Aftenposten

13 spillere som vil kunne hjelpe Solskjær

Ole Gunnar Solskjær trenger ikke bare nye spillere. Han trenger nye, riktige spillere.

- Lars Tjærnås

Åhente en spiller til Manchester United er ikke vanskelig. Selv om avstanden til de aller beste øker, er klubben fortsatt på et sted i næringskje­den der den er attraktiv for spillere i 99 prosent av klubbene i verden. Problemet er bare at den siste prosenten inneholder spillerne fra de ligaene det er krevende å hente fra.

Å treffe med et spillerkjø­p betyr at du har lykkes med å finne:

Riktig spiller med riktige egenskaper ...

... til riktig tid ...

... og riktig pris.

De to siste punktene gjør at de fleste store klubber sjelden handler i januar. Alt blir dyrere, rett og slett fordi det kan koste selgende klubb store pengesumme­r å havne en plass eller fire lavere på tabellen enn hva de ellers hadde gjort om de beholdt spilleren.

For Manchester United kan det likevel være enda dyrere ikke å gjøre det. Avstanden opp til topp fire i ligaen er ikke skremmende, og muligheten til å vinne Europa League er fortsatt til stede. Klarer de én av to og kvalifiser­er seg til Champions League via treff på spillerkjø­p, høster de renter av pengene.

To problemer

Hvem bør de hente? Feil spørsmål! Det riktige å starte med er: Hva bør de hente?

Forslagene under kommer i liten grad til å handle om de kanskje mest åpenbare. Ja, Manchester United burde selvsagt hente Kalidou Koulibaly, Kai Havertz eller James Maddison – og en haug andre glitrende spillere. Problemet er bare at de får dem ikke.

Det er minst to grunner til det:

Maddison spiller i Leicester, en klubb som i øyeblikket er bedre enn Manchester United. De ser ingen grunn til å selge sin kanskje beste spiller, svekke seg selv og styrke en konkurrent.

Koulibaly spiller i en klubb som kanskje, men bare kanskje, kan overtales til å selge med mange nok nuller bak summen. Men hvorfor i all verden skulle Koulibaly, Havertz og andre nå ønske seg til Manchester United når de kan dra til de fleste klubber – ganske mange av dem bedre enn de røde?

Betyr det at det er håpløst? Nei. Men det er ikke vits i å kaste bort tiden på luftslott.

Derfor har jeg stort sett styrt unna spillere fra de tre største ligaene, med unntak der både klubb og spiller ser verdien i selge.

Prioritet én: «Nummer 10»

En spiller bak spissen i systemet Solskjær foretrekke­r nå, 4-2-3-1.

De har vært linket til Ajax’ Bonny var der Beek. Får de ham, er det selvsagt strålende. Men etter min mening lite sannsynlig.

Disse spillerne er realistisk­e – og gode nok:

Dani Olmo, 1 Dinamo Zagreb

Realistisk, fordi han spiller i en liga og klubb der en overgang til Manchester United vil være stort. Mindre realistisk fordi han er ettertrakt­et av enda bedre klubber.

Har mange av egenskapen­e United trenger akkurat nå. Kjenner du ham ikke, så se for deg «den spanske midtbanesk­olen» – kombinasjo­nen av strålende overblikk, finslepen ferdighet og en pasningsfo­t av ypperste merke.

Bruno Fernandes, 2 Sporting

Det som taler mot, er at han aldri helt ble den spilleren «alle» forventet da han spilte i italiensk fotball. Men i en ren tierrolle er han på sitt beste en trollmann i trange rom.

Han scorer mål og har et snitt på nesten ett målpoeng per kamp i en litt ujevn, men fortsatt veldig sterk liga. Litt av og på, men kapabel til å løfte laget offensivt som en del av de beste portugiser­ne i Wolves gjør for «Ulvene».

Jonathan Ikone, Lille

Kun 21 år og sånn sett en blanding av fremtidsin­vestering og forsterkni­ng nå.

Venstreben­t, kreativ, kan skape ubalanse ved å drible, kan slå innlegg med klinisk presisjon hvis han spiller bredt og samarbeide­r strålende med toppspisse­n.

Prioritet to: Sentral midtbane Boubakary Soumare, 1 Lille

En pakkeløsni­ng til Lille med en pris de ikke kan avslå? Det kan være mulig, og det kan definitivt være verdt det.

Soumare er i likhet med Ikone i en perfekt alder. På sitt beste er han en «ny Patrick Vieira», en majestet med stor rekkevidde og fysikk. Vil være en glitrende erstatter for Pogba når han drar.

Eduardo Camavinga, 2 Rennes

Enda en ung, fransk midtbanesp­iller med utsikter til å kunne spille på verdens beste landslag etter hvert. Er ekstremt mobil, dekker store rom defensivt, er tøff i kroppen og vinner man

ge baller. Offensivt er han ikke den mest spektakulæ­re, men han mister sjelden ball og beskytter den godt.

Spiller fast på et meget godt lag, og er bare 17 år gammel. Har vært en sensasjon i Ligue 1.

Portugiser­nes kaptein står såpass høyt på min liste fordi han kanskje er salgbar for riktig pris nå som den store klubben «bare» skal spille Europa League, samt at han har en alder der han kanskje er på jakt etter utfordring­er.

Den viktigste grunnen er at han har fysikk og autoritete­n laget sårt trenger i det leddet.

Prioritet tre: Midtstoppe­r

United må ta et viktig valg – skal de stole på at de har gode nok stoppere og kun hente på lån eller handle ungt for å bygge fremtid? Eller skal de se etter et førstevalg over tid? Det siste er vrient.

Nacho, Real Madrid Danilo Pereira, Porto

Kontrakten løper ut denne sommeren. Spiller lite, men har rutinen og soliditete­n som kreves, samt at han

er vant til å håndtere press i en gigantisk klubb. Anvendelig og kan dekke alle fire posisjoner bak til nød.

Har en del egenskaper som utfyller Maguires, og han er etter min mening klart bedre enn Lindelöf.

Daniele Rugani, Juventus

Matthijs de Ligt og Leonardo Bonucci danner kanskje verdens beste stopperpar. Giorgio Chiellini er tilbake fra skade og da blir en så god stopper som Rugani til overs.

Forsvarer rommet foran eget mål meget godt, er uhyre tøff og har tempo nok til å henge med de fleste. Kan kanskje lånes, i så fall vil det være god løsning for alle parter.

Ruben Dias, Benfica

Kan være «den neste store» portugisis­ke stopperen. Har 17 landskampe­r og vil få mange flere fordi han er våken i spillet, oppdager fare tidlig, flytter beina relativt raskt og er stødig i posisjonss­pillet sitt.

De store klubbene i Portugal lever av å utvikle og selge spillere. Spørsmålet her er selvsagt om han selv ønsker.

Prioritet fire: Spiss

Samme som med stopper. United har Mason Greenwood på vei opp, og løsningen kan være korttidsav­tale med en erfaren spiss, eventuelt en ung ved siden av som de kan forme.

Andrea Belotti, Torino

Manchester United scorer «aldri» på innlegg i luften. Belotti scorer ofte på innlegg, mest fordi han er utrolig god til å frigjøre seg og trygg til å styre ball med både hodet og beina. Er en annerledes spiss enn det de har, og han spiller i en klubb der en overgang kan være mulig.

Andrea Petagna, SPAL

Kraftspiss­en har tilbrakt store deler av karrieren på lån, men er etter min mening en Manchester United bør se nøye på.

Igjen: Det er ikke bare fordi han er god, men også fordi han er annerledes, noe som må være litt av poenget hvis United skal hente en angriper. I beste stunder er han en spiller alle midtstoppe­re i verden misliker å møte.

Habib Diallo, Metz

24-åringen ble hentet fra hjemlandet Senegal i 2013, foredlet via ulike lån til klubben mente han var klar. Det har han vært til fulle. 36 ligamål på halvannen sesong nå er knallsterk­e tall.

Skal han sammenlign­es med noen, er Marcus Rashford ikke helt fjernt. Farten, fintene og avslutning­ene har en del felles trekk. Spiller i en «selgende klubb».

Victor Osimhen, Lille

Ble hentet fra Charleroi i sommer, og er sånn sett kanskje et urealistis­k «langskudd». Jeg velger likevel å ta ham med fordi han har tatt nytt nivå aldeles utmerket.

Har steget til en sprinter og fysikken til en tikjemper. Anvendelig fordi han i 4-2-3-1 vil kunne spille i de tre øverste posisjonen­e med suksess.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Ole Gunnar Solskjær og Manchester United hentet nye spillere med klokskap sist sommer, mener Lars Tjærnås. Alle har forsterket laget. Men de trenger nye spillere i flere roller.
Foto: Stein J. Bjørge Ole Gunnar Solskjær og Manchester United hentet nye spillere med klokskap sist sommer, mener Lars Tjærnås. Alle har forsterket laget. Men de trenger nye spillere i flere roller.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway