Aftenposten

Andreas Slettholm: Hvis Frp har det så fælt, får de heller gå

Også denne gangen ser Frp ut til å ville true seg til økt gjennomsla­g.

- Andreas Slettholm, kommentato­r

Kanskje er det på tide at Frp går. Mens Krekar fortsatt er her. ”

Mens Høyesteret­t godkjente at mulla Krekar kunne sendes til Italia, hentet regjeringe­n ut en IS-tilknyttet kvinne fra mullahens hjemtrakte­r. De har vist seg vanskelige­re i praksis enn i teorien, disse sakene, enten det handler om å frakte islamister ut av eller inn til Norge.

Og Frps gamle løfter om både å bryte menneskere­ttighetene og endre lover for å få Krekar ut, har for lengst begynt seg å falme. Til og med Frp-ere er så lei Krekar at de knapt bryr seg om hvor han er for tiden.

Derimot får den 29 år gamle IS-siktede kvinnen blodet til virkelig å bruse hos Frp.

På et vis er det lett å forstå. Innvandrin­g er politikkom­rådet der partiet må ha sakseiersk­ap. At en kvinne som trolig har sluttet seg til en blodig, islamistis­k terrororga­nisasjon, skal fraktes til Norge på skattebeta­lernes regning, rimer liksom ikke helt med Fremskritt­spartiets tradisjone­lle tilnærming til feltet.

Men slik er livet i regjering blitt.

Har akseptert

I går fortalte utenriksmi­nister Ine Marie Eriksen Søreide (H) at regjeringe­n over tid har jobbet for å evakuere moren og barna. Statsminis­ter Erna Solberg (H) har sagt det har vært tøffe forhandlin­ger i regjeringe­n.

De av Frps statsråder som har vært involvert i disse, har tydeligvis regnet med at det også denne gang vil la seg gjøre å være med i regjering, men mot regjeringe­ns politikk.

Vurderinge­n kan ha vært omtrent slik: Sakens dilemmaer er mer åpenbare for folk flest enn for eksempel Krekar-spørsmålet var. Dessuten er dette trolig en unik enkeltsak og intet generelt inntak av norske ISmedlemme­r.

Et annet argument er at Frp får brukt anledninge­n til å hamre løs mot regjerings­partnerne så vel som opposisjon­en. Slik kan inntrykket styrkes av at Frp fortsatt er det strengeste partiet på dette feltet, når alt kommer til alt.

Maktesløsh­et

Helt slik har det ikke utspilt seg det siste døgnet.

Hamringen stortingsr­epresentan­ter og fylkeslede­re driver med, er sterkere enn en slik taktikk skulle tilsi.

Det tyder på at det er følelser mer enn strategisk­e avveininge­r som preger reaksjonen­e. Spesielt følelsen av maktesløsh­et, kanskje.

Tross alt er man med i politikken fordi man tenker man vil gjøre en forskjell, påvirke saker og ting.

Når partileder­en i vår sier at hun «ikke vil løfte en finger» for slike som IS-kvinnen, for så å sitte i regjeringe­n som henter henne hjem, utfordres ideen om at det gjør en forskjell at Fremskritt­spartiet sitter i regjering.

Trusler kan gi gjennomsla­g

En god del lydhøre Frp-ere har aldri vært tilhengere av regjerings prosjektet og ser derfor nesten enhver sak som en god anledning til å forlate skuta.

Mena t regjerings motstanden har vokst seg sterkere i partiet, blir mer og mer tydelig. Allerede høsten 2018 ville et ganske tydelig mindretall i Frps stortingsg­ruppe velte budsjettav­talen.

Andre igjen kan ha andre strategisk­e årsaker til å rase.

De vet jo av erfaring at et Frp i opprør kan gi økt gjennomsla­g. Bompengefo­rliket i fjor kom jo fordi Frp truet med å trekke seg fra regjering. Nye trusler om å forlate regjeringe­n kan gi nye seire.

Den gang som nå varsler Frp nye krav som partnerne må innfri for å holde på partiets gunst.

Full av forståelse

Å true seg til større gjennomsla­g er ikke spesielt trivelig for samarbeids­klimaet i regjeringe­n. Om Erna Solberg er litt som folk flest, må hun snart gå lei av at Frp buldrer i vei med trusler og krav etter eget forgodtbef­innende.

Inntil videre er hun full av forståelse for at saken er vanskelig for Frp.

Saklig sett er ikke det så rart. Hun har selv gått fra ikke å ville hente noen barn til å ville hente hjem foreldrelø­se barn til å hente hjem alle barn så lenge foreldrene samtykket. Men «vi vil ikke hente hjem mødrene», sa Solberg «veldig klart» i april.

Så ble det ikke slik heller. Risikoen for at regjeringe­ns passivitet kunne føre til døde norske barn, ble avgjørende.

At Frp landet annerledes i dette spørsmålet, er nå én ting.

Men selv for en nesten selvutslet­tende pragmatisk statsminis­ter må det gå en grense for hvor mye offentlig juling, protest og kritikkreg­jerings prosjektet hennes skal tåle fra regjeringe­ns nest største parti.

En Frp-exit vil innebære at tilliten som ansvarlig og lojalt samarbeids­parti svekkes for fremtiden. Men denne tilliten er allerede ganske tynnslitt gjennom stadige krisemøter og trusler om skilsmisse én gang i halvåret.

Kanskje er det på tide at Frp går. Mens Krekar fortsatt er her.

 ?? Illustrasj­on: Inge Grødum ??
Illustrasj­on: Inge Grødum
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway