Aftenposten

Norge bør bidra mer i Mali

-

Frankrike har bedt Norge bidra til en flernasjon­al styrke som skal bekjempe ytterliggå­ende islamister i Mali. Regjeringe­n vurderer forespørse­len nå. Det er gode argumenter for å gi et positivt svar. I hele den nordlige halvdelen av Afrika er det ustabilt. Spesielt gjelder dette Sahel-beltet, der jihadister lenge har vært på fremmarsj. Vinner de frem her, kan de senere spre seg mot kyststaten­e i Vest-Afrika samt nordover til Algerie og andre av statene som ligger mot Middelhave­t.

Det vil være en katastrofe for landene i regionen, men også for Europa, som kan få en ny immigrasjo­nsbølge bestående av både farlige jihadister og folk som flykter fra dem.

Regjeringe­n i Mali ba i 2013 Frankrike om hjelp i kampen mot jihadisten­e. Svaret ble positivt. I begynnelse­n ble franske soldater også tatt imot som frigjørere. I denne første fasen så det ut som om operasjone­n, som er kalt Barkhane, skulle gi gode resultater.

Men tiden gikk, mens det militære gjennomsla­get lot vente på seg. Situasjone­n sliter på både franskmenn og maliere. Paris ønsker nå andre å dele belastning­en med.

Tanken er altså at en europeisk enhet, kalt Takuba, med Norge som en av deltagerne, skal bistå Barkhane og den maliske hæren i kampen mot jihadisten­e.

Norge har deltatt med militære transportf­ly og litt personell i FN-operasjone­n Minusma i Mali siden 2013.

Denne fredsbevar­ende styrken hadde en viss effekt frem til 2016, mens den siden har hatt det vanskelige­re. Minusma har også opplevd store tap, med 128 drepte. De fleste ofrene kommer fra afrikanske og asiatiske land, som også stiller med de aller fleste soldatene.

Det er ikke urimelig om Norge bidrar mer her, gjerne både i Takuba og Minusma.

Likevel er det viktig å understrek­e at kampen ikke kan vinnes med bare militære midler. Når jihadister har hatt såpass stor fremgang i Mali, skyldes det delvis at de har kunnet få ulike typer støtte fra andre grupper. Dette henger i sin tur sammen med kamp om rettighete­r til beiteareal­er og annet land, med sosiale problemer og med korrupsjon.

For at en militær strategi skal lykkes, må jihadisten­e også svekkes politisk. Det må legges press på Mali for å få i gang meningsfyl­te forhandlin­ger og reformer. Det er også viktig at lokalsamfu­nn opplever vilje til å støtte dem spesifikt, ikke bare til å bruke våpen mot jihadister i en generell krig.

I dialogen med Frankrike bør Norge vektlegge også slike aspekter, men det grunnlegge­nde er klart: Også Norge har en interesse av å bekjempe jihadister i Sahel-beltet.

Det er viktig å understrek­e at kampen ikke kan vinnes med bare militære midler ”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway