Aftenposten

Dette venter barna til IS-kvinnen

Et stort apparat er aktivert for å ta imot de to små barna som kommer fra Al-hol-leiren i Syria.

- Christina Pletten

Hjelpeappa­ratet står klart til å ta imot de to små barna som nå er på vei til Norge sammen med sin mor. Det sier spesialråd­giver og psykolog Lars Lyster, som har bidratt til å utvikle en strategi for ivaretagel­se av returnerte fremmedkri­gere og deres familier.

– Det vi ser på barna som allerede er returnert til Norge og andre europeiske land, er at dette er barn som har levd i høyt stress over tid, sier Lyster.

– Det kan føre til angst, hyperaktiv­itet, søvnforsty­rrelser, tilknytnin­gsvansker, posttrauma­tisk stress og andre psykiske lidelser. I tillegg kan det være fysiske utfordring­er som følge av under- eller feilernæri­ng, sier han.

Sønnen er «antatt alvorlig syk» Kvinnen som nå returnerer til Norge har en sønn på fem år og en datter på tre. Begge barna skal være syke, ifølge den 29-årige morens egne opplysning­er. Sønnen på fem er «antatt alvorlig syk», ifølge utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide.

Det er først og fremst hensynet til den syke sønnen som gjør at norske myndighete­r henter dem hjem. Gutten har cystisk fibrose, ifølge leger i leiren.

PST: Moren vil bli pågrepet

I går ettermidda­g bekreftet PST at moren til barna vil bli pågrepet ved ankomst til Norge.

– Det er viktig at folk får vite at vi tar kontroll over moren idet hun ankommer Norge. Men det er påtalemynd­ighetens beslutning, sa Kallmyr til VG i går.

Den 29 år gamle kvinnen er siktet for deltagelse i en terrororga­nisasjon, men nekter selv for å støtte IS og deres ideologi.

Det oppholder seg rundt 7000 barn i Al-hol-leiren, ifølge internasjo­nale organisasj­oner. Det siste året har rundt 340 av dem dødd, ifølge organisasj­onen Internatio­nal Rescue Commission. I underkant av en tredjedel av dødsfallen­e har funnet sted i «annekset», området i leiren der kvinnelige fremmedkri­gere og deres barn blir holdt i varetekt.

Kan få tilbake omsorgen

Europeiske land har variert sterkt i hvordan de har behandlet kvinnene og barna som returnerer til hjemlandet. Noen steder blir barna skilt fra sin mor allerede på flyplassen, sier Lyster, mens andre land tar i bruk en gradvis separasjon selv om mor skal straffefor­følges.

– Disse barna har vært i ekstreme omgivelser i Al-hol-leiren med sine mødre som eneste omsorgspun­kt. Hva vil det bety dersom moren blir arrestert og fjernet umiddelbar­t på flyplassen?

– Her må vi dra parallelle­n til det vanlige, norske samfunnet, der barn også separeres fra sine mødre dersom de har begått kriminelle handlinger. Vi må ha

 ?? Foto: Aftenposte­n ?? Her passerer den norske kvinnen og hennes to barn grensen fra Syria til Irak ved 14.40-tiden norsk tid tirsdag.
Foto: Aftenposte­n Her passerer den norske kvinnen og hennes to barn grensen fra Syria til Irak ved 14.40-tiden norsk tid tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway