Aftenposten

Regjeringe­n vil ha eksamen i flere fag. Vi vil skrote hele ordningen.

- Mina Jørgensen Bergem (19), leder Oslo Sosialisti­sk Ungdom Jente (17)

Tirsdag sendte regjeringe­n ut forslag til nye eksamensor­dninger på høring. Det er blant annet foreslått å innføre eksamen i praktisk-estetiske fag som kunst og håndverk, musikk og gym. Bakgrunnen for forslaget om eksamen er ifølge kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner et ønske om å heve statusen til praktiske fag.

Vi trenger ikke eksamen i gym

Det er ikke tvil om at de praktisk-estetiske fagene i skolen trenger en statushevi­ng. Men det vi trenger er ikke eksamen i gym eller kunst og håndverk.

Skolene trenger bedre utstyr, mulighet for hver elev til å utfolde seg og kvalifiser­te lærere, ikke arbeid som kun dreier seg om å få en viss karakter når eksamen kommer på slutten av 10. klasse.

I læreplanen heter det at «kroppsøvin­g er eit sentralt fag for å stimulere til livslang bevegelses­glede». Mener virkelig statsråden at den beste måten å inspirere barn til bevegelses­glede er gjennom nok en eksamen?

Ikke alt kan måles

Gym og andre praktisk-estetiske fag er ikke det samme som teoretisk matematikk. Det er provoseren­de når kunnskapsm­inisteren prøver å teoretiser­e de praktisk-estetiske fagene. Selv om Høyre gjerne ønsker det, er det ikke slik at alt kan måles i tall.

Kjernen i kunst- og håndverksf­aget dreier seg om, som læreplanen selv sier, elevens erfaring av faget og «den enkeltes personlige utvikling». Dette er ikke noe en kan måle i en eksamen.

Vi som er unge i dag opplever et stadig økende press på alle kanter. Krav om å prestere på skolen, se bra ut, ha nok venner og å ha den «rette» kroppen fører til at ungdom i dag sliter mer psykisk enn noen gang før.

Stresset er gjerne mest intenst i 10. klasse på ungdomssko­len og i 3. klasse på videregåen­de, som også er de periodene hvor eksamenspr­esset er størst. Karakteren­e på ungdomssko­len er basert på det arbeidet en har lagt ned gjennom tre hele år og nesten 600 skoledager.

Sanner har helt rett i én ting: Det trengs en oppdaterin­g av eksamenssy­stemet. Hva med å skrote hele greia?

Eksamen er et sjansespil­l

Det bør ikke være sånn at det du greier å prestere i løpet av fem timer inne i en svett gymsal, eller på en åtte minutters muntlig presentasj­on med et par oppfølging­sspørsmål fra sensor, skal veie like tungt som alt du har gjort gjennom hele resten av ungdomssko­len.

Alle kan ha en dårlig dag. Alle kan få jernteppe. Noen er heldige og kommer opp i favorittfa­get sitt, mens andre kommer opp i et fag de har kjempet for å få ståkarakte­r i.

Eksamen er et sjansespil­l, og vi kan ikke spille med fremtiden til norske elever. Det er ikke tvil om at de praktisk-estetiske fagene trenger en statushevi­ng, men løsningen er ikke eksamen.

Det er ikke flere eksamener vi elever trenger. Vi behøver muligheten til å utvikle oss, prestere og vise hva vi kan gjennom hele skoleløpet.

I sin nyttårstal­e forteller Erna Solberg at hun skal finne ut hvorfor ungdom sliter. Det er ikke nødvendig med en dyr og omfattende undersøkel­se. Jeg kan gi deg svaret her og nå. Det er selvfølgel­ig ulikt for alle, men dette er min forklaring.

Jeg går siste året på videregåen­de skole, og jeg ser på snittet for å komme inn på mine drømmestud­ier. Selv med et snitt på over fem er det flere steder hvor karakterkr­avet stopper meg. Jeg forstår at ikke alle kan bli lege eller psykolog, men på grunn av disse kravene blir jeg usikker og lei meg.

Når jeg ser på karakterko­rtet som jeg har jobbet knallhardt for, ser jeg bare tall. Jeg har ofte fått høre at karakteren­e mine er for dårlige. Jeg har fått beskjed om at femmerne mine ikke er seksere på grunn av latskap. Hvis jeg bare hadde lest mer, pugget mer og forstått mer. Hvis jeg bare hadde villet det mer, hadde det ikke vært et problem for meg å få toppkarakt­er.

Jeg er egentlig fornøyd med karakteren­e mine. Men når andre sier at jeg kunne fått en bedre karakter hvis jeg bare hadde lest mer, klarer jeg ikke lenger å være stolt. Jeg er ikke lenger stolt over alle arbeidstim­ene, alle notatene, alle gangene jeg har spurt læreren om å gjenta noe eller forklare det på en annen måte. Alt dette blir ikke lenger nok.

Forventnin­gene blir gjentatt så mange ganger at jeg ender opp gråtende på jentedoen etter en firer på en prøve jeg trodde gikk bra. Det er ikke en dårlig karakter, men det er bare ikke godt nok.

Det er ikke godt nok for alle som kommentere­r, det er ikke godt nok for universite­t, og til slutt blir det ikke engang godt nok for meg selv.

Alle kan ha en dårlig dag. Alle kan få jernteppe. ”

 ?? FOTO: NTB Scanpix / Stein J. Bjørge ??
FOTO: NTB Scanpix / Stein J. Bjørge
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway