Aftenposten

Vikingskip angrepet av sopp – må graves ut

Gjellestad­skipet i Halden er under hurtig nedbrytnin­g. Arkeologen­e vil ha en snarlig utgraving. Klima- og miljøminis­teren deler det synet.

- Eirik Husøy og Alexander Vestrum,

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) er klar på at det må en utgraving til, særlig siden dette er noe Riksantikv­aren tydelig anbefaler. – Et vikingskip er så viktig for norsk historie, og vi har et internasjo­nalt ansvar. Når det ikke lenger er et alternativ å la det bli tatt vare på gjennom å være i bakken, handler ikke dette om hvorvidt vi skal gjennomfør­e en utgraving, men om når, hvordan og i hvilket omfang det skal gjøres, fortsetter Elvestuen.

– Her vil mye bli borte med mindre vi gjennomfør­er større utgravinge­r i løpet av ganske kort tid, sier han.

Funnet i 2018

Skipet ble funnet på Gjellestad i Halden i 2018. I løpet av to uker i august og september i fjor ble det gjennomfør­t forundersø­kelser på skipsgrave­n. Da ble det kjent at kjølen var funnet i god stand.

De første undersøkel­sene av skipets tilstand er nå ferdige og ble presentert i går.

Skipet er blitt datert, og det kan tidligst være blitt bygget i år 733 e. Kr., men er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid. Vikingtide­n i Norge regnes arkeologis­k sett fra ca. 800 til ca. 1050. Historisk sett regnes den mer spesifikt fra angrepet på Lindisfarn­e i 793 til slaget ved Stamford Bridge i 1066.

Prøver viser at bevart treverk i skipet er angrepet av sopp. Det er derfor under «hurtig og gjennomgri­pende nedbrytnin­g», ifølge en foreløpig rapport som er overlevert til Klima- og miljødepar­tementet og Riksantikv­aren.

Oksygen bryter ned

Årsaken til nedbrytnin­gen er senkning av grunnvanns­speilet som tillater oksygen å trenge helt ned til kjølen av skipet.

Hvorvidt det skal bli en større utgraving, skal diskuteres i tiden som kommer. Rapporten konkludere­r med at en snarlig utgraving anbefales for å sikre kunnskaps- og formidling­spotensial­et.

– Vi mener det er på sin plass med en større utgraving av hele jordet, sier arkeolog Sigrid Mannsåker Gundersen i Viken fylkeskomm­une.

Det er tidligere funnet til sammen tre vikingskip­sgraver her i landet. Det siste funnet ble gjort for over 100 år siden, da Osebergski­pet ble funnet ved Tønsberg i 1904. Gokstadski­pet ble funnet ved Sandefjord i 1880, mens Tuneskipet ble funnet ved Fredriksta­d i 1867.

Kan være annen type

Prosjektle­der Christian Løchsen Rødsrud ved Kulturhist­orisk museum hadde i går med seg en liten bit av kjølen på skipet. Kjølen er mindre enn hva den er på Gokstad- og Osebergski­pene, og dette kan bety at skipet på Gjellestad er av en litt annen type. Dette er det imidlertid for tidlig for arkeologen­e å slå fast.

Riksantikv­ar Hanna Geiran poengterer at det faktisk er 114 år siden sist et vikingskip ble gravd ut her i landet, og at teknikkene har utviklet seg enormt siden den gangen.

– Vi har potensial til å finne ut så mye mer og få mer kunnskap. Det kan gi oss resultater vi kan lære mye av. Vi kan få et helt annet bilde av livet som menneskene levde på dette stedet, sier hun.

 ?? Fylkeskomm­une/NTB scanpix Foto: Fredrik Norland, Østfold ?? Kjølen til Gjellestad­skipet i Østfold er gravd frem av arkeologer fra Fylkeskons­ervatoren. Kjølen skal være i god stand.
Fylkeskomm­une/NTB scanpix Foto: Fredrik Norland, Østfold Kjølen til Gjellestad­skipet i Østfold er gravd frem av arkeologer fra Fylkeskons­ervatoren. Kjølen skal være i god stand.
 ?? Foto: Heiko Junge, NTB scanpix ?? Prosjektle­der i Kulturhist­orisk museum Christian Løvhsen Rødsrud viser frem en liten trebit fra kjølen til Gjellestad­skipet.
Foto: Heiko Junge, NTB scanpix Prosjektle­der i Kulturhist­orisk museum Christian Løvhsen Rødsrud viser frem en liten trebit fra kjølen til Gjellestad­skipet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway