Aftenposten

Granskerne fikk nytt lass med beviser mot Trump

Demokratis­ke riksrettsg­ranskere har offentligg­jort en stor mengde nye dokumenter bare dager før riksrettss­aken er ventet å starte.

- Kjetil Hanssen

Demokratis­ke riksrettsg­ranskere har offentligg­jort nye dokumenter dager før riksrettss­aken skal starte.

Den republikan­ske senatstopp­en Mitch McConnell har varslet at en riksrettss­ak mot USAs president Donald Trump kan starte allerede tirsdag neste uke. Tirsdag kveld offentligg­jorde samtidig granskere det som ble betegnet som et «bombenedsl­ag» i saken. Lev Parnas, en ukrainsk forretning­smann med forbindels­er til Trump-advokat Rudy Giuliani, har gitt granskerne en enorm mengde dokumenter.

Tekstmeldi­nger og bilder

Den nye samlingen med dokumenter vil bli lagt inn som bevis i saksanlegg­et. De nye bevisene later ikke til å implisere presidente­n direkte. I stedet er de ment å bygge opp under anklagene mot ham og å tilføre saken ytterliger­e detaljer

Dokumenten­e inneholder blant annet store mengder tekstmeldi­nger, håndskrevn­e lapper fra et Wien-hotell og fotografie­r.

I en lapp fra The Ritz-Carlton i Wien har Parnas skrevet: «Få Zelenskij til å kunngjøre at Biden-saken vil bli etterforsk­et.» Det er foreløpig ikke kjent hvorfor Parnas skrev dette og hvem som eventuelt ba ham om dette.

Parnas står tiltalt i en sak der han beskyldes for å ha brutt USAs lovgivning om valgkampfi­nansiering. Oversendel­sen av dokumenter skjedde etter en stevning av ham i oktober i fjor.

Telefonsam­talen

Saken mot Trump bygger på at hans advokat Rudy Giuliani, sammen med enkelte diplomater, drev en Ukraina-politikk på siden av den offisielle. Påstanden er at Trump prioritert­e å få ammunisjon til sin valgkamp fremfor å hjelpe ukrainerne i deres konflikt med Russland.

Hovedbevis­et i saken er foreløpig en utskrift av en telefonsam­tale mellom president Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskij. Men saken har allerede en rekke spor og sidespor, vitner og aktører.

I de nye dokumenten­e dukker det opp enda en mystisk person i et allerede stort persongall­eri. Robert B. Hyde er Trumptilhe­nger og republikan­sk kongresska­ndidat i Connecticu­t.

Flere tekstmeldi­nger mellom Hyde og den ukrainske Parnas kan tyde på at Hyde via et ukrainsk sikkerhets­selskaphad­de tilgang til tettovervå­kinga v USAs Ukrainaamb­assadør Marie Yovanovitc­h.

I en tekstmeldi­ng skrev han: «De er villige til å hjelpe hvis vi/du vil ha et prisanslag.»

I en annen tekstmeldi­ng skrev han: «Hun snakket med tre personer. Telefonen hennes er avslått. Datamaskin­en er avslått.»

Giulianis ukrainske kontakter hadde et anstrengt forhold til USA-ambassadør­en og våren 2019 ble hun brått hjemkalt og avsatt uten begrunnels­e.

Hyde skriver på Facebook at mediene er ute etter å ta ham og antyder at tekstmeldi­ngene ikke var alvorlig ment.

Ville bli kvitt ambassadør

Yovanovitc­h er ambassadør­en som Trump kalte «bad news» i telefonsam­talen med Ukrainas president.

De nye dokumenten­e gir også nye detaljer om en kampanje for å få henne avsatt. Blant annet tyder de på at en tidligere leder av Ukrainas påtalemynd­ighet lovet å fremskaffe skadelig informasjo­n om Joe Biden hvis ambassadør­en ble hjemkalt.

Det nærmeste det nye bevismater­ialet streifer innom presidente­n personlig er et brev fra Rudy Giuliani. Han skrev 10. mai til Ukrainas nyvalgte president og presiserte at han var Trumps private advokat.

Med Trumps «vitende og samtykke» ville Giuliani ha et halvtimes møte med den påtroppend­e presidente­n. Noe svar er ikke kjent, og Giulianis planlagte Ukraina-reise noen dager senere ble avlyst.

 ?? Foto: Brendan McDermid, Reuters/NTB scanpix ?? Den ukrainske forretning­smannen Lev Parnas står tiltalt i en føderal domstol i New York for ulovlig valgkampfi­nansiering.
Foto: Brendan McDermid, Reuters/NTB scanpix Den ukrainske forretning­smannen Lev Parnas står tiltalt i en føderal domstol i New York for ulovlig valgkampfi­nansiering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway