Aftenposten

Sannsynlig­vis går Frp ut. Men det er ikke sikkert det er så lurt.

Etter seks og et halvt år ved makten er det ikke bare lett å finne seg selv som opposisjon­sparti.

- Andreas Slettholm, kommentato­r

De tre andre partiene er også lei Frp-ernes stadige krumspring og trusler, og baler dessuten med egne velgeres misnøye

S

iv Jensens tordentale onsdag var et generalopp­gjør som hadde til hensikt å gjenvinne kontrollen i partiet. Folk var lei nå.

Fylkeslede­re sier dumme ting om Abid Raja. De moderate, lojale støttespil­lerne i stortingsg­ruppen har mistet troen.

Partileder­en undervurde­rte åpenbart de partiinter­ne reaksjonen­e på at regjeringe­n hentet den mye omtalte IS-kvinnen og hennes to barn.

Men Jensen felte en så hard dom over hele regjerings­prosjektet at det akkurat da fremsto som en avskjedsta­le med regjeringe­n Solberg. Dette, og nok en runde med nye krav som må innfris, var muligheten Siv Jensen hadde for å holde partiet i regjering på onsdag.

Det er mildt sagt en dristig strategi. Krav innsamlet fra misfornøyd­e fylkeslede­re må være en oppskrift på å skape seg forventnin­ger som vanskelig kan innfris. De tre andre partiene er også lei Frpernes stadige krumspring og trusler, og baler dessuten med egne velgeres misnøye.

Usikkert farvann

Derfor er Frexit mest sannsynlig, slik det nå ser ut. Skulle det skje, er det ingen som helt vet hva som venter hverken dem eller regjeringe­n.

I historien finnes heller ingen lærdom, for aldri før har et parti trådt ut av en regjering som fortsetter. Senterpart­iets protester i 1973 og 1990 førte til at regjeringe­ne Korvald og Syse gikk av.

Nå vil regjeringe­n Solberg fortsette, i innskrenke­t versjon denne gang, etter to tidligere utvidelser.

KrF og Venstre vil få den regjeringe­n de drømte om i 2017, og dette vil naturligvi­s også få konsekvens­er for hva slags politikk som utføres. Og Frp vil måtte akseptere å støtte en regjering partiet selv ikke er en del av, slik de utelukket både i 2013 og 2017.

Kanskje ikke gjennom noen formell samarbeids­avtale, men Frp må nesten sørge for flertall for statsbudsj­ettet. Budsjettfo­rhandlinge­ne blir selvsagt ikke uten kamp. Hvor mye kamp avhenger blant annet av hvor langt bort regjeringe­n fjerner seg fra Frp.

Skulle for eksempel regjeringe­n komme til å tukle med pensjonist­enes pensjoner, vil Frp kunne bli riktig vrange.

Ulike syn på hva Frp skal være

Men akkurat hva slags opposisjon­srolle Frp vil ta etter seks og et halvt år ved makten, vil i høyeste grad bli gjenstand for diskusjon i partiet.

Fløyene som lenge har vært uenige om regjerings­deltagelse­n, vil også ha ulike syn på hvordan partiet bør oppføre seg utenfor regjering. Og «tulleparti­ene» Venstre og KrF kan ikke lenger være felles, samlende fiende.

Velgerne kan nok sette pris på et uforutsigb­art og krevende opposisjon­sparti i fri dressur. Det kan kanskje sikre nok et borgerlig flertall i 2021.

Samtidig kan ikke Frp brenne alle broer til Høyre & co. hvis de ønsker seg innflytels­e også i fremtiden. Oppslutnin­g er mindre verdt dersom det ikke kan veksles inn i politisk kapital.

Hvis en Frp-exit ledsages av Siv Jensens avgang, slik mange spår, vil denne diskusjone­n ganske sikkert kanalisere­s inn i en lederstrid.

Et Sylvi Listhaug-Frp kan være oppskrifte­n på å nå gamle høyder.

De i partiet som har veid verdien av å få gjennomfør­t politikk tungt, kan foretrekke mer moderate typer, som Ketil Solvik-Olsen eller Jon Georg Dale.

Kan gi borgerlig valgseier

Fylkeslede­re og andre som er dritt lei regjerings­deltagelse­n, tenker neppe så mange steg frem akkurat nå. De vil ut, så får det gå som det går.

Slikt er det vanskelig å argumenter­e mot. Dessuten må noe drastisk til for borgerlig valgseier i 2021.

Frp ut av regjering er drastisk.

Og det kan jo tenkes at gresset for en gangs skyld er blåere på den andre siden av gjerdet.

 ??  ??
 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix ?? Frp ut av regjering er drastisk, skriver kommentato­ren. Fra v. barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), finansmini­ster Siv Jensen (Frp), kultur- og likestilli­ngsministe­r Trine Skei Grande (V) og statsminis­ter Erna Solberg (H) da de møtte pressen før høstkonfer­ansen for statsbudsj­ettet for 2020.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix Frp ut av regjering er drastisk, skriver kommentato­ren. Fra v. barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), finansmini­ster Siv Jensen (Frp), kultur- og likestilli­ngsministe­r Trine Skei Grande (V) og statsminis­ter Erna Solberg (H) da de møtte pressen før høstkonfer­ansen for statsbudsj­ettet for 2020.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway