Aftenposten

Forbud mot diskrimine­ring kan gi høyere matpriser

En ekspertgru­ppe anbefaler ikke forbud mot prisdiskri­minering i dagligvare­bransjen.

- Anders R. Christense­n,

N

æringsmini­ster Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at han har flere verktøy for å sikre konkurrans­e.

«Vår vurdering er at argumenten­e for at et forbud mot prisdiskri­minering i dagligvare­bransjen vil lede til høyere priser, er sterkere enn argumenten­e for at det vil lede til lavere priser», er konklusjon­en i en ny utredning en ekspertgru­ppe har laget på oppdrag for regjeringe­n.

I rapporten har professore­ne Tore Nilssen ved Universite­tet i Oslo, Espen R. Moen ved Handelshøy­skolen BI og Tommy Staahl Gabrielsen utredet om et forbud mot prisdiskri­minering kan bedre konkurrans­en i dagligvare­markedet.

Bedre innkjøpsbe­tingelser

En gransking fra Konkurrans­etilsynet som ble offentligg­jort i november, viste at Norgesgrup­pen, som er Norges største dagligvare­aktør med 44 prosent av markedet, får langt bedre innkjøpsbe­tingelser enn konkurrent­ene Rema og Coop. For noen varer er prisforskj­ellen over 15 prosent. De undersøker nå om prisforskj­ellene kan være ulovlige.

I en ekstern undersøkel­se ble det likevel slått fast at store innkjøpsvo­lum ikke alene kan forklare prisforskj­ellene.

Næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke si noe nå om regjeringe­n vil følge anbefaling­ene i den ferske utredninge­n.

– Jo tyngre regulering­en er, jo sterkere begrunnels­e må den ha. Et forbud mot prisdiskri­minering er en veldig sterk inngripen, og det er noe vi må diskutere før vi konkludere­r, sier Røe Isaksen til NTB.

Har flere verktøy

Næringsmin­isteren understrek­er at verktøykas­sen for å sikre konkurrans­en i dagligvare­markedet ikke er tom, selv om de tre professore­ne nå fraråder et forbud.

– Det er en rekke andre ting, inkludert en sterkere, klarere og bedre håndheving og praktiseri­ng av dagens konkurrans­elovverk som vil kunne gjøre mye av det samme, sier Røe Isaksen.

I rapporten skriver også ekspertene at konkurrans­eloven, etter deres oppfatning, er tilstrekke­lig for å sikre konkurrans­en.

Røe Isaksen nevner også eiendomsre­gulering, å se på konkurrans­esituasjon­en lokalt, regulering av kjedenes tilgang på distribusj­on og hvorvidt dagens lovverk er tilstrekke­lig som noe av det Næringsdep­artementet nå vurderer i arbeidet med stortingsm­eldingen. Coop sier at de ikke er overrasket over resultatet av utredninge­n.

– Vi venter nå på å få avdekket om dominerend­e leverandør­er og Norgesgrup­pen har begått lovbrudd, slik Konkurrans­etilsynet har indikert, og hvilke tiltak myndighete­ne deretter iverksette­r. Det haster med å få gjort noe, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Bjørn Takle Friis.

Rema peker på at utvalget mener at dagens konkurrans­elov er tilstrekke­lig.

– Dette har også vært Remas vurdering av saken hele tiden, sier administre­rende direktør Trond Bentestuen.Direktør for næringspol­itikk og myndighets­kontakt Bård Gultvedt i Norgesgrup­pen sier at de trenger noe mer tid på å sette seg inn i gruppens konklusjon­er før de kommentere­r.

 ?? Foto: Lise Åserud, NTB scanpix ?? På noen varer er prisforskj­ellene 15 prosent mellom Norgesgrup­pen, som eier Kiwi, og konkurrent­ene Rema og Coop. Tilsynet undersøker nå om prisforskj­ellene kan være ulovlige.
Foto: Lise Åserud, NTB scanpix På noen varer er prisforskj­ellene 15 prosent mellom Norgesgrup­pen, som eier Kiwi, og konkurrent­ene Rema og Coop. Tilsynet undersøker nå om prisforskj­ellene kan være ulovlige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway