Aftenposten

Kristen Helgeland

- Karl Schenck Inger Johanne Schytte Blix Olav Schreurs Edvard Messelt

Professor dr.phil. Kristen Helgeland ble født 19. september 1933 og døde 28. desember 2019. Han hadde en lang karriere ved Universite­tet i Oslo som prosektor, førsteaman­uensis og professor ved Det odontologi­ske fakultet. Hans virke var preget av hans uuttømmeli­ge, genuine interesse for cellebiolo­gi og hans glede av å samarbeide med andre forskere. Han avholdt i et par tiår kurset «Komparativ cytobiolog­i», som var en hjørnesten i den odontologi­ske videreutda­nnelsen. Dette tremåneder­skurset førte flere generasjon­er odontologe­r inn i cellebiolo­gien og laboratori­eteknikker. Helgelands engasjemen­t for faget skapte stor interesse blant mange forskerspi­rer.

Han var første leder av forsknings­utvalget ved Det odontologi­ske fakultet og var spesielt opptatt av å styrke samarbeid på fakultetsn­ivå. Han tok initiativ til en forsknings­gruppe med klinikere og basalforsk­ere, som under forskjelli­ge former har eksistert i nærmere 30 år. Hans kunnskaper har vært viktige for forsknings­arbeidet til mange stipendiat­er, både klinikere og realister.

Helgeland var primus motor for å samle fire mindre odontologi­ske institutte­r til institutt for oral biologi. Det var en delikat prosess som han varsomt førte i land, og som la grunnlaget for det nåværende blomstrend­e institutte­t på Gaustad.

Kristen Helgeland var en samlende kollega, alltid i godt humør og med et lunt vesen som gjorde at alle trivdes i hans selskap. Han delte med glede sine store kunnskaper med andre. I vanskelige tider var han alltid tilgjengel­ig og stilte opp. Etter at han gikk av, fortsatte han å være en betydelig bidragsyte­r som professor emeritus i mange år. Vi er dypt takknemlig­e for at vi hadde ham som kollega og tenker med glede på alle gode stunder vi har hatt sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway