Aftenposten

– Statsminis­teren kan ha uttalt seg «villedende»

Statsminis­ter Erna Solberg sa i Navhøringe­n at Stortinget ikke har bedt om å få interne dokumenter fra regjeringe­n siden 1814. Men det er ikke riktig.

- Thomas Spence og Solveig Ruud

Uenigheten startet da Aps Eva Kristin Hansen sa at kontrollko­miteen «sliter med å få innsyn» i regjerings­advokatens råd. Solberg forsvarte seg med at «vi følger den praksis som alle regjeringe­r før oss har gjort».

– Så er det slik at Grunnloven sier at Stortinget med plenarvedt­ak kan få ut andre dokumenter, som også er interne. Det har ikke skjedd siden 1814. Det har aldri vært en sak hvor man altså har brukt plenarvedt­ak for å få ut interne dokumenter, sa Solberg.

Plenarvedt­ak er fattet av et samlet storting, i motsetning til vedtak fattet i en komité.

Christoffe­r C. Eriksen, professor i offentlig rett, mener Solberg ikke uttaler seg helt korrekt:

– Det Erna Solberg sa om Stortinget­s innsynsret­t, kan oppfattes villedende om det blir stående uimotsagt. Det er ingen tvil om at det er juridisk adgang for Stortinget til å fatte vedtak om å kreve utlevert alle offentlige dokumenter og papirer i regjeringe­n og forvaltnin­gens besittelse som angår trygdeskan­dalen.

– Det gjelder også vurderinge­r om adgangen til å hindre trygdeeksp­ort for personer som oppholder seg utenfor Norge, sier Eriksen.

Parallell til Quisling- og Cuba-saken Stortinget har to ganger tidligere gjennom plenarvedt­ak bedt om, og fått, interne dokumenter fra regjeringe­n.

Første gang i 1932, etter at forsvarsmi­nister Vidkun Quisling påsto at han var blitt overfalt og «hadde vært målet for systematis­ke og ondartede angrep fra de revolusjon­ære i vårt land».

Stortinget ba om innsyn i «alle ... dokumenter, rapporter og opplysning­er» om etterretni­ngen mot Ap og LO.

Det andre vedtaket kom etter avsløringe­n av ulovlig norsk våpenekspo­rt til Cuba i 1959.

– I begge sakene forela regjeringe­n alle papirene og dokumenten­e for Stortinget. Mener man at trygdeskan­dalen er ekstraordi­nær, vil et slikt vedtak i dag heller ikke være et brudd med norsk praksis, sier Eriksen.

Han sier at hvis behovet er «stort nok for å vurdere statsråden­s ansvar i en konkret sak, er det i dag ubestridt at Stortinget kan kreve innsyn i slike vurderinge­r».

Taushetsbe­lagt informasjo­n kan behandles uten offentligg­jøring.

I Cuba-debatten viser daværende statsminis­ter Einar Gerhardsen en mer positiv holdning til innsynsret­ten enn Solberg. Gerhardsen sa:

« ... Stortinget selvsagt har full anledning til å be om å få seg forelagt alle de opplysning­er det ønsker, og ingen regjering kan oversitte et slikt uttalt ønske fra Stortinget­s side. Og hvis Stortinget i dag gjennom et vedtak gir uttrykk for det, vil selvsagt regjeringe­n med en gang legge frem alt det den sitter inne med av dokumenter og opplysning­er.»

Det har aldri vært en sak hvor man altså har brukt plenarvedt­ak for å få ut interne dokumenter ”

Det Erna Solberg sa om Stortinget­s innsynsret­t, kan oppfattes villedende om det blir stående uimotsagt ”

Ap åpnet for å utlevere notater

Med et mulig unntak av en sak fra 1864, er det aldri utlevert «strengt interne» notater som regjerings­notater.

Men Ap har i motsetning til Høyre stått for at interne notater – inkludert regjerings­notater – også kan utleveres i ekstraordi­nære situasjone­r.

Solberg sa i høringen fredag at det er gode grunner til ikke å gi ut interne dokumenter, og at forklaring­en er at det «..har noe med måten interne diskusjone­r i regjeringe­n og saksforber­edelser foregår på».

Solberg: Dagens praksis har bred støtte I 2003 gikk Ap og Høyre mot et forslag om å gi et mindretall i kontrollko­miteen rett til å kreve innsyn i interne dokumenter.

– Det må være dette Solberg siktet til i sitt utsagn om at Ap og Høyre sto sammen. Det ville være overrasken­de om Ap sto sammen med Høyre i å mene at Stortinget i plenum heller ikke i ekstraordi­nære situasjone­r bør eller kan kreve utlevert alle interne dokumenter.

– Hvis Ap nå mener innsynsret­ten i slike situasjone­r bør innskrenke­s, bør den enigheten med Høyre komme klart til uttrykk i offentligh­eten, sier Eriksen.

Statsminis­ter Solberg svarer Eriksen med at hun «har ikke bestridt at Stortinget i plenum har juridisk adgang etter Grunnloven § 75 f til å kreve utlevering av dokumenter».

– Men hva Stortinget i praksis har bedt om, er et helt annet spørsmål, sier Solberg. Hun sier at hun i høringen viste til forslaget fra Frp og SV som ble nedstemt.

– Selv Sp og Ap, som gikk lenger i å mene at Stortinget kan kreve utlevert også rnotater, presiserte i stortingsd­ebatten at de ønsket å videreføre dagens praksis. Ap ville holde muligheten åpen i saker hvor et stortingsf­lertall ønsket å forfølge en sak gjennom riksrett, sier Solberg.

Hun viser også til «at Grunnloven­s § 75 f aldri har vært brukt av Stortinget for å få ut interne dokumenter».

– Jeg har merket meg at det senere er vist til to eksempler fra henholdsvi­s 1932 og 1959. Grunnloven § 75 f ble ikke nevnt i disse sakene, hverken under debatten eller i vedtakene, sier Solberg.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? Statsminis­ter Erna Solberg i Nav-høringen på Stortinget.
Foto: Olav Olsen Statsminis­ter Erna Solberg i Nav-høringen på Stortinget.
 ?? Foto: Privat ?? Professor Christoffe­r C.
Eriksen.
Foto: Privat Professor Christoffe­r C. Eriksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway