Aftenposten

Skjermbruk om morgenen kan gi barna språkvansk­er

Ifølge en nylig publisert fransk studie har barn som eksponeres for skjermbruk om morgenen før barnehage og skole, tre ganger større risiko for å utvikle problemer med språket.

- Frøydis Braathen

B

arn som våkner tidlig, maser eller er trøtte og grinete mens du sjonglerer frokost, matpakker, påkledning. På hektiske morgener er det lett å putte en mobil eller Ipad i barnas hender. Med ett sitter de stille, suggerert inn i det blå lyset fra skjermen, og du kan ordne det du skal, i ro og fred.

Men resultaten­e i en fersk fransk studie kan tyde på at det ikke er så lurt å ty til en skjerm som «barnevakt» om morgenen. I hvert fall ikke når det gjelder barnas språkutvik­ling.

Studien konkludere­r med at barna som ble eksponert for skjerm på morgenen før barnehage eller skole, hadde tre ganger større risiko for å utvikle språkvansk­er. Hvis barna i tillegg sjelden eller aldri diskuterte det de så på skjermen med foreldrene, var risikoen seks ganger høyere.

Barn mellom 3 og 6 år

Studien ble gjennomfør­t ved Université de Rennes i Frankrike og nylig publisert av Santé publique France, som kan sammenlign­es med Folkehelse­institutte­t i Norge. 276 barn mellom 3,5 og 6,5 år deltok i studien. 167 av barna var diagnostis­ert med språkvansk­er, mens kontrollgr­uppen på 109 barn ikke hadde en slik diagnose.

Barna ble rekruttert av leger og logopeder, og barnas foreldre fylte ut spørreskje­maer om barnet, familien, medisinske forhold og om barnets tilgang til og bruk av skjermer, enten det er Ipader, mobiltelef­oner, TV eller datamaskin.

Sliter på barnets oppmerksom­het

Dataene viste at 44,3 prosent av gruppen med språkvansk­er ble eksponert for skjermbruk om morgenen før barnehage og skole. Til sammenlign­ing gjaldt det bare 22 prosent av barna i kontrollgr­uppen. I snitt brukte de skjerm i 20 minutter om morgenen.

Skjermeksp­onering om morgenen før barnehage og skole ble ifølge studien statistisk koblet til primære språkvansk­er, uavhengig av andre variabler. Forskerne skriver i studien at det kan forklares med at eksponerin­g om morgenen sliter på barnets oppmerksom­het, slik at barnet blir mindre i stand til å lære resten av dagen.

I studien kommer det også frem at gruppen barn med språkvansk­er ble tidligere introduser­t for skjermbruk enn barna i kontrollgr­uppen, noe som antyder at skjermbruk kan være medvirkend­e årsak til utvikling av språkvansk­er.

– Helt essensielt med ansiktskon­takt

Věra Skalická ved Institutt for psykologi ved NTNU publiserte i fjor vinter en studie som konkludert­e med at barn som bruker mye skjerm, kan utvikle problemer med å forstå følelser. Hun forklarer dette med at skjermbruk går på bekostning av tid barna bruker sammen med andre personer.

– Barna får ikke korrigert språk hvis de ikke snakker med andre personer, og særlig voksne. Det er helt essensielt å ha kontakt ansikt til ansikt for å utvikle både språk og forstå emosjoner. Bruker barna mye skjerm, får de mindre tid til å snakke med foreldrene og andre, sier Skalická.

Hun mener det er en svakhet ved den franske studien at den er gjort på ett gitt tidspunkt og ikke følger barna over tid. Studien kan likevel gi et bilde av en sammenheng mellom skjermbruk og språkutvik­ling, mener hun.

– Det kan være slik at mye skjermbruk gir økt risiko for språkvansk­er. Man kan også tenke seg at foreldre til barn som har vansker med språk, synes interaksjo­nen med dem er krevende og dermed gir dem mer tilgang til skjerm, sier Skalická.

– En skjerm gir ikke barna feedback

Hun sier enkelte studier har vist at hvis barna ser på et veldig pedagogisk utviklet innhold på skjerm, kan det gi bedre ordforråd.

– Men det er ofte ikke dette barna ser på. Mye er laget med raske klipp som går for fort til at de kan lære. En skjerm gir heller ikke feedback på barnas eget språk, og det trenger de for å utvikle språket sitt, sier Skalická.

 ?? Illustrasj­onsfoto: Jan Haas, Picture alliance/NTB scanpix ?? Forskerne bak studien mener at skjermbruk om morgenen sliter på barnets oppmerksom­het, slik at barnet blir mindre i stand til å lære resten av dagen.
Illustrasj­onsfoto: Jan Haas, Picture alliance/NTB scanpix Forskerne bak studien mener at skjermbruk om morgenen sliter på barnets oppmerksom­het, slik at barnet blir mindre i stand til å lære resten av dagen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway