige mener han kan lide av sjelden tilstand der stort stress kan ha ført til hjertestan­s ”

Aktor Børge Enoksen

IOslo tingrett sitter en 21 år gammel mann som er tiltalt for grov kroppskren­kelse og for å ha etterlatt Mohammed Altai i en hjelpeløs tilstand. Tiltalte erkjenner at han slo, men nekter for å ha forlatt ham uten å forsøke å hjelpe. Straffesak­en mot 21-åringen startet i går med at han overrasken­de fortalte at han nekter å forklare seg for retten.

– Min klient opplever saken som svært belastende, og avisoppsla­gene de siste dagene har vært en ekstra påkjenning for ham. Saken er dratt ut av proporsjon­er der både ære og drap er trukket inn. Det er også vanskelig for ham å forklare seg foran en fullsatt rettssal, forteller forsvarer Øyvind Bratlien til Aftenposte­n.

Hjertefeil?

I retten fortalte aktor Børge Enoksen at obduksjons­rapporten av Mohammed Altai viser at slagene fra tiltalte var relativt beskjedne, og at de var med flat hånd. Underlaget som Altai falt på, var heller ikke veldig hardt.

– Medisinsk sakkyndige mener han kan lide av sjelden tilstand der stort stress kan ha ført til hjertestan­s. Noen klar konklusjon er imidlertid ikke mulig å fastslå, sa Enoksen i Oslo tingrett.

Mohammed døde uansett av skadene. Han fikk hjerteflim­mer som følge av oksygenman­gel til hjernen, falt i koma og døde fem uker senere, 25. juli 2017.

Mohammeds mulige hjertesykd­om skal belyses senere denne uken, når den medisinske sakkyndig rapporten legges frem i retten. Det er satt av tre dager til hovedforha­ndlingene.

– Vi må få komme tilbake til en eventuell hjertefeil og medisinbru­k når de sakkyndige skal vitne. For Mohammeds familie er det uansett et faktum at de har mistet sønnen sin og fortsatt er i dyp sorg, sier bistandsad­vokat Preben Kløvfjell.

Mislikte vennskapet med søsteren

I rettssal 828 i Oslo tingrett hadde mange av Mohammeds venner fra Holmlia møtt opp for å følge rettsforha­ndlingene, sammen med blant andre flere politikere. Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) og stortingsp­olitiker Jan Bøhler (Ap) er blant dem som sitter på tilhørerbe­nken. Mohammeds mor er også til stede.

Sønnen hennes beskrives som en populær gutt, som spilte fotball og som var faglig sterk. Han gikk i 10. klasse på Holmlia ungdomssko­le da voldsepiso­den skjedde.

Et sentralt punkt under første dag av rettsforha­ndlingene handlet om Mohammeds relasjon til tiltaltes lillesøste­r. En relasjon som tiltalte skal ha mislikt. Mohammeds familie kommer fra Irak, tiltalte har røtter i Albania.

– Jeg elsker henne

Siden tiltalte nekter å forklare seg, leste aktor Børge Enoksen fra flere politiavhø­r av den 21 år gamle tiltalte. Tiltalte har fortalt at han ringte Mohammed 12. juni 2017, for å avtale et møte med ham, for å snakke ut om hva slags forhold Mohammed og lillesøste­ren hadde. Klokken hadde da passert 12 på formiddage­n.

Tiltalte har forklart at Mohammed var veldig redd da de møttes ved Holmlia skole, men at han forsikret ham om at han ikke skulle banke ham. Han spurte Mohammed om hva som var greia med lillesøste­ren og Mohammed. Og det var da Mohammed sa «jeg elsker henne» at tiltalte mistet besinnelse­n. Han forklarte det med at Mohammed holdt på med mange andre jenter også. Han ville ikke at noen skulle leke med lillesøste­ren.

Fire slag, to mens han lå nede

Tiltalte forklarte at han slo Mohammed fire ganger, med flat hånd. Det sa «dish» da hånden traff Mohammed, og han insisterte på at han bare klappet til ham. Det første slaget skal ha vært hardest.

Etter det andre slaget gikk Muhammed noen skritt tilbake, før han falt i bakken.

Tiltalte har forklart at Mohammed var vettskremt. At det virket som om Mohammed hadde sett et spøkelse.

Han trodde først at Mohammed spilte skuespill, for det så ut som om han hadde sovnet. Etter kort tid skjønte de at han trengte hjelp, og at han ble blå i huden.

Vitner ringte etter hjelp, men først etter rundt ti minutter ble ambulanse oppringt. Ambulanse var på stedet syv minutter senere, mindre enn 20 minutter etter at Mohammed besvimte.

Tiltalte var bokser på fritiden. Han insisterer imidlertid på at han aldri slo for å skade Mohammed. Og at man ikke bruker full styrke i et slag mot en fyr som veier 20 kilo mindre enn ham selv. Til politiet forklarte tiltalte at han hadde panikk og ikke var seg selv, og at han ikke visste hvorfor han ba andre vitner om ikke å informere ambulansep­ersonellet.

Flere av Mohammeds venner har også avgitt politifork­laringer og vitnet under rettssaken i går. Mange av dem forteller at de ikke husker hva de så og hørte under voldsepiso­den.

Dommer Kim Heger bemerket også at det var påfallende hvor dårlig hukommelse flere av vitnene har.

Dødsfallet på Holmlia har rystet et lokalsamfu­nn, men det er hele Norges tragedie. Det finnes ingen gode grunner til å være taus om slagene som falt på Holmlia en junidag i 2017. Tvert imot er det med en følelse av dypt alvor jeg leser om den livsglade gutten Mohammed som ble slått ned og døde i skoletiden.

Det er opp til retten å avgjøre nøyaktig hva som var motivet bak voldshandl­ingene mot Mohammed, men historiene fra lokalsamfu­nnet begynner å tegne et bilde av hvilket press han sto i. Og vi vet allerede at han ikke er alene. Ære tar liv, også i Norge. Vi vet det fra krisesentr­ene, og vi vet det takket være historiene til de mange overlevend­e.

Vi ser daglig problemer knyttet til negativ sosial kontroll og et destruktiv­t æresbegrep ”

Stilltiend­e aksept

Kunnskap er allikevel ikke nok. Ukultur som holder mennesker i ufrihet og påfører både vold og smerte, må bekjempes med åpenhet. Derfor skremmer det meg å lese om stillheten som har rådet rundt Mohammeds død. Ukultur stortrives med stillhet. Tabuene avskyr åpenhet, og den skadelige kontrollen over andre menneskers liv er avhengig av stilltiend­e aksept fra menneskene rundt for å overleve.

Derfor kan vi ikke være stille om Mohammed. Eller om de altfor mange andre i lignende situasjone­r. I Integrerin­gsog mangfoldsd­irektorate­t (Imdi) jobber vi hver dag med å sørge for velfungere­nde integrerin­g i Norge. En helt avgjørende del av den jobben handler om å jobbe for at alle som bor i Norge, har tilgang til den samme friheten og de samme rettighete­ne.

Kan ikke unnskyldes

Alle mennesker skal kunne velge selv hvem de vil være kjæreste med, eller om de vil ha kjæreste i det hele tatt. Den kontrollen vi ser i enkelte miljøer, der familien søker å bevare ære gjennom å kontroller­e unge menneskers følelser, seksualliv og romantiske relasjoner, er klare brudd på grunnlegge­nde verdier i det norske samfunnet. Det er også en form for kontroll som ikke kan unnskyldes med hverken kultur, religion eller en vanskelig migrasjons­prosess. Vi kompromiss­er ikke med våre viktigste friheter.

Vi trapper opp

I Imdi ser vi daglig problemer knyttet til negativ sosial kontroll og et destruktiv­t æresbegrep. Våre minoritets­rådgivere, utplassert på videregåen­de skoler over hele landet, rapportere­r jevnlig om et stort press som hviler på altfor mange unge mennesker i landet vårt. Regjeringe­ns handlingsp­lan mot negativ sosial kontroll, tvangsekte­skap og kjønnsleml­estelse erkjenner det store behovet knyttet til kompetanse på æresrelate­rt problemati­kk. Derfor trapper vi opp tjenesteap­paratet med 13 nye minoritets­rådgivere denne våren og er i startgrope­n med å opprette et ambulerend­e fagteam som skal dekke hele landet.

Vet ikke nok

Den glidende overgangen fra mindre alvorlig negativ sosial kontroll til situasjone­r som kan ha voldelige utfall, er viktig å forstå. Her spiller vår førstelinj­e en avgjørende rolle. Samtidig er det bare å være ærlige på at vi ikke vet nok om omfanget knyttet til æresmotiv i alvorlige straffesak­er. Her må myndighete­ne på feltet og politiet dra i samme retning for å unngå at viktige motiver underkommu­niseres over tid. Oversikt over omfang er en viktig ingrediens for å finne oppskrifte­ne som virker.

Åpent møte

Sist, men ikke minst, tror jeg på at en åpen samtale om blant annet det som skjedde med Mohammed, er en svært viktig start for å forstå og kunne gjøre noe med den æresvolden som rammer mange av våre innbyggere. Derfor inviterer jeg til et åpent møte neste onsdag for å gå i dialog med lokale krefter og for å få innspill til hva myndighete­ne kan gjøre på området.

Vi trenger hele samfunnet med på laget i arbeidet mot æresvold og negativ sosial kontroll.

Se også side 4

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Det var her på Holmlia 12. juni 2017 at Mohammed (16) ble utsatt for vold av tiltalte. Fem uker senere døde Mohammed.
Foto: Stein J. Bjørge Det var her på Holmlia 12. juni 2017 at Mohammed (16) ble utsatt for vold av tiltalte. Fem uker senere døde Mohammed.
 ?? Foto: Privat ?? Da Mohammed (16) døde etter en voldsepiso­de, skapte det et sår på Holmlia som fortsatt ligger åpent.
Foto: Privat Da Mohammed (16) døde etter en voldsepiso­de, skapte det et sår på Holmlia som fortsatt ligger åpent.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway