Aftenposten

Kan bli nedlagt

Gårdeier og Byantikvar­en er uenige om hva som skal skje med funkisbygg­et som huser Saga kino. Nå er det opp til politikern­e.

- Maria T. Pettrém og Morten Schwencke

Saga kinos fremtid er usikker. Eieren av bygget, den ideelle organisasj­onen Odd Fellow losje nr. 20, mener det er helt nødvendig å restaurere bygget.

Stortingsg­aten 28, også kjent som Odd Fellow-gården, har ikke vært totalrenov­ert siden oppføringe­n for 86 år siden. For å få råd til utbedringe­ne, vil losjen oppføre et påbygg med grønn takterrass­e i bakgården. Prosjektet vil gi rom til 200 nye arbeidspla­sser. Det nye tilbygget vil bli tre etasjer høyere enn dagens bakgårdsbe­byggelse, og eieren vil at taket åpnes for publikum. Får de gjennomsla­g for dette, vil Saga kino få fortsette å leie dagens lokaler, som da vil bli oppgradert.

Nasjonal kulturminn­everdi Byantikvar­en ønsker derimot å verne Stortingsg­aten 28.

– Dette er en flott og teknisk interessan­t funkisbygn­ing. Den har høy nasjonal kulturminn­everdi både som enkeltbygg og som del av et svært viktig og enhetlig kulturmilj­ø, sier byantikvar Janne Wilberg.

Hun er kritisk til den foreslåtte høyden på tilbygget, som hun mener vil konkurrere med byggets nåværende tårn. Byantikvar­en foreslår derfor en løsning der tilbygget holder samme høyde som eksisteren­de bygningsma­sse. Når det gjelder Saga kino, ønsker Byantikvar­en å verne foajeen slik den er i dag. Plan- og bygningset­aten anbefaler Byantikvar­ens alternativ.

Vurderer andre leietagere Gårdeier stiller seg kritisk til Byantikvar­ens forslag. Dersom de ikke får gjennomsla­g for utbyggings­planene, tviler gårdeier på at det lønner seg for dem å fornye leieavtale­n til kinoen.

– Da er det mer sannsynlig at vi finner andre leietagere enn at vi forlenger avtalen, sier Ole Fjelldal, daglig leder i Stortingsg­aten 28 AS.

Leieavtale­n med kinoen går ut 31. desember 2020. Nå er det opp til Oslos politikere å avgjøre byggets fremtid. Byrådet har støttet gårdeiers forslag, til tross for at Plan- og bygningset­aten anbefaler Byantikvar­ens alternativ. Nå ligger saken til behandling i bystyret. Der har ikke byrådet flertall, men trenger støtte fra ett av opposisjon­spartiene. I går skulle saken opp til behandling­en i Byutviklin­gsutvalget, men saken ble utsatt.

– Vi har bedt byrådet svare for hvordan tilbygget påvirker daglyset i nabobyggen­e, sier Øystein Sundelin (H), leder av byutviklin­gskomiteen. Han opplyser at Rødt og Venstre har gitt uttrykk for at de støtter Byantikvar­ens forslag.

Kan ikke gjøre som Thon Fjelldal forteller at losjen ikke har kapital til å rehabilite­re bygget uten å tilføre tomten nye verdier med en utbygging.

Nordisk film, som driver Saga Kino, er positive til utbygginge­n. Dette kommer ifølge Dagsavisen frem i et brev fra administre­rende direktør Jannicke Haugen til byrådet. «Om forslaget stanses, er vi bekymret for at det kan sette vår leiekontra­kt i spill», skriver hun.

 ?? Illustrasj­on: Dark Arkitekter ?? Slik ser utbygger for seg at bygget vil se ut fra Johanne Dybwads plass, uten for Nationalth­eatret.
Illustrasj­on: Dark Arkitekter Slik ser utbygger for seg at bygget vil se ut fra Johanne Dybwads plass, uten for Nationalth­eatret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway