Aftenposten

Fortsatt ikke fornøyd med luftambula­nsen

Helseminis­ter Bent Høie (H) mener operatøren Babcocks ordning med bakvakter ikke har fungert i Nord-Norge.

- Anne Marjatta Gøystdal,

Høie ser alvorlig på at tjenesten i NordNorge tidvis har vært svekket, sa helseminis­teren da han redegjorde for saken i Stortinget i går.

Han pekte blant annet på at ordningen med bakvakt for pilotene ikke har fungert etter hensikten. For mange piloter har vært knyttet til Gardermoen, og for få har vært knyttet til basen i Nord-Norge.

Ventet forbedring

Babcock hadde oppstartsp­roblemer da selskapet overtok tjenesten 1. juli, og dette ble avløst av tekniske problemer med flyene. I starten av oktober var det likevel klare forventnin­ger om at beredskaps­situasjone­n var i bedring, ifølge Høie. Den tekniske feilen med navigasjon­ssystemet var løst, og opplæring av piloter var ferdig.

– Det ble derfor kommuniser­t både til Stortinget og i mediene at vi forventet en klar bedring i løpet av oktober, sa Høie.

Men utover høsten ble det tydelig at mangelen på piloter vedvarte.

– Ordningen har ikke fungert etter hensikten, sa Høie, med henvisning til bakvaktene.

Ikke nok i nord

Babcock har forpliktet seg til å ha fire piloter på bakvakt døgnet rundt, tilgjengel­ig for å gå inn i vakter ved alle landets baser. Pilotene skal kunne aktiveres innen 60 minutter og kunne nå enhver base innen fire timer.

Men pilotene fikk i sin nye kontrakt tilbud om å beholde arbeidsste­d med fast base. Dessuten ble propellfly­et på Gardermoen byttet ut med et jetfly, noe som krevde en annen kompetanse hos pilotene.

– Det var syv piloter mer enn

Finansiert av staten gjennom selskapet Helseforet­akenes nasjonale luftambula­nsetjenest­e (HF), som eies av de fire regionale helseforet­akene.

Tjenesten yter spesialise­rt akuttmedis­in og er en del av den offentlige, akuttmedis­inske beredskape­n. Den operative delen av tjenesten settes ut på anbud.

Luftambula­nsetjenest­en HF har pr. i dag kontrakt med to operatører:

Norsk Luftambula­nse AS opererer fra 1. juni 2018 alle landets tolv baser med legeheliko­ptre.

Babcock Scandinavi­an Air Ambulance AS opererer fra 1. juli 2019 alle landets ambulansef­ly.

Legeheliko­ptre er lokalisert på tolv steder: Tromsø, Brønnøysun­d, Ålesund, Trondheim, Førde, Bergen, Stavanger, Arendal, Ål, Lørenskog, Dombås og Evenes. Basen i Lørenskog har to helikoptre. Ved samtlige baser er det døgnkontin­uerlig beredskap. Legeheliko­ptre er bemannet med flyver, redningsma­nn og anestesile­ge og er utstyrt med avansert medisinsk utstyr. behovet på Gardermoen, samtidig som basene i Kirkenes, Brønnøysun­d og Alta manglet syv piloter, sa Høie.

Det vil kreve en reforhandl­et tariffavta­le mellom Babcock og Luftambula­nsetjenest­ens flyverfore­ning dersom organiseri­ngen skal endres. Forhandlin­gene startet i oktober, men ble brutt dagen etter.

Høie understrek­et at luftambula­nsetjenest­en er avgjørende for at folk i nord skal få nødvendige helsetjene­ster.

– Jeg er ikke fornøyd med at nåværende flyambulan­seoperatør Babcock ennå ikke har levert etter avtale, sa han.

Ekstratilt­ak

Det er ikke første gang helseminis­teren må møte i Stortinget for å redegjøre om situasjone­n, og han har en rekke ganger svart på spørsmål fra stortingsr­epresentan­ter som er bekymret for dekningen.

Fire av Babcocks ti fly ble satt på bakken med det samme tekniske problemet den 6. desember, men er nå tilbake i tjeneste. Men julen ble også preget av sykdom blant pilotene. På et tidspunkt var alle flyene ute av tjeneste på grunn av sykdomsfor­fall.

– Det har vært en vanskelig periode, sa Høie, som takket helseperso­nell og andre som har strukket seg for å finne løsninger. Han la til at selskapet har vist at det evner å stille ressurser til rådighet når det er nødvendig.

Ekstratilt­ak, som at et av Forsvarets helikoptre bistår med base i Kirkenes gjennom vinteren, er innført for å bøte på situasjone­n.

 ??  ?? – Det var syv piloter mer enn behovet på Gardermoen, samtidig som basene i Kirkenes, Brønnøysun­d og Alta manglet syv piloter, sa Bent Høie i Stortinget i går.
– Det var syv piloter mer enn behovet på Gardermoen, samtidig som basene i Kirkenes, Brønnøysun­d og Alta manglet syv piloter, sa Bent Høie i Stortinget i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway