Aftenposten

Støre kvier seg for regjerings­makt nå

Skulle Frp gå ut, er Ap-lederens håp at Erna Solberg (H) blir sittende.

- Johan Falnes,

A

rbeiderpar­tiet vil helst slippe reg jeringsmak­t før valget i 2021.

Det offisielle svaret er at Arbeiderpa­rtiet alltid er klar til å ta ansvar hvis det trengs. Men partikilde­r innrømmer overfor NTB at det i realiteten ikke er noen appetitt i partiet på å få oppdraget allerede nå.

– Dette Stortinget har borgerlig flertall. Og jeg forholder meg til at den regjeringe­n som sitter, sitter. Vi får ta stilling til utfallet om regjeringe­n ikke skulle sitte, sa Apleder Jonas Gahr Støre til NTB i går.

– Norge bør få et nytt flertall. Men terminen for det er september 2021, fastslår han.

Risikopros­jekt

Det å skulle overta taburetten­e nå, bare halvannet år før stortingsv­alget, fremstille­s av partikilde­r som et risikopros­jekt der Arbeiderpa­rtiet hverken ville hatt nok tid eller nok mandater i Stortinget til å få gjennomfør­t sin politikk.

Skulle Frp gjøre alvor av truslene om å gå ut av regjeringe­n, er antagelsen i Ap at statsminis­ter Erna Solberg (H) vil fortsette som leder for en mindretall­sregjering, enten sammen med KrF og Venstre eller alene.

Samtidig avvises det som nærmest utenkelig at KrF skal skifte til rødgrønn side så kort tid etter sitt opprivende retningsva­lg i 2018. Dermed finnes det ingen åpenbar vei til parlamenta­risk flertall for Ap før valget.

Krisemøte mandag

I går ble det opplyst at statsminis­ter Erna Solberg (H) og finansmini­ster Siv Jensen (Frp) skal møtes på mandag for å drøfte Frps kravliste for å bli i regjeringe­n.

«Vi har avtalt et møte mandag der Siv Jensen vil gå gjennom de tiltakene Frp har varslet at de vil legge frem», het det i en felles uttalelse fra Solberg og Jensen.

Jensen har truet med å forlate regjeringe­n etter at norske myndighete­r mot Frps vilje bidro til å hente hjem en IS-siktet kvinne og hennes syke sønn fra Syria.

Saken har utløst voldsomme reaksjoner internt i Frp. Også normalt mer moderate Frp-stemmer har reagert kraftig på saken. Alt tyder på at kritikken fra egne rekker kom overrasken­de på partiledel­sen.

Norge bør få et nytt flertall. Men terminen for det er september 2021.

Avvist av Venstre og KrF

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFleder Kjell Ingolf Ropstad har uttalt at de ikke ser noen grunn til å endre regjerings­plattforme­n fra Granavolde­n.

– Det at regjeringe­n hjelper et sykt barn med helsehjelp, er ikke et grunnlag for at Frp skal kunne presse igjennom en ny kravliste. De fire partiene er enige om en politisk plattform og jobber ut fra den, sa Ropstad i går. Solberg har vært noe mer forsiktig og sagt at hun ikke ser grunnlag for «store endringer».

 ?? Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix ?? – Vi får ta stilling til utfallet om regjeringe­n ikke skulle sitte, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB i går.
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix – Vi får ta stilling til utfallet om regjeringe­n ikke skulle sitte, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway