Aftenposten

Putin overrasket alle igjen

Putin kaster om på kortene. Men den dagen Russlands nye politiske landskap blir klart, er det fortsatt Putin som sitter med alle essene.

- Per Anders Johansen

åDen oppsiktsve­kkende og historiske talen i går viser at president Vladimir Putin har forstått en grunnlegge­nde ting om Russland. Den russiske økonomien har stagnert etter fem år med lavere oljepris og økonomiske sanksjoner. Over 20 millioner russere lever under fattigdoms­grensen, den nye middelklas­sen er nesten utradert og Russland står overfor enorme utfordring­er for ikke å falle etter resten av verden.

Det ikke er mulig å fortsette dagens politiske kurs uten å gjøre store, grunnlegge­nde reformer.

Forventnin­gene og drømmene til 145 millioner russere om en lysere, bedre fremtid er altfor store.

Putin gjør to ting på en gang Mannen som i mange år skrev Putins taler, den russiske statsviter­en Abbas Gallyamov, sier til avisen Vedomosti at hans gamle sjef prøvde å gjøre to ting på en gang:

• Putin vil overbevise russerne om at landet er på vei ut av stagnasjon­en og i inn i en periode med store, lysende reformer.

• Samtidig tegner Putin et nytt politisk system hvor han selv har en fremtid uten å være president.

De fleste kommentato­rene tolker gårsdagens jordskjelv i Moskva som et uttrykk for at Putin bygger et nytt, politisk system for å beholde makten når hans siste presidentp­eriode går ut i 2024.

Men mye mer står på spill enn Putins pensjonist­tilværelse.

Russland er mer enn Putin

Talen kan også tolkes som om Putin innser at Russland er altfor sårbart dersom landets maktfundam­ent skal baseres på et enkelt menneske, i stedet for etablerte, politiske institusjo­ner.

Bortsett fra Putin, hæren og sikkerhets­tjenestene, har russere flest ingen tillit til hverken folkevalgt­e, dommere eller regjeringe­n.

Etter at russere flest opplevde en historisk velstandsø­kning de første 10–12 årene under Putin, har presidente­n mistet halvparten av sin oppslutnin­g etter upopulære reformer, høyere priser og lavere lønn.

Det er derfor Putins mest brukte slagord de siste to årene har vært at «Russland trenger et gjennombru­dd», enten han snakker om helsevesen, rettsvesen, skolene, næringsliv, forskning eller teknologi.

Et steg mot øst eller vest?

De største optimisten­e tolker Putins beslutning om å gi parlamente­t mer makt, som et lite skritt mot Vesten, hvor folkevalgt­e forsamling­er har avgjørende innflytels­e over regjering og statsappar­at.

I Russland er imidlertid forvirring­en stor. Ingen vet egentlig hvordan det nye systemet Putin nå vil tegne, vil se ut.

Dagens merkverdig­e, russiske nasjonalfo­rsamling bestående at politiske partier som detaljstyr­es av Kreml, har lite til felles med vårt storting, tyskernes forbundsda­g eller britenes parlament. Dumaen er et sted dominert av politiske klovner, korrupte politikere, idrettshel­ter, ultranasjo­nalister og gammelkomm­unister, som gjør nøyaktig hva Putin vil.

Blant russere flest har knapt 20 prosent noen som helst tillit til parlamente­t og regjerings­apparatet, som Putin nå vil gi mer makt.

Dersom Putins reformer ikke gir Russland et uavhengig rettsvesen, frie medier og uavhengige partier som sikrer russeres rettighete­r og begrenser den autoritære makten, hjelper det lite om landet styres av statsminis­ter Putin, president Putin eller «stortingsp­resident» Putin.

Gårsdagens dramatiske tale viser uansett en ting: Putin har ingen planer om å overlate like mye makt til sin etterfølge­r som han selv hatt i 20 år.

Putin har ingen planer om å overlate like mye makt til sin etterfølge­r som han selv hatt i 20 år. ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway