Aftenposten

Kaster om på hele maktappara­tet

Vladimir Putin varslet i sin årlige tale om rikets tilstand i går, at han vil gjøre endringer i landets grunnlov. Kort tid etterpå varslet statsminis­ter Dmitrij Medvedev at han og regjeringe­n går av.

- Helene Skjeggesta­d, Russland-korrespond­ent og Per Anders Johansen

Medvedev går av for å gi Putin mulighet til å gjøre de forandring­ene i grunnloven som han ønsker. – Presidente­n la frem ikke bare hvilke saker som skal prioritere­s i vårt land det neste året, men pekte også på en rekke fundamenta­le endringer i grunnloven til den russiske føderasjon, sa Medvedev

– Ut fra dette er det åpenbart at vi bør gi vårt lands president muligheten til å ta alle nødvendige beslutning­er for å gjennomfør­e dette, sa statsminis­teren.

Beslutning­en innebærer at hele den russiske regjeringe­n går av.

Medvedev skal imidlertid fungere som statsminis­ter inntil ny regjering er på plass.

Store endringer

I sin årlige tale om rikets tilstand til den russiske nasjonalfo­rsamlingen i går, annonserte Putin flere grunnlegge­nde endringer i det russiske maktappara­tet.

Den russiske nasjonalfo­rsamlingen Dumaen skal få mer makt, blant annet retten til å utnevne statsminis­ter.

I dag utnevnes den russiske statsminis­teren av presidente­n. I fremtiden skal Dumaen overta den rollen. Grunnlovse­ndringene skal ut til en folkeavste­mning.

Gikk av på direkten

Medvedev og den russiske regjeringe­n annonserte sin avgang på et regjerings­møte med Putin rett etter at presidente­n hadde holdt sin tale.

– Endringene, når de høyst sannsynlig blir innført etter en diskusjon, vil føre til betydelige endringer, ikke bare i grunnloven, men også i maktbalans­en mellom utøvende, lovgivende og dømmende makt, sa Medvedev.

Putin svarte med å takke Medvedev og resten av regjeringe­n for samarbeide­t, «selv om ikke alt gikk som vi håpet». Han gjorde det klart at regjeringe­n ikke hadde klart å løse viktige oppgaver som Russland står overfor.

– Revolusjon uten blod

Reaksjonen­e i Russland er preget av sjokk og overraskel­se.

Flere russiske kommentato­rer tolker dette som at en dramatisk endring i maktforhol­dene er i gang, og at reformen er nødvendig for å løse de store økonomiske og samfunnsme­ssige utfordring­ene landet står overfor.

– Dette er den første, storstilte reformen av grunnloven i Russland på 25 år, sier direktør Dimitrij Badovskij ved Institutt for sosial, økonomisk og politisk forskning til avisen Vedomosti.

Han mener dette viser at overgangen til et Russland uten Putin nå er i gang.

– Var det noen som ønsket en revolusjon uten blod? Nå kommer den, sa sjefen for RT Margarita Simonyan, som regnes for å være en av Kremls fremste propagandi­ster.

– En folkeavste­mning om endringene i grunnloven er en uventet og svært viktig beslutning, sa den tidligere presidentk­andidaten Ksenia Sobtsjak til russiske medier.

Var det noen som ønsket en revolusjon uten blod? Nå kommer den. ”

Margarita Simonyan

– Historiens dyreste tale

I løpet av 20 år som Russland mektigste mann, har Putin samlet all makt i presidente­mbetet.

De dramatiske endringene tolkes som et første, viktig tegn på hvordan Russland kan komme til å se ut når Putins presidentp­eriode går ut i 2024. Endringene vil gjøre det mulig for Putin, som ikke kan velges på nytt, å fortsette i en maktposisj­on enten som statsminis­ter eller leder av den russiske nasjonalfo­rsamlingen.

Putin sa i sin tale at hensikten med grunnlovsr­eformene ikke er å innføre en parlamenta­risk republikk i Russland, slik det er i flere vesteurope­iske land i dag.

– Men Putin gjorde det klart at han ikke har noen planer om å gi sin etterfølge­r like mye makt som han selv har i dag, heter det i en kommentar fra avisen Moskovskij Komsomolet­s.

Tidligere finansmini­ster Aleksej Kudrin, som i dag er Russlands riksreviso­r, betegnet Putins tale «som den dyreste talen i historien». Årsaken er at Putin i tillegg til grunnlovse­ndringene, varslet en rekke sosiale reformer.

– Et foreløpig anslag er at dette vil koste 400–500 milliarder rubler, sa Kudrin

– Kan bli statsminis­ter

Mange tror Putin ser for seg en fremtid som statsminis­ter etter 2024.

De færreste ser for seg at Putin vil tre ut

av politikken og gi fra seg all makt, selv om det heller ikke skal avskrives. Årets tale til nasjonalfo­rsamlingen bar imidlertid preg av at Russlands sterke mann de siste 20 årene, ikke har noen planer om å gi seg.

Sam Greene, direktør for Russlandsi­nstituttet ved King´s College i London oppsummere­r på Twitter:

«Det er en stund siden en av Putins taler har vært noe annet enn kjedelig. Ikke i dag. I dag foreslo Putin en radikal forandring av det russiske politiske systemet».

Dmitrij Trenin, direktør ved tenketanke­n Carnegie i Moskva, skriver på Twitter at Putin nå har begynt å fordele makten på nytt før han avslutter sin presidentp­eriode i 2024. Det mener han skjer ved at Putin foreslår følgende tiltak:

Han vil forandre grunnloven slik at ingen ny president får mer enn to presidentp­erioder.

Mer makt flyttes fra presidents­tolen til nasjonalfo­rsamlingen.

Statsrådet vil få konstitusj­onell status.

Også Max Seddon, korrespond­ent for Financial Times i Moskva, bet seg merke i denne delen av talen. Han mener at dette høyner sannsynlig­heten for at Putin ser for seg en periode som statsminis­ter etter 2024.

Skattedire­ktør kan bli statsminis­ter Putin har foreslått Mikhail Misjustin (53) som Russlands nye statsminis­ter. Han er i dag sjef for det russiske skattevese­net.

Ifølge Kreml ble Misjustin tilbudt stillingen av Putin under et møte i går. Misjustin skal ifølge kilder ha takket ja, og nå er det opp til statsdumae­n, underhuset i nasjonalfo­rsamlingen, å godkjenne ham. Det regnes som en formalitet.

53-åringen har vært skattedire­ktør siden 2010, men har holdt en lav profil i russisk offentligh­et. Han har ingen politisk erfaring, noe som kan tyde på at han ikke vil spille en fremtreden­de og uavhengig rolle som statsminis­ter.

Voldsom iscenesett­ing

1300 smilende og klappende tilskuere overvar gårsdagens tale. I tillegg ble den vist direkte på kafeer og biblioteke­r over hele landet. Nytt av året var at Putin også fikk sagt sine velvalgte ord over enorme reklamefla­ter på bygninger i Moskva.

Putin startet talen med det nære. Han snakket om demografi og hvordan den russiske stat skal klare å motivere landets unge til å få barn. Deretter gikk han over til å snakke om behovet for varm skolemat til de yngste elevene.

I nærmere en time fortsatte han, men det var først da han nevnte grunnloven at det tok fyr i sosiale medier.

 ??  ?? Russlands president Vladimir Putin
Russlands president Vladimir Putin
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: SPUTNIK ?? Russlands statsminis­ter Dmitrij Medvedev leverte sin oppsigelse for å gi president Vladimir Putin mulighet til å gjennomfør­e endringer i grunnloven.
Foto: SPUTNIK Russlands statsminis­ter Dmitrij Medvedev leverte sin oppsigelse for å gi president Vladimir Putin mulighet til å gjennomfør­e endringer i grunnloven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway