Aftenposten

Solberg: Fylkene selv ansvarlig for fergeprise­r

Opposisjon­en etterlyser samme engasjemen­t fra Erna Solberg (H) for fergeprise­r som for bompenger. Fergeprise­r er fylkenes ansvar, svarer statsminis­teren.

- Kristian Skårdalsmo og Marius Helge Larsen,

Hvorfor velger statsminis­teren å føre en politikk som g jør det dyrere for folk i distrikten­e å komme seg til og fra jobb? ”

Nå kan Sunnmørspo­sten fortelle om at dagpendler­e må ut med 11.000 kroner mer i året for pendling mellom Aursnes og Magerholm, sa Arbeiderpa­rtiets nestleder Hadia Tajik i Stortinget­s muntlige spørretime i går.

– Hvorfor velger statsminis­teren å føre en politikk som gjør det dyrere for folk i distrikten­e å komme seg til og fra jobb? ville hun vite.

Hun viste til at statsminis­teren i høst avbrøt et nordisk møte på Island for å fly hjem til Norge og diskutere bompenger i regjeringe­n, da bompengekr­isen sto på som verst.

– Hvorfor ser vi ikke et tilsvarend­e engasjemen­t for folkene langs kysten? Er det bare fordi det ikke er valg i år? spurte Tajik.

Både i Nordland og Møre og Romsdal har det den siste tiden vært kraftige protester mot at billettpri­sene ble økt fra nyttår. Nordland droppet nylig prisøkning­en.

– Fylkeskomm­unenes ansvar

Solberg (H) viste til at regjeringe­n er opptatt av et godt fergetilbu­d.

– Fergetakst­er for fylkesferg­er er et ansvar for fylkeskomm­unene, sa hun.

Solberg viste til at regjeringe­n i 2018, i forbindels­e med omlegging til en grønnere fergepark, satte av 100 millioner kroner mer til fylkene på ferger og endret kostnadsnø­kkelen.

– Vi bidro med mer penger til fergefylke­ne. Det er noen valg som fylkespoli­tikerne gjør selv. Fylkeskomm­unenes økonomi har vært robust og god i alle disse årene, sa Solberg.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes er langt ifra imponert over de 100 millioner kronene i ekstra tilskudd som Solberg trekker frem.

– Transportø­konomisk institutt og Menon har beregnet at overgangen til null- og lavutslipp­sferger vil koste mellom 800 millioner og 1,2 milliarder kroner. Nå ligger det inne 100 millioner kroner, altså bare en åttendedel eller tolvdel, sa han.

Høster erfaringer

Statsminis­teren sa at man ennå venter på å høste erfaringer fra de stedene man har gått over til mer klimavennl­ige ferger. Hun understrek­te også at dette ikke er årsaken til prishoppet i Nordland.

– Denne utskiftnin­gen er ikke årsaken til at Nordland har satt opp prisene, for der har det knapt vært endringer i anbudene knyttet til klima, sa Solberg.

Hun erkjente samtidig at det har vært «utfordring­er» knyttet til dette i Vestland og Møre og Romsdal hvor en rekke fergestrek­ninger er tatt over av batterifer­ger.

«Belærende»

Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum anklaget Solberg for å legge seg til en belærende og arrogant tone i debatten. Han mente regjeringe­n har forverret økonomien for folk i kystfylken­e ved å øke momsen på ferge, buss og hurtigbåt, kutte i pendlerfra­draget og legge om inntektsnø­kkelen for fylkene.

– Konsekvens­en av politikken er at tilbudet blir dårligere, enkelttilb­ud blir lagt ned, prisene går opp og det blir stor usikkerhet, sa Vedum.

Han ville vite hva statsminis­teren har tenkt å gjøre for å få ned billettpri­sene og styrke tilbudet.

Solberg fremholdt at anklager om belæring og arroganse ofte kommer når argumenten­e begynner å bli tynne. Hun avviste at kystfylken­e har fått forverret sin økonomi på hennes vakt og ba i stedet Sp og de rødgrønne om å ta ansvar for den politikken de selv fører i fylkene:

– Mener Sp at vi skal overta ansvaret for fylkesferg­ene og bestemme regulative­t fordi rødgrønne partier ikke kan ta dette ansvaret?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway