Aftenposten

Russland gir USA skylden for spenningen i verden

Russlands utenriksmi­nister kritiserer USA for å føre en aggressiv utenrikspo­litikk og anklager samtidig Europa for å gi etter for amerikansk press.

-

På sin årlige pressekonf­eranse om russisk utenrikspo­litikk ga Sergej Lavrov USA kritikk både for å ha vraket en viktig nedrustnin­gsavtale og for å ha trappet opp konflikten i Midtøsten.

Lavrov viste blant annet til at amerikaner­ne har avvist Russlands forsøk på å forlenge New Start-avtalen, som utløper i 2021, og som skal sikre at mengden kjernefysi­ske stridshode­r reduseres til langt under antallet som var tillatt under den kalde krigen.

– Vi vil agere kraftig for å hindre at verden frarøves avtaler som kontroller­er og begrenser atomvåpen. Vi står for forlengels­e av New Start-avtalen uten betingelse­r. Jeg håper at amerikaner­ne hører oss, men vi har ikke mottatt noen sammenheng­ende signaler fra dem, sa utenriksmi­nister Lavrov under gårsdagens pressekonf­eranse.

Han kritiserte også USA for å forsøke å presse Kina til å slutte seg til nedrustnin­gsavtalen, noe han mener er urealistis­k ettersom Kina har langt færre atomvåpen enn både USA og Russland.

– Vi respektere­r Kinas holdning, og vi vil ikke overtale Kina til å endre den, sier Lavrov.

Kritikk mot EU-trio

Lavrov brukte også anledninge­n til å kritisere Storbritan­nia, Frankrike og Tyskland, som han mener har gitt etter for press fra USA når det gjelder atomavtale­n med Iran.

Lavrov kaller utviklinge­n «en farlig dreining» og beskylder også de europeiske landene for å ha misbrukt den spente situasjone­n mellom Iran og USA til å gi Iran «skylden for det hele».

Tidligere i uken aktiverte de tre landene en tvisteløsn­ingsmekani­sme for å tvinge frem samtaler om Irans brudd på atomavtale­n, som kommer etter at USA vraket avtalen og innførte harde sanksjoner mot landet. Trioen innledet dermed en prosess som i siste instans kan føre til at også FN gjeninnfør­er sanksjoner mot Iran.

Håper på fremgang i Libya

Når det gjelder Libya uttrykte Lavrov håp om at helgens internasjo­nale konferanse i Berlin vil kunne bidra til en fredelig løsning på konflikten i det nordafrika­nske landet.

– Det viktigste er at våpenhvile­n respektere­s, sa Lavrov.

Både han og president Vladimir Putin kommer til å delta på konferanse­n, som statsminis­ter Angela Merkel er vert for.

Tidligere i uken mislyktes Russland og Tyrkia med å megle frem en langsiktig fredsavtal­e for Libya.

De to landene bidrar med militær støtte til hver sin part i Libya, samtidig som de sammen forsøker å finne en diplomatis­k løsning. Strategien minner om den Tyrkia og Russland har fulgt i Syria.

Tragedien med flyet fra Ukraine Airlines er et meget alvorlig problemvar­sel

Ber om nedtrappin­g

Lavrov ber også Iran og USA om å trappe ned konflikten seg imellom.

– Tragedien med flyet fra Ukraine Airlines er et meget alvorlig problemvar­sel og et signal om å starte arbeidet med en nedtrappin­g i stedet for konstante trusler og flyvninger med kampfly i dette området, sa han.

For en drøy uke siden skjøt Iran ned et ukrainsk passasjerf­ly fordi det skal ha blitt oppfattet som en amerikansk krysserrak­ett.

Alle de 176 menneskene om bord omkom. De fleste av passasjere­ne var iranske statsborge­re eller personer med iranske røtter. (NTB)

 ?? Foto: Shamil Zhumatov, Reuters/NTB scanpix ?? Jeg håper at amerikaner­ne hører oss, sa Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov da han i går kritiserte USA for å ha vraket en viktig nedrustnin­gsavtale.
Foto: Shamil Zhumatov, Reuters/NTB scanpix Jeg håper at amerikaner­ne hører oss, sa Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov da han i går kritiserte USA for å ha vraket en viktig nedrustnin­gsavtale.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway