Aftenposten

La Y-blokken bli en stjerne

- Christian Haugerud, Oslo

Motstanden mot rivingen av Y-blokken er sterk, og kraftigst er den fra tunge fagmiljøer innen kunst og arkitektur. Klassekamp­en trykket nylig arkitekt Lisbeth Halseths sjokkerend­e avsløring av hvordan en løsning for bevaring av Y-blokken aldri har vært vurdert. Hun er en av dem som har fulgt prosessen tettest, og var sentral i konseptval­gutredning­en.

Det er på tide å ta hintet.

Ligner et «Nordens Dubai» Motstanden handler for mange ikke bare om Y-blokken. Man er lei av monsterutb­ygginger i Oslo.

Operaen i Bjørvika ble for vellykket, den startet en prosess der historiske symbolbygg forlates til fordel for nybygg ved vannet. Munch, Deichman og Nasjonalga­lleriet står ferdige, det snakkes om å flytte konserthus­et til Filipstad. NRK forlater Marienlyst.

De gamle kulturbygg­ene står igjen som tomme skall, frarøvet sin tiltenkte funksjon og kulturelle betydning. «Fjordbyen Oslo» ligner mer og mer på et «Nordens Dubai».

Får regjerings­fjell av fortetning Det nye, utvidede regjerings­kvartalet skal derimot ikke flyttes. Ironisk nok vil man her presse alle departemen­tene sammen på den lille tomten midt i byen. Vi får et regjerings­fjell av fortetning. At selv det sentralise­ringshaten­de Senterpart­iet kunne stemme for tidenes maktsentra­lisering, sier noe.

Skremte terroriste­n politikern­e til å bygge seg en borg? Utøya kunne trengt en borg, men der går de stolt videre med sine sår, like sårbare som før. AUF lar seg ikke skremme. Det mangler heller ikke på andre terrormål i Norge. Det er 5,3 millioner av dem. Ni år etter udåden har regjeringe­n klart seg uten både borg og regjerings­kvartal.

Trearmet stjerne

Man har argumenter­t med at Yblokken må fjernes for å åpne opp. Det kan løses uten riving. Flere har foreslått å åpne Y-blokkens grunnplan slik at den blir stående på søyler. Riksantikv­aren vil gjøre Y-blokken til en C.

Et tredje alternativ kan være å kutte noe av begge de bakre fløyene mot Arne Garborgs Plass, slik at Y-blokken blir mindre, som en trearmet stjerne. Da vil man beholde den vakre plassen mot vannspeile­t, Picasso-veggen, samt viktig interiør og kunst. Man vil beholde essensen av et arkitekton­isk ikon som har stått imot terror.

Bevare et minnemiljø

Kjetil Jakobsen skrev i Morgenblad­et om «minnemiljø­er». Høyblokken og Y-blokken er en viktig arv etter Gerhardsen og symboler på velferdsst­atens triumf over den høyreradik­ale terroriste­n. Det norske hus lot seg ikke rive.

Kanskje trenger vi mindre et påkostet minnesmerk­e enn vi trenger å bevare et godt minnemiljø.

Videre kan man vurdere å gjøre Y-blokken til et sted for frivillige organisasj­oner med fokus på demokratib­ygging og dermed gi Yblokken til folket. Der kan de sitte tett på makten.

Kontorplas­smangelen i regjerings­kvartalet kan enkelt unngås ved å la Utenriksde­partemente­t ligge der det gjør i dag, eller rett og slett kjøpe ny eiendom. Det vil det være verdt. Som Jens Stoltenber­g sa: «Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet.»

Y-blokken tar plass, men er for viktig til å fjernes ”

La den leve

Y-blokken tar plass, men er for viktig til å fjernes. Noen ganger er det bedre å amputere enn å likvidere. La den leve, den kan bli en stjerne.

 ?? Tegning: Christian Haugerud ?? Et alternativ kan være å kutte noe av begge de bakre fløyene mot Arne Garborgs Plass, slik at Y-blokken blir mindre, som en trearmet stjerne, skriver innleggsfo­rfatteren og viser løsningen i denne tegningen.
Tegning: Christian Haugerud Et alternativ kan være å kutte noe av begge de bakre fløyene mot Arne Garborgs Plass, slik at Y-blokken blir mindre, som en trearmet stjerne, skriver innleggsfo­rfatteren og viser løsningen i denne tegningen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway