Aftenposten

Gørrkjedel­ig, javisst, men NRK må føre postjourna­l

-

NRK vil gjerne slippe å føre offentlig postjourna­l. Det er for mye byråkratis­k heft og plunder med det, fremgår det av et brev som NRK har sendt til Kulturdepa­rtementet. Brevet er lett å finne i postjourna­len – og i sitt innhold paradoksal­t.

Knapt noen virksomhet i Norge har større nytte av offentlige postjourna­ler enn nettopp NRK. Mediehuset har et særlig demokratis­k ansvar, nedfelt i egne vedtekter:

«NRK skal bidra til å fremme den offentlige samtalen og medvirke til at hele befolkning­en får tilstrekke­lig informasjo­n til å kunne være aktivt med i demokratis­ke prosesser.»

Velgerne tenker neppe over det i det daglige, men uten offentlige postjourna­ler blir demokratie­t ikke helt det samme. Journalene viser hvilke brev som går til og fra våre offentlige virksomhet­er. Det kan søkes om innsyn i enkeltdoku­menter, en beskyttet rett etter offentligh­etsloven. Ingen redaksjone­r, og slett ikke NRK, kan klare seg uten.

Problemet er bare at NRK selv er en stor og mektig offentlig virksomhet. Mediehuset får tilført 5–6 milliarder skattekron­er i året og tar avgjørelse­r av betydelig offentlig interesse.

Olav Nyhus, direktør i NRKs juridiske avdeling, sier til fagbladet Journalist­en at NRK på ingen måte vil unndra seg offentlig innsyn. Tvert imot. Det er bare det byråkratis­ke strevet de vil bort fra, den skjønnsmes­sige og ressurskre­vende vurderinge­n av hva som må journalfør­es eller ikke.

NRK viser til regjeringe­ns arbeid med ny arkivlov. I fremtiden kan den gamle journalfør­ingen erstattes av en ny og automatisk arkivering av alle dokumenter.

I alle statlige og kommunale virksomhet­er skrives og mottas det svært mange brev og e-poster som av aktverdige grunner må unntas offentligh­et.

NRKs kjernevirk­somhet, selve redaksjons­og programvir­ksomheten, er unntatt offentligh­etslovens krav til innsyn. Journalist­er bedriver kildevern. Ingen aviser, radio- eller TV-sendinger lar seg lage hvis alt materiale fortløpend­e må kunne utleveres underveis.

Men NRK skriver også brev som offentligh­eten umiddelbar­t bør få vite om. Et nærliggend­e eksempel er brevet til departemen­tet om å få slippe journalfør­ing, for det må avvises.

En statlig, skattefina­nsiert kringkasti­ngsvirksom­het som er opprettet i demokratie­ts og åpenhetens tjeneste, bør heller legge større arbeid i å etterleve offentligh­etslovens krav.

Det bør de snarest få et journalfør­t brev om fra departemen­tet.

Problemet er bare at NRK selv er en stor og mektig offentlig virksomhet ”

 ??  ?? En statsvirks­omhet som jobber i åpenhetens tjeneste, bør ikke be seg fritatt fra å føre postjourna­ler.
En statsvirks­omhet som jobber i åpenhetens tjeneste, bør ikke be seg fritatt fra å føre postjourna­ler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway