Aftenposten

Politiet knytter siktet mann til gjengmiljø­et

Oslo-politiet har siktet enda en 20 år gammel mann for drapet eller medvirknin­g til drapet på Halil Kara i Prinsdal.

- Wasim K. Riaz Daniel Røed-Johansen Frøydis Braathen Harald Stolt-Nielsen

Ifølge en fersk kjennelse er 20-åringen fra Oslo godt kjent for politiet. Han var allerede varetektsf­engslet for fire uker på bakgrunn av grov ulovlig bevæpning på offentlig sted. Han ble fremstilt for fengsling i Oslo tingrett torsdag. I kjennelsen fra tingretten heter det blant annet at «siktede er godt kjent for politiet, og han har en tilknytnin­g til gjengmiljø­et. Han er blitt tatt to ganger, i løpet av kort tid, med svært farlig skytevåpen».

Politiinsp­ektør Grete Lien Metlid har gitt uttrykk for at politiet foreløpig ikke kjenner motivet for drapet.

– Vi jobber med å se på om det kan være et personlig motiv, eller om det kan knyttes til en konflikt mellom kriminelle miljøer i Oslo, sa hun tidligere denne uken.

«Svært spent situasjon»

«Etter det opplyste har det i løpet av de siste ukene oppstått en svært spent situasjon mellom gjenger i Oslo sør og øst, som siktede er en del av», heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Aftenposte­n er kjent med at det over tid har vært flere konflikter mellom unge menn fra Holmlia og unge menn fra Mortensrud.

Folk i nærmiljøet viser blant annet til en hendelse under en festival på Holmlia i fjor sommer. Der var avdøde Kara involvert.

To dager før Kara ble skutt og drept, ble han i Oslo tingrett dømt til å betale 17.000 kroner i bot og saksomkost­ninger. Dommeren fant det bevist at han var en av flere som oppførte seg truende og aggressivt under festivalen.

I dommen beskrives det at han var en del av en gruppering på 20–30 personer fra Mortensrud.

«Politiet var i forkant varslet om at en gruppering fra Mortensrud («Mortensrud­gutta») var ute etter å ta en konkret person i Holmlia-gruppering­en («Holmlia-gutta») og at det ville oppstå slåsskamp under festivalen­s siste konsert», står det i dommen.

Retten festet ikke lit til den tiltaltes forklaring om at han ikke var involvert i situasjone­n eller at han ikke kjente gruppering­en fra Mortensrud.

Tingrettsd­ommen var ennå ikke rettskraft­ig. Kara er ikke tidligere straffedøm­t.

Politiet kjenner til konflikten

Politiinsp­ektør Metlid bekrefter at politiet ser på en konflikt mellom unge menn fra Holmlia og Mortensrud.

– Det er en konflikt som vi kjenner til. Det er noe vi ser på med tanke på hva som kan være bakgrunnen for drapet. Vi ser også på relasjoner mellom de involverte, sier Metlid til Aftenposte­n.

Hun understrek­er at dette er en av flere teorier politiet ser på.

– Det er ikke klart for oss hva som er motivet for drapet. Derfor er historikk og personer som er involvert, viktig for saken.

Drapet på Kara har etterlatt et lokalmiljø i sorg. 2500 personer møtte opp på en begravelse­sbønn på Mortensrud. Rundt 60 familiemed­lemmer og venner skal ha vært med til begravelse­n i Antalya i Tyrkia, der foreldrene opprinneli­g kommer fra.

Da Aftenposte­n snakket med Halil Karas onkel, Suleyman Kara, tirsdag sa han at han ikke kunne fatte hvorfor noen har drept nevøen.

– Vi fatter ikke hvordan noen kan gjøre dette mot en så hjelpsom og godt likt person som Halil. Vi ser i hvert fall ingen grunn til at noen skulle gjøre det, sa han.

Onkelen sa at familien «har tenkt på alle teorier», men at «ingen virker logiske».

I går ønsker ikke Metlid å si hvilke roller de siktede har hatt.

– Vi sier ikke hva som har ledet til siktelsene, men de er siktet på bakgrunn av etterforsk­ningen som går fremover. Vi er godt fornøyd med utviklinge­n i saken, sier Metlid.

Hun ønsker ikke å svare på om politiet har funnet drapsvåpen­et.

Øyvind Bratlien er forsvarer for 20-åringen som ble siktet i går. Han skriver i en

SMS til Aftenposte­n at hans klient sier at han er uskyldig.

– Jeg dro rett i arresten og møtte ham. Han sier han er uskyldig. Derfor ser vi ingen grunn til at han skal forklare seg for politiet nå. Det vil være helt uforsvarli­g å gå i avhør med en slik siktelse uten at forsvarer har satt seg inn i dokumenten­e, skriver Bratlien.

20-åringen ble dømt i Oslo tingrett i en annen sak i desember. Ifølge dommen fra Oslo tingrett etterkom han ikke politiets pålegg om å stå i ro inntil veggen på Bogerud T-banestasjo­n i fjor sommer. Politiet hadde rykket ut til stedet etter melding om at det var observert våpen.

Det var flere unge menn på stedet, deriblant mannen som nå er siktet. Han fikk 9500 kroner i bot for dette forholdet.

18-åring samtykker til fengsling

Den siktede 18-åringen som ble pågrepet onsdag kveld, ble avhørt torsdag. 18-åringen har samtykket til fengsling. Derfor gikk fengslings­møtet som kontorforr­etning i går.

– Han har akseptert fengsling for å kunne sjekkes ut av saken gjennom forklaring­er han ikke skal beskyldes for å påvirke, skriver Elden i en tekstmeldi­ng til VG.

– Når det gjelder mannen som ble pågrepet i Ungarn i går, vet vi pr. nå ikke hvor raskt vi kan få ham til Norge. Han har foreløpig ikke fått oppnevnt noen norsk forsvarer, skriver politiet i en pressemeld­ing.

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? 21 år gamle Halil Kara ble drept utenfor et gatekjøkke­n i Prinsdal fredag for en uke siden.
Foto: Hans O. Torgersen 21 år gamle Halil Kara ble drept utenfor et gatekjøkke­n i Prinsdal fredag for en uke siden.
 ??  ?? Ved åstedet i Prinsdal, sør i Oslo, er det lagt ned mange blomster og tent mange lys.
Ved åstedet i Prinsdal, sør i Oslo, er det lagt ned mange blomster og tent mange lys.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway