Aftenposten

Hva gjør Putin når han går av?

Her er fremtidige mulige roller for Vladimir Putin når han går av som president.

- Helene Skjeggesta­d, Russland-korrespond­ent

O

nsdag holdt president Vladimir Putin en tale som sjokkerte alle som hørte på. Deretter trakk statsminis­ter og regjering seg.

○ Putin ønsker å overføre makt fra presidente­mbetet til nasjonalfo­rsamlingen og statsminis­teren. Han ønsker en folkeavste­mning om grunnlovse­ndringer.

○ Kort tid etter Putins tale trakk statsminis­ter Dmitrij Medvedev seg. Han sier selv at det var for å gi Putin mer rom for endringer, men flere tror det handler om å varsle at det nå skjer noe nytt i Russland.

○ Ny statsminis­ter er sjefen for det føderale skattevese­net Mikhail Misjustin.

Hvorfor skjer dette? De aller fleste tror svaret på dette er at Putin selv ser for seg en fremtid i en annen mektig stilling når hans periode som president avsluttes i 2024.

Men hvilken stilling kan det være?

Statsminis­ter

Under talen ba Putin om at mer makt overføres nasjonalfo­rsamlingen og statsminis­teren. Den umiddelbar­e reaksjonen hos flere var derfor at den nå mektige presidente­n kunne tenke seg å bli statsminis­ter etter 2024. Det har Putin prøvd før, i perioden 2008–2012.

Men statsminis­terrollen i Russland er vanskelig. Som ansvarlig for innenriksp­olitikk blir statsminis­teren ofte anklaget for det meste som går galt i landet. Statsminis­terrollen er også veldig synlig og utsatt. Derfor har spekulasjo­nene flyttet seg fra at Putin ønsker seg statsminis­terrollen til at han ønsker seg en rolle mer i kulissene.

Leder for Statsrådet

Det heteste alternativ­et for en mektig rolle i kulissene er en fremtid som leder for Statsrådet. I dag er Statsrådet et rådgivende organ for presidente­n som Putin selv opprettet tidlig på 2000-tallet.

Konstantin Gaaze, som er tilknyttet forsknings­stiftelsen Carnegie i Moskva, skriver i avisen Vedomosti at Putin som leder for Statsrådet kan sikre seg kontroll over guvernører, økonomi og utnevnelse­n av for eksempel dommere til Høyesteret­t.

Leder for Sikkerhets­rådet

Et lignende alternativ er at Putin blir leder for Det nasjonale sikkerhets­rådet. I Sikkerhets­rådet møtes viktige beslutning­stagere for å utarbeide langsiktig­e planer. Mandatet kan utvides og makten sentreres.

Leder for en styrket nasjonalfo­rsamling

Nyhetsbyrå­et Reuters har nevnt leder for en ny og styrket nasjonalfo­rsamling. Det vil i så fall kunne gi Putin stor innflytels­e på lovarbeide­t i landet.

Leder for det største partiet

Det største og mektigste partiet i Russland er Forente Russland. Partiet kalles ofte Putins parti ettersom han støtter partiet og partiet støtter ham.

En av spekulasjo­nene rundt presidente­ns fremtid er at han trer inn i partiet som dets offisielle leder.

En anonym kilde sier til den store avisen Kommersant at det er dette som er Putins plan.

 ?? Foto: Shamil Zhumatov, Reuters / NTB scanpix ?? President Vladimir Putin overrasket alle med å foreslå radikale endringer i det russiske politiske systemet denne uken.
Foto: Shamil Zhumatov, Reuters / NTB scanpix President Vladimir Putin overrasket alle med å foreslå radikale endringer i det russiske politiske systemet denne uken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway