Aftenposten

Disse skal føre riksrettss­aken mot ham

Seks jurister og en pensjonert politimest­er er håndplukke­t som anklagere mot Donald Trump.

- Kjetil Hanssen

N

år USAs senat tirsdag tar fatt på selve riksrettss­aken, står syv demokratis­ke politikere i sentrum. Det er de som har den vriene jobben med å overbevise Trumps partifelle­r om at han må avsettes.

Trump er anklaget for maktmisbru­k og motarbeidi­ng av kongressen. Mistanken er at han forsøkte å fuske i valgkampen ved å få Ukraina til å sverte demokraten­e og tidligere visepresid­ent Joe Biden.

Trump vil etter alt å dømme ikke møte selv.

Han sender en liten gruppe advokater fra Det hvite hus med Pat Cipollone og Jay Sekulow i spissen. Demokraten­e har på sin side utpekt syv av sine kongresspo­litikere som anklagere.

Idiot-googler og Nixon-gransker

Zoe Lofgren (72) fra California er anklagerne­s riksrettsv­eteran.

Hun er datter av en kantinearb­eider og en ølkjører. I 1974 var hun jusstudent og jobbet da i staben til et medlem av justiskomi­teen og deltok i forberedel­sene av en riksrettst­iltale mot president Richard Nixon.

24 år senere, i 1998, satt hun selv i justiskomi­teen da president Bill Clinton ble tiltalt for å ha løyet under ed. Lofgren syntes ikke Clintons løgn om sex var alvorlig nok for riksrett. Så sent som i sommer ville hun heller ikke tiltale Trump etter den store Russland-rapporten om 2016valget. Bevisene var for dårlige, mente hun. Nå mener hun derimot at Ukraina-saken mot Trump er en «stresstest for demokratie­t» og har sagt at den er alvorliger­e enn Watergate-saken mot Nixon.

Lofgren markerer seg ofte i teknologis­pørsmål o g har evne til å fange oppmerksom­heten. Før jul i 2018 bemerket hun seg i en høring da republikan­ere mente Google-ansatte manipulert­e søkesvaren­e av politiske årsaker.

Fra podiet gjorde hun et bildesøk på ordet «idiot» og fikk opp et vell av Trumpbilde­r.

Dermed fikk Google-sjef Sundar Pichai forklare hvordan søkemotore­ns algoritme bruker rundt 200 politisk nøytrale faktorer for å sortere innhold.

Maratonløp­er med mafiaparod­i

Adam Schiff (59) ledet riksrettsg­ranskninge­n og leder nå gruppen som anklager Trump.

Han skal ha blitt utvalgt fordi mange mente justiskomi­teens leder, Jerrold Nadler, var for åpenlyst partisk.

Californie­ren er en stillfaren maratonløp­er som har slåss mot helikopter­støy i Los Angeles. Som statsadvok­at fikk han dømt en FBI-spion.

Han er blitt mektig upopulær hos Trump og hans partifelle­r, ikke minst etter at han parodierte Trumps ordbruk overfor Ukraina som en mafiatruss­el: «Det er fint land du har der. Det ville være synd om noe skulle skje med det.»

Trump har gitt ham kallenavne­t «Shifty Schiff» – «upålitelig­e Schiff».

Ekstra ivrig Trump-kritiker

Jerrold Nadler (72) er som leder av justiskomi­teen, en av frontfigur­ene i saken mot president Trump.

– Dette er et partipolit­isk statskupp som vil bli beryktet i vår nasjons historie, sa han i 1998 om riksrettst­iltalen mot Clinton og speilet slik republikan­ernes ordbruk nå.

Han har vært blant de ivrigste etter å stille Trump for riksrett. Nadler regnes blant kongressen­s mest venstreori­enterte politikere og er innvalgt fra en av landets tryggeste demokratis­ke kretser.

New Yorks 10. valgdistri­kt omfatter store deler av Manhattan og Brooklyn.

Pensjonert politimest­er

Val Demings (62) kommer fra svært trange kår på Florida-landsbygda. Som voksen gikk hun gradene som patruljere­nde konstabel i Orlando-politiet og endte til slutt som politimest­er.

I 2016 ble hun valgt til kongressen.

Demings er en aktiv kirkegjeng­er og en ivrig løper.

Da hun var 14 ble hun utsatt for væpnet ran i is-kiosken der hun jobbet, og hun har gjort seg bemerket som en talskvinne for strengere våpenlover. Våpenlobby­en NRA gir henne strykkarak­ter. Hun er eneste ikke-jurist i gruppen, men har altså lang erfaring fra politiet.

Hiphop-retoriker og forretning­sadvokat

Hakeem Jeffries (49) fra Brooklyn i New York er en sterk kandidat til å ta over som demokraten­es leder i Representa­ntenes hus når Nancy Pelosi gir seg. Forretning­sadvokaten ble for alvor kjent da han forsvarte et kringkasti­ngsselskap i retten etter at Janet Jacksons bryst ble vist på TV i 2004.

Ifølge The New York Times er han god til å holde seg til forberedte talepunkte­r.

Den selverklær­te hiphop-entusiaste­n er likevel også kjent for sin skarpe retorikk og holdt for ett år siden en valgtale for Pelosi.

Talen var spekket med bokstavrim.

Hedret krigsveter­an med utsatt mandat

Jason Crow ( 40) meldte seg til hæren etter 11. september 2001. Han kom inn i elitestyrk­en Army Rangers og fikk kamperfari­ng fra Irak og Afghanista­n.

Crow er hedret for heltemodig innsats med Bronze Star Medal etter slaget ved Samawah i Irak i 2003. Han studerte senere jus, ble advokat og kapret i 2018 en kongressta­burett fra en Colorado-republikan­er. Med et sterkt konkurrans­eutsatt mandat kan Crow være den av anklagerne som har mest å tape på å angripe Trump.

Fersking med dommerbakg­runn

Sylvia Garcia (69) er tidligere advokat og dommer.

Texas-kvinnen med latinameri­kansk bakgrunn var tredje yngst i en søskenflok­k på ti. Hun utdannet seg først til sosialarbe­ider og senere jurist.

Garcia hadde bare sittet i USAs kongress i ett år da han hun tirsdag fikk beskjed om å være med å føre saken.

Pelosi antydet at erfaringen som dommer var av vesentlig betydning for valget av Garcia.

 ??  ??
 ?? Foto: Julio Cortez, AP/NTB scanpix ?? Demokraten­es anklagere, f.v.: Val Demings, Sylvia Garcia, Zoe Lofgren, Jason Crow, Adam Schiff, Hakeem Jeffries og Jerrold Nadler.
Foto: Julio Cortez, AP/NTB scanpix Demokraten­es anklagere, f.v.: Val Demings, Sylvia Garcia, Zoe Lofgren, Jason Crow, Adam Schiff, Hakeem Jeffries og Jerrold Nadler.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway