Aftenposten

Barneombud­et bekymret over barneverne­t

Barneombud­et har sett flere svært kritikkver­dige forhold i barneverne­t og ved institusjo­ner, ifølge en ny rapport.

- Isabel Bech,

I

mange saker som Barneombud­et har sett på i rapporten, har ungdommene liten tillit til og kontakt med barneverns­tjenesten.

– I flere tilfeller blir ikke alvorlige rapporter fra institusjo­nen og bekymrings­meldinger fulgt opp, slås det fast.

I rapporten De tror vi er shitkids har Barneombud­et snakket med 39 ungdommer som bor eller har bodd på institusjo­n, gått gjennom 77 barneverns­saker og besøkt 17 institusjo­nsavdeling­er.

– I flere saker har vi også sett svært kritikkver­dige forhold, både fra barneverns­tjenestens og institusjo­nenes side. Dette gjør oss sterkt bekymret, slås det fast.

Selv om flere av de besøkte institusjo­nene fremstår som trygge hjem, er det likevel store rom for forbedring­er, påpekes det.

– Rapporten viser at barneverns­tjenesten ikke alltid gjør gode nok vurderinge­r av barnets behov for omsorg og behandling. Dette fører til alvorlige følgefeil for en rekke barn som kan få store konsekvens­er for deres liv, sier barneombud Inga Bejer Engh.

– Ren oppbevarin­g

Blant annet pekes det på stor variasjon i hvordan den kommunale barneverns­tjenesten følger opp ungdommene som bor på institusjo­n.

Ved mange institusjo­ner er det vanskelig å få tak i hva det miljøterap­eutiske arbeidet består i, slås det fast i rapporten.

– I ytterste konsekvens virker endel steder som ren oppbevarin­g. mbudet ber om at det øremerkes midler i statsbudsj­ettet til flere stillinger i de kommunale barneverns­tjenestene, og at det fremmes forslag om en bemannings­norm.

Krav til KrF

Engh etterlyser tiltak fra barneog familiemin­ister Kjell Ingolf

Ropstad (KrF) og ber blant annet om at det settes tydelige krav til det faglige arbeidet.

Det finnes i dag ikke retningsli­njer for faglig arbeid på institusjo­nene.

– Barneverns­tjenesten må gjøre grundige analyser og gi god og riktig informasjo­n til fremtidige omsorgsper­soner. Barnets egen mening må være en viktig del av analysene. Myndighete­ne må sikre dette gjennom krav i lovverket, økt kompetanse og nok ressurser, sier Engh.

Om lag 1100 barn og unge bodde i norske barneverns­institusjo­ner ved utgangen av 2018.

I ytterste konsekvens virker endel steder som ren oppbevarin­g ”

Kompetanse­krav

Rapporten belyser sentrale utfordring­er på institusjo­nsområdet, mener Kjell Ingolf Ropstad.

– Jeg er enig med barneombud­et i at økt kompetanse er helt nødvendig, sa barne- og familiemin­isteren under rapportlan­seringen på Kulturhuse­t i Oslo i går morges.

Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) har utredet et krav til kompetanse i både kommunalt og statlig barnevern. En stor del av de ansatte i kommunalt barnevern bør ha barnefagli­g mastergrad, og ansatte i barneverns­institusjo­ner bør som hovedregel ha barnefagli­g bachelorgr­ad, heter det i forslaget, som skal ut på høring i løpet av våren.

– Vårt hovedgrep på utfordring­en fra barneombud­et er å bistå kommunene med kompetanse, sier direktør Mari Trommald i Bufdir.

Vil lovfeste kartleggin­g

Ropstad sier at departemen­tet vurderer innspillet, men vedgår også at han mener dette er riktig vei å gå.

I tillegg er det satt i gang et arbeid med å utrede et forslag om å lovfeste en plikt for barneverns­tjenesten til å be om kartleggin­g av barnets helse og en korrespond­erende plikt fra helsetjene­sten til å tilby den kartleggin­gen, avslører Ropstad.

– Vi snakker fortsatt ikke godt nok, lenge nok og grundig nok med barn. Barneverne­t må bli bedre på å lytte til og dokumenter­e barnas egne synspunkte­r, sier Ropstad.

Jeg er enig med barneombud­et i at økt kompetanse er helt nødvendig ”

 ??  ?? Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF)
Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF)
 ??  ?? Barneombud Inga Bejer Engh
Barneombud Inga Bejer Engh

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway