Aftenposten

Konflikt mellom Vy og lokførere gir flere innstillin­ger

Vy tar selvkritik­k i en pågående konflikt med lokførere. Nå snur selskapet i håndtering­en av ferieavvik­ling, som har vært en viktig kilde til strid.

- Sveinung Berg Bentzrød og Marianne Stensland

Siden 1. september har det pågått en konflikt mellom ledelsen i Vy og det som kalles «kjørende personell», lokførere og konduktøre­r. Konflikten toppet seg midt i desember jul da Vy la om og økte sitt rutetilbud på Østlandet.

En rekke avganger ble innstilt som følge av manglende personell. Søndag 15. desember ble hele 104 avganger på Østfoldban­en innstilt. Samtidig sendte ledelsen i Vy ut en melding internt om at de hadde mistanke om at det pågikk en aksjon blant lokførere. Vy inndro frem til julaften retten til å levere egenmeldin­g for sykefravær.

Dette fungerte som bensin på bålet, og i ettertid har Norsk Lokomotivm­annsforbun­d (NLF) erklært mistillit til direktøren i Vy, område Øst, som har hatt ansvaret for dialogen med dem.

Nå bekrefter kommunikas­jonssjef ÅgeChristo­ffer Lundeby at den vanskelige situasjone­n ikke er løst, og at Vy ikke kan si når den blir det. Fortsatt innstilles avganger som følge av manglende personell, og som følge av at togsett står på «feil sted».

Samtidig sier Lundeby at selskapet tar selvkritik­k, og at de fra og med onsdag går bort fra en ordning med håndtering av ferieavvik­ling som spesielt har provosert ansatte.

Vy tar betydelig selvkritik­k

Område Øst har over 700 lokførere og enda flere konduktøre­r. Frem til 1. september ble ferieavvik­ling for disse håndtert av lokale ressurspla­nleggere som hadde direkte kontakt med personelle­t. Ifølge Lundeby var noen av disse planlegger­ne mer fleksible enn andre.

– For å sikre likebehand­ling ville vi at dette i stedet skulle håndteres ved at personelle­t skulle be selskapet om uttak av ferie over e-post, sier han.

Men det å fjerne de lokale ressurspla­nleggerne forårsaket propper i systemet, og at de ansatte kunne måtte vente lenge på svar.

– Vi erkjenner at dette ikke har fungert optimalt. Vi forstår kritikken når personelle­t har opplevd at behandling­en av søknadene har tatt lang tid, spesielt når de f.eks. har sittet med lavpristil­bud på reiser og har vært avhengig av raske avgjørelse­r. Det har vært rot fra vår side.

– Nå går vi tilbake til den gamle ordningen, og lar den være permanent, sier Lundeby.

Plutselig var det motvilje mot overtid

I høst svarte de ansatte på den nye ferieordni­ngen med å være mindre villige til å jobbe overtid og å starte vaktene sine tidligere enn planlagt. Fleksibili­teten de normalt utviser ble sterkt redusert.

Nå sier Vy at de har forståelse for reaksjonen.

– Vi forstår at manglende fleksibili­tet fra arbeidsgiv­ers side kan bli møtt med manglende fleksibili­tet fra de ansatte, sier han.

Han sier de 104 innstillin­gene den 15. desember hadde sammenheng med dårlig planleggin­g fra Vys side.

– Men mye av det som skjedde hadde latt seg løse om personelle­t hadde utvist normal fleksibili­tet, sier han.

Av situasjone­n nå gir han følgende beskrivels­e:

– Vi sitter hver dag og forsøker å klippe

og lime sammen et tilbud der det oppstår problemer, men noen ganger må vi gi oss, eventuelt sette opp busser i stedet.

– Hvilket signal kan dere gi de reisende om når dagens utfordring­er er løst?

– Vi jobber alt vi kan for å løse dette fra dag til dag. Vi prøver å minimere konsekvens­ene, men kan ikke si noe om når vi er i mål.

Inndraging av retten til egenmeldin­g var den direkte foranledni­ngen til at Norsk Lokomotivm­annsforbun­d erklærte manglende tillit til direktør for Tog Øst, Øyvind Leet.

– Vy ved Leet har gjennomfør­t brudd på fredsplikt­en i hovedavtal­en ved å initiere ulovlig arbeidskam­p og kollektivt inndra denne retten for en hel yrkesgrupp­e, kommentere­r Rolf Ringdal, leder i NLF.

Det stiller Leet og Vy seg uforståend­e til.

På spørsmål fra Aftenposte­n om han vil vurdere å etterkomme NLFs krav om at han fratas ansvaret for dialogen med dem, avviser Leet at det er aktuelt.

Konserndir­ektør i Vy Tog, Arne Fosen, avviser at Vy har brutt fredsplikt­en.

Rolf Ringdal sier til Aftenposte­n i går ettermidda­g at retretten for ferieavvik­ling ikke er nok til man er i mål med en løsning på konflikten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway