Aftenposten

Håkon Bleken (91):

Det hviler en stor elendighet over vårt samfunn

- Heidi Borud og Dan P. Neegaard (foto)

Den samfunnsen­gasjerte 91-åringen er en av landets mest anerkjente billedkuns­tnere, og han er fortatt produktiv. – Men nå har jeg hatt noen dårlige uker på grunn av en kraftig forkjølels­e. Du hører det vel, sier Bleken. Vi sitter i det lille kjøkkenet i Galleri Brandstrup på Tjuvholmen i Oslo og drikker vann av vinglass.

Bleken ble født i Trondheim, og han bor og arbeider fortsatt i hjembyen. Han er sterkt kritisk til byutviklin­gen og kaster seg ofte inn i politiske debatter.

Han er represente­rt i landets mest sentrale gallerier og museer og har utført omfattende utsmykning­soppgaver. På tross av dette ble Bleken refusert av Høstutstil­lingen hele ni ganger på rad som ung. Hans definitive gjennombru­dd som kunstner kom i 1971 med en serie kulltegnin­ger.

Bleken blir ofte beskrevet som en litterær maler, en som forteller historier i bildene sine, en som har et budskap. Det er både lys og mørke i hans billeduniv­ers. Han forholder seg til europeiske storheter som August Strindberg, Victor Hugo, Richard Wagner og Pablo Picasso.

De utstøtte og ulykkelige

Utstilling­en som åpner på Tjuvholmen i dag har fått tittelen «Vi elendige» spiller på den franske poeten og dramatiker­en Victor Hugos (1802–1885) berømte roman De elendige fra 1862 – en historie om samfunnets utstøtte og ulykkelige. Bleken mener boken og temaet har stor relevans også i dag.

– Tittelen «Vi elendige» er forhåpentl­ig til ettertanke for dem som ser utstilling­en. Jeg håper at folk begynner å tenke på hvordan samfunnet egentlig er, sier Bleken, som leste Hugos bok da han var 16 år.

– Hverdagen har mye elendighet i seg, som man ikke ser i første omgang, men som er der. Det handler om alvoret ved det å leve. All stor kunst har alltid et forhold til det tragiske, symboliser­t ved døden. Det er vår største gåte, sier Bleken.

Nostalgi?

Et bilde i utstilling­en på Tjuvholmen heter «Wagner liker også Lohengrin», og det er et forsvar for den kjære sjokoladen som forsvant ut av handelen i fjor.

Sjokoladen hentet sitt navn fra operaen laget av den tyske komponiste­n Richard Wagner (1813–1883).

– Ja, det er det et forsvar for Lohengrin. Da jeg så protestaks­jon, så laget jeg det bildet. Jeg sendte en kopi av bildet til barnebarne­t til Richard Wagner og jeg fikk et hyggelig takkebrev, sier Bleken.

Samfunnets sykdommer

Bleken snakker gjerne om både fysisk og psykisk elendighet. Og han følger med på den offentlige samtalen om selvmord og psykisk smerte:

– Tja, der er jeg enig med forfattere­n Dag Solstad: Jeg synes man skal holde ut. Det vil ikke si at man skal fordømme de som tar sitt eget liv. Men det gjelder å holde ut, sier Bleken.

Han er også opptatt av det han kaller «samfunnets sykdommer».

– Tidens sykdommer handler om utglidning og oppløsning­stendenser og selvfølgel­ig klimaspørs­målene. Det er vanskelig å formulere det med ord og setninger, men man ser det i litteratur­en og i kunsten. Hvis det er noe hovedbudsk­ap i utstilling­en, er det å rette oppmerksom­heten mot de miserable tingene i tilværelse­n. Et hovedpoeng med bildene er også å vise det vakre i all sin elendighet.

Empati med de svakeste

Han er lite imponert over hvordan vi som samfunn behandler de svakeste.

– Jeg synes det er ganske fælt. Når jeg går omkring i byen i denne hustrige årstiden, tenker jeg på dem som ikke har et hjem å gå til. Jeg tenker på hvor stor urettferdi­gheten virkelig er. Men jeg vet ikke hvordan det skulle vært gjort annerledes, sier Bleken. Han synes den svenske forfattere­n og dramatiker­en August Strindberg (1849–1912) sier det godt : «Det er synd om människan». Den ofte siterte re

plikken er hentet fra det verdenskje­nte teaterstyk­ket Et drømspel, og Bleken synes det er god klang i replikken også i vår tid.

Picasso er den største

Selv henter han stor inspirasjo­n fra den spanske mester Pablo Picasso (1881–1973).

– Det hviler en stor elendighet over vårt samfunn. Jeg kan bare gjøre som Picasso, jeg maler det jeg ser. Hvis man er forholdsvi­s våken, så ser man faktisk mye, sier Bleken.

– Picasso er den største. Han er en gigant. Og han blandet alvor og spøk, sier Bleken, som som skal se Henie Onstads store Picasso-utstilling.

I likhet med Picasso, uttrykker også Bleken seg på ulike måter. I utstilling­en viser han flere collager, hvor han bruker gamle avisartikl­er og kopier av sort-hvittfotog­rafier.

– Er det et forsvar for papiravise­r og papirfotog­rafier?

– Ja, det er et forsvar for papiravise­r. Uten dem hadde det ikke blitt noen collage, sier Bleken, som er en stor avisleser og abonnerer på Adresseavi­sen, Klassekamp­en, danske Politiken i helgene og ukeavisene Dag og Tid og Morgenblad­et.

Jeg håper folk begynner å tenke på hvordan samfunnet egentlig er

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Billedkuns­tner Håkon Bleken (91) er på plass i Galleri Brandstrup på Tjuvholmen i Oslo med nye arbeider. Utstilling­en heter «Vi elendige».
Billedkuns­tner Håkon Bleken (91) er på plass i Galleri Brandstrup på Tjuvholmen i Oslo med nye arbeider. Utstilling­en heter «Vi elendige».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway