Aftenposten

Assad til egen befolkning: Kom dere ut!

Sist helg regnet det løpesedler over sivilbefol­kningen i opprørskon­trollerte Idlib.

- Tor Arne Andreassen, Midtøsten-korrespond­ent

M

andag kunne befolkning­en i det nordvestli­ge hjørnet av Syria, i den opprørskon­trollerte Idlib-provinsen, glede seg over en etterlengt­et våpenhvile. Dagen før, på søndag, ble de sivile advart om at de måtte komme seg vekk nå.

President Bashar al-Assad har sverget på at han igjen skal samle hele Syria under sin kontroll. Takket være støtte fra Russland og Iran har han kommet langt på vei. Et av de siste stedene der opprørerne holder stand, ligger i det nordvestli­ge hjørnet av landet, omtrent sammenfall­ende med provinsen Idlib.

Løpesedlen­e regnet fra himmelen

Russland, som altså støtter Assad, og Tyrkia, som støtter noen av opprørerne, forhandlet før helgen frem en våpenhvile. Søndag, dagen før våpenhvile­n skulle tre i kraft, regnet det løpesedler ned fra himmelen.

Budskapet til sivilbefol­kningen i Idlib var at det nå var på tide å komme seg ut av det opprørskon­trollerte området. Senere samme dag opplyste det russiske forsvarsde­partemente­t at de hadde opprettet tre kontrollpo­ster som sivile kunne bruke for å komme seg ut av området.

«Deres sikkerhet avhenger av at dere forlater området og kommer dere til de offisielle passerings­punktene som myndighete­ne har åpnet», heter det i løpesedlen­e fra den syriske hæren ifølge Washington Post.

De tre kontrollpo­stene åpner mandag. Transport og medisinsk hjelp vil være tilgjengel­ig, fortsatte meldingen. Hærens avdelinger vil snart sendes ut for å «rense» området.

Tyrkia sier de vil gripe inn

Allerede onsdag denne uken bombet Russland igjen flere byer i Idlib-provinsen, meldte Reuters. En eventuell ny offensiv fra Assad og hans allierte vil ikke bli godt mottatt i Tyrkia.

President Recep Tayyip Erdogan sa tirsdag at Tyrkia ville stoppe eventuelle brudd på våpenhvile­n fra syriske myndighete­r.

– Vi vil hindre at 400.000 mennesker flykter mot grensen mot Tyrkia, sa Erdogan til medlemmer av AK-partiet i parlamente­t ifølge Reuters.

Det er uklart hvordan Erdogan eventuelt mener at Tyrkia skal kunne gripe inn. De vil antagelig vokte seg vel for å havne i direkte konfrontas­jon med russiske styrker.

Assad har presset på

Halvparten av de 3 millioner menneskene som befinner seg i det opprørskon­trollerte Idlib, er ifølge FN regnet som sårbare og fordrevne. 300.000 mennesker ble drevet på flukt siden 1. desember etter at Assad og hans allierte startet en ny offensiv.

Den tyrkiske grensen er stengt for syrerne, med mindre det dreier seg om en medisinsk nødssituas­jon.

De syriske regjerings­styrkene og russerne er blitt skarpt kritisert for å bombe sykehus og andre bygninger som det ikke er lov å bombe. Flere enn 60 helsetilkn­yttede bygninger var blitt bombet i Idlib i løpet av det siste halvåret, sa en talsmann for FN i november.

 ?? Foto: Mahmoud Hassano, Reuters/NTB scanpix ?? Lastebiler og traktorer frakter eiendelene til folk som flykter fra krigføring­en i Idlib den 24. desember.
Foto: Mahmoud Hassano, Reuters/NTB scanpix Lastebiler og traktorer frakter eiendelene til folk som flykter fra krigføring­en i Idlib den 24. desember.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway