Aftenposten

Australia taper milliarder på at turistene uteblir

Etterlengt­et regn har skapt nye utfordring­er for koalaene.

- NTB-AFP-DPA

A

ntall utenlandsk­e turister har falt med 10–20 prosent siden brannene begynte i september. En australsk turistorga­nisasjon, ATEC, anslår at tapet vil beløpe seg på 4,5 milliarder australske dollar i år. Det tilsvarer nær 28 milliarder kroner. Turistene avlyser reisene fordi de frykter dårlig luftkvalit­et, sin egen sikkerhet og hvilke konsekvens­er brannene har hatt for Australia, mener ATECs leder Peter Shelley. Spesielt turister fra USA og Europa har uteblitt som følge av katastrofe­n.

Søkkvåte koalabjørn­er

De siste dagene har etterlengt­et regn dempet brannene, men de er ikke slukket. I går var det ventet 50 millimeter regn i deler av New South Wales, den kraftigste nedbøren på flere måneder.

– Regnet vil ikke slukke alle brannene, men det har helt sikkert dempet dem, og jeg tror det har gitt innsatsvil­jen et skikkelig løft, sa brannsjef Rob Rogers til Channel Seven i går. Brannene har hatt enorme konsekvens­er for Australias særegne dyreliv. Bilder fra Australian Reptile Park ved Sydney viser hvordan søkkvåte koalabjørn­er klynger seg til gummitrær, mens en dyrepasser bærer to av dem i sikkerhet gjennom store vannmasser. Regnet har også ført til at vannstande­n i bassenganl­egget for parkens alligatore­r har steget til nesten toppen av gjerdet. Store deler av en skog ved Sydney, som står FNs verdensarv­liste, er ødelagt. Nå har regjeringe­n varslet at den vil bruke rundt 12 milliarder kroner på å «gjenoppbyg­ge» områdene som er rammet. Statsminis­ter Scott Morrison har sagt at pengene også skal brukes til å få i gang turismen igjen.

 ?? Foto: Australian Reptile Park/Australian Reptile Park/NTB scanpix ?? En dyrepasser bærer to søkkvåte koalaer i sikkerhet gjennom vannmassen­e.
Foto: Australian Reptile Park/Australian Reptile Park/NTB scanpix En dyrepasser bærer to søkkvåte koalaer i sikkerhet gjennom vannmassen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway