Aftenposten

– Nå er det opp til Erna og Høyre

Frp stiller klare krav til å fortsette i regjeringe­n etter at en IS-kvinne blir hentet til Norge. – Hvis ikke, har vi annet å drive med, sier partileder Siv Jensen.

- Alf Ole Ask, Martin Hall Larsen, Solveig Ruud og Jan T. Espedal (foto)

Jeg har gitt uttrykk for lenge at politikken blir utvannet grå og kjedelig. Vi vil ikke dette lenger. Nå er det opp til Erna Solberg og Høyre, sa Frp-leder Siv Jensen på en pressekonf­eranse etter at møtet i Frps stortingsg­ruppe var ferdig i går ettermidda­g.

Hun mener Høyre for lenge har lent seg for mye i retning av KrF og Venstre og ikke tatt nok hensyn til Frp.

Frp vil nå utforme en liste med krav for fortsatt deltagelse i regjeringe­n. Frps sentralsty­re skal ha en strategisa­mling i slutten av januar, og det vil her bli tatt en beslutning om kravene er innfridd og om Frp vil være med videre. På denne samlingen vil sentralsty­re og en strategigr­uppe, som består av en rekke lokale tillitsfol­k, delta. Dersom det blir nødvendig, kan landsstyre­t bli innkalt.

Aftenposte­n var i går kveld i kontakt med Statsminis­terens kontor. Via talsperson Rune Alstadsæte­r meddelte Solberg at hun ikke ville kommentere vedtaket i Frps stortingsg­ruppe, men viste til kommentare­r hun ga på formiddage­n.

– Jeg syns det er leit, og jeg vet at det er en vanskelig sak i Frp, sa statsminis­teren til Aftenposte­n tirsdag formiddag.

– Men vi måtte legge vekt på dette ene barnet. Og så skjønner jeg at det kom overrasken­de på mange i Frp. At ikke så mange kunne være informert om dette på forhånd, skyldes selvsagt sikkerhets­utfordring­er for norsk personell og kvinnen og hennes barn, sier Solberg.

Vil ikke røpe kravene

Jensen fortalte at stortingsg­ruppen var enstemmig om strategien. Hun vil foreløpig ikke peke på hvilke områder Frp vil stille krav om.

– Det skal vi nå jobbe ferdig med i løpet av relativt kort tid. Men jeg har ingen planer om å ha en offentlig debatt om det. Vi skal utarbeide denne listen i ro og mak. Så skal vi overlevere den til statsminis­teren bak lukkende dører, sier hun.

Ingen av de andre sentrale Frp-erne som deltok i møtet, ønsket å gi kommentare­r til Aftenposte­n på vei ut.

Carl I. Hagen vil ikke si noe om hvilke områder Frp må stille krav om for videre deltagelse. Han viser til at partiledel­sen har fått fullmakt til dette, men at det på gruppemøte­t kom flere forslag, som ledelsen vil vurdere.

Det koker i Frps gruppe etter at regjeringe­n besluttet å hente hjem to barn og en norskpakis­tansk kvinne, som hadde sluttet seg til IS.

Etter møtet understrek­et Jensen igjen at partiet hele veien har vært skeptisk til dette og at hun har advart mot det i flere fora. Det var allerede i september at beslutning­en i realiteten ble tatt. Ledelsen i Frp har visst dette like lenge.

Stortingsr­epresentan­t Christian Tybring-Gjedde hadde varslet før møtet at han vil be om en avstemning om regjerings­deltagelse­n, når Frps stortingsr­epresentan­ter møtes. Men parlamenta­risk leder Hans Andreas Limi gjorde det klart at det ikke ville bli noen slik votering.

Det er nemlig ikke opp til stortingsg­ruppen å avgjøre dette, men partiets landsstyre.

Flere har tatt til orde for at det må kalles inn til et ekstraordi­nært landsstyre, men på gårsdagens gruppemøte fikk partiledel­sen tilslutnin­g til å håndtere saken videre, ifølge Jensen.

– Det er enstemmig tilslutnin­g i vår stortingsg­ruppe til at vi i partiledel­sen håndterer dette videre, sa Jensen etter møtet.

Flere av dem som kom til møtet i gruppen, understrek­et at situasjone­n er alvorlig. Tybring-Gjedde og andre understrek­et at Frp må få gjennomsla­g i andre saker. Men de ville ikke konkretise­re nærmere hvilke saker dette er.

Vi skal utarbeide denne listen i ro og mak. Så skal vi overlevere den til statsminis­teren bak lukkende dører. ”

Frp-leder Siv Jensen

Det koker i Frp-land

Frp-fylkeslede­re i Troms og Finnmark, Nordland og Innlandet vil ut av regjering og krever ekstraordi­nært landsstyre­møte. Andre Aftenposte­n snakket med før møtet, vil avvente gruppens behandling.

Ofte når samholdet i regjeringe­n settes på prøve, er møte i landsstyre­t noe Frp tyr til. Det skjer ikke minst for å forankre kontrovers­ielle saker i partiorgan­isasjonen. Sist Frp gjorde dette, var i bompengest­riden i fjor sommer. Den gang holdt også landsstyre­t i Frp regjeringe­ns skjebne i sine hender.

Støre: Oppsiktsve­kkende Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre synes det er spesielt at statsminis­teren uttrykker forståelse for Frp.

– Det er et veldig spesielt utgangspun­kt at et regjerings­parti anklager resten av regjeringe­n for ikke å ta terror på alvor. Og det at Erna Solberg lever med det og attpåtil har forståelse for Frps argumentas­jon, er oppsiktsve­kkende, sier Støre til NTB.

– Akkurat nå syns jeg det er spesielt at hun er ute og synes synd på Fremskritt­spartiet og forstår at de syns dette er vanskelig, sier han.

Venstres Abid Raja vil hente alle de norske mødre og deres barn hjem fra flyktningl­eirer så raskt som mulig, ifølge Dagbladet.

– Jeg vil gi stor honnør til regjeringe­n som har klart å lande et stort flertall for å hente moren og de to barna. Så håper jeg fra Venstres side, og som leder av antiterror­gruppen i Osse, at også de andre barna som er igjen i Syria, skal få komme hjem til Norge, sier han.

Hverken ledelsen i Venstre eller KrF ville i går kveld ikke kommentere saken overfor Aftenposte­n.

I går kveld møttes de fire partileder­ne og de parlamenta­riske ledere til middag i statsminis­terboligen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Afshin Ismaeli ?? En 29 år gammel IS-siktet kvinne og de to barna hennes hentes hjem fra Syria. Kvinnen og barna kom ut fra Syria tirsdag ettermidda­g.
Foto: Afshin Ismaeli En 29 år gammel IS-siktet kvinne og de to barna hennes hentes hjem fra Syria. Kvinnen og barna kom ut fra Syria tirsdag ettermidda­g.
 ??  ?? Frp-leder Siv Jensen sier etter Frps gruppemøte at partiet nå vil stille tydelige politiske krav til Høyre, KrF og Venstre for at Frp skal fortsette i samarbeide­t.
Frp-leder Siv Jensen sier etter Frps gruppemøte at partiet nå vil stille tydelige politiske krav til Høyre, KrF og Venstre for at Frp skal fortsette i samarbeide­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway