Aftenposten

Regjerings­krise kan utløse lederstrid i Frp

Sentrale folk i Frp mener det ikke er naturlig at Siv Jensen fortsetter som leder hvis partiet går i opposisjon.

- Solveig Ruud, Alf Ole Ask og Kjetil Magne Sørenes

S

iv Jensen har samarbeide­t tett med Erna Solberg de seks siste årene, og hun har ledet Frp siden våren 2006. Dersom hun og Frp går ut av regjeringe­n, vil det kunne utløse en debatt både om Jensens lederrolle og om hvordan Frp skal opptre som opposisjon­sparti.

Det opplyser flere kilder i Frps stortingsg­ruppe. De tilhører ulike fløyer i partiet.

Frp skal ha landsmøte i vår, og Siv Jensen er på valg.

En kilde spår en splittet gruppe mellom en del «moderate politikere» og den mer opprørske fløyen i gruppen. Samme person gir tydelig uttrykk for at vedkommend­e ikke tror Siv Jensen vil kunne fortsette som leder, dersom partiet havner i opposisjon.

Dersom Frp forlater regjeringe­n, vil det kunne utløse en debatt om fremtiden til Jensen som partileder, bekreftes av flere andre kilder.

Én sier det ikke «vil ikke være unaturlig med en debatt om lederskap», hvis Frp nå forlater regjeringe­n.

– Det er mange som ønsker en slik debatt og et skifte nå, men Siv Jensen står meget sterkt i partiet. Dersom hun vil selv, er det sannsynlig at hun gjenvelges, forklarer en som har lang fartstid på ulike nivåer i Frp.

Frustrasjo­n i gruppen

Jensen har vært en ubestridt leder av Frp og klart å manøvrere partiet inn i regjerings­kontorene. Men i stortingsg­ruppen skal det nå være betydelig frustrasjo­n over at partiet føler seg tilsidesat­t av «regjerings Frp.» Dette er en frustrasjo­n som har økt etter at Solberg-regjeringe­n ble flertallsr­egjering for ett år siden.

En annen kilde sier det vil bli reist spørsmål om Siv Jensen vil være den rette lederen i opposisjon siden hun i over seks år har jobbet så tett sammen med den regjeringe­n Frp da vil være i opposisjon til.

Vil ikke være noe støttepart­i

Enkelte av dem som vanskelig ser for seg at Jensen kan fortsette som leder, er blant dem som sterkest understrek­er at Frp må frigjøre seg helt fra regjerings­plattforme­n og kun samarbeide med regjeringe­n fra sak til sak i Stortinget.

Alle Aftenposte­n har snakket med understrek­er at Frp har et tydelig vedtak på at partiet ikke støtter en regjering det ikke er en del av.

En av kildene i gruppen bruker uttrykket «partiet vil nullstille seg», om partiet nå går ut av regjeringe­n. Dette for å bli et tydeligere parti. Noen tror det kan bli problemati­sk for Jensen å være den tydelige lederen for et slikt parti. Partileder­en har tross alt hatt et svært tett forhold til Erna Solberg og andre i regjeringe­n.

Kan ta regien selv

Flere påpeker at Siv Jensen vil kunne ta regien på et lederskift­e selv. En antyder at det godt kan hende hun nå vil gjøre noe annet dersom Frp ender som et regjerings­parti.

Hun er på valg på landsmøtet til våren.

Jensen har hatt sentrale lederverv i partiet som nestleder, parlamenta­risk leder og leder i 21 år. De siste 14 år har hun ledet partiet.

I juni fyller hun 51 år og kan ha muligheter til å sikre seg en god jobb enten i Norge eller internasjo­nalt. På det internasjo­nale markedet er det særlig en posisjon som peker seg ut for en person som i en årrekke har vært finansmini­ster, nemlig jobben som generalsek­retær i OECD. Dagens generalsek­retær José Ángel Gurría har ett år igjen av åremålet sitt. Han har sittet i jobben siden 2010 og skal gå av neste sommer. Om økonomen Siv Jensen skulle melde interesse for en slik jobb, må jobben i kulissene begynne en god stund før 2021.

En Frp-kilde i regjerings­apparatet sier vedkommend­e ikke vet noe om når Jensen

ønsker å overlate lederverve­t i Frp til andre. Men den dagen hun varsler en slik avgang, er han sikker på hva som kommer til å skje.

– Det blir lederkamp når hun går av, sier han.

Hvem vil overta?

Ketil Solvik-Olsen, tidligere nestleder og samferdsel­sminister og nestleder, og nåværende olje- og energimini­ster Sylvi Listhaug vil være blant de aller heteste navnene til å overta. Et annet navn som går igjen er samferdsel­sminister Jon Georg Dale.

Solvik-Olsen har forholdsvi­s nylig antydet at han er interesser­t i vervet. Det skjedde i forbindels­e med lanseringe­n av egen bok: På vei. Da la han ikke skjul på at Frp blir mildere i formen med ham som leder enn med Sylvi Listhaug.

 ??  ??
 ??  ?? Tidligere nestleder og samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen har signaliser­t at han er motivert og klar for nye oppgaver i partiledel­sen.
Tidligere nestleder og samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen har signaliser­t at han er motivert og klar for nye oppgaver i partiledel­sen.
 ??  ?? Samferdsel­sminister Jon Georg Dale nevnes som en av tre aktuelle arvtagere.
Samferdsel­sminister Jon Georg Dale nevnes som en av tre aktuelle arvtagere.
 ??  ?? Første nestleder og statsråd Sylvi Listhaug er favoritt til å overta som partileder.
Første nestleder og statsråd Sylvi Listhaug er favoritt til å overta som partileder.
 ?? Foto: Heiko Junge, NTB scanpix ?? Dersom Frp forlater regjeringe­n vil det utløse en debatt om Siv Jensens lederskap av partiet, tror sentrale kilder. Bak er statssekre­tær Atle Simonsen.
Foto: Heiko Junge, NTB scanpix Dersom Frp forlater regjeringe­n vil det utløse en debatt om Siv Jensens lederskap av partiet, tror sentrale kilder. Bak er statssekre­tær Atle Simonsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway