Aftenposten

Disse er best på å få ungdom til å føle seg verst

- Mina Vinje (22), leder, Press - Redd Barna Ungdom

Denne uken slapp vi i Press – Redd Barna Ungdom de nominerte kandidaten­e til årets Gullbarbie. Gullbarbie er en pris til dem som er best på å få unge til å føle seg verst. Premien er en gullakkert barbiedukk­e og en streng beskjed fra tusenvis av unge om å skjerpe seg kraftig. For ti år siden delte vi ut den første Gullbarbie­n fordi vi var lei av at reklame- og mediebrans­jen utnyttet barn og unge for å selge sine produkter. Mye har endret seg de siste ti årene, men Gullbarbie er fortsatt en pris som fokuserer på et svært alvorlig problem.

Ikke greit å utnytte usikkerhet

Det er stadig flere barn og ungdommer som rapportere­r om at de sliter med symptomer på dårlig psykisk helse. Angst, depresjon og moderate fysiske og mentale plager har vist seg å ofte ha en sammenheng med stress og press.

En type press vi unge utsettes for i dag, er kroppspres­s. Uansett om vi sitter på bussen, går på et kjøpesente­r eller tar opp telefonen for å sjekke noe, så ser vi “perfekte” mennesker.

Gullbarbie er ikke en pris med mål om nødvendigv­is å stoppe all reklame, men vi mener at når noen tjener store penger på å bruke unødvendig seksualise­ring, gamle kjønnsroll­er og ekstremt ensidige idealer, da må noen reagere.

Det som skjer når vi stadig ser seksualise­ring, ensidighet og uoppnåelig­e idealer rundt oss, er at vi begynner å tenke at det er vår egen feil at vi ikke ser ut som reklamen. Og at en løsning kanskje er å kjøpe et produkt som kan bringe oss nærmere det perfekte.

Hvorfor ikke bloggere som Sophie Elise?

Årets nominerte til Gullbarbie er blogg.no, Facetune og Dagbladet. De siste dagene har mange kontaktet meg og spurt hvorfor ikke Sophie Elise AS er nominert. Bloggen fikk veldig mange nominasjon­er, men kom ikke til finalen.

Grunnen er egentlig ganske enkel: Vi vil endre et system som er større enn én enkelt blogger. Grunnen til at Sophie Elise har kunnet legge ut sponsede innlegg med rabattkode­r på lymfedrena­sje, eller at andre bloggere kan legge ut tilbud på fillers, tannblekin­g og andre produkter som endrer utseendet, er at det ifølge blogg.no er helt greit.

Det var også en rekke andre bloggere som fikk nominasjon­er, og dette viser at det er et strukturel­t problem. Hvis blogg.no endrer sine retningsli­njer, så vil man kunne fjerne denne typen reklame fra alle bloggeres sider. Det synes vi er mye bedre enn å nominere én blogg.

Ikke bare bedriftene­s ansvar

Med Gullbarbie understrek­er vi på at bedrifter ikke bør få tjene seg rike på at unge har dårlig selvbilde eller får dårligere psykisk helse. Men det er ikke bare bedriftene alene som har et ansvar.

Hvis reklame- og mediebrans­jen nekter å ta det ansvaret de har, må politikern­e på banen. Vi trenger å endre markedsfør­ingsloven slik at barn blir bedre beskyttet mot skadelig informasjo­n og innhold som oppfordrer oss til å endre på vårt eget utseende.

De siste årene har det blitt gjort mye bra for barns psykiske helse, men vi kommer ikke i mål med mindre vi gjennomfør­er større endringer som setter barns rettighete­r aller først.

Derfor trenger vi at alle barn og unge står opp for urettferdi­ghet og sier ifra når rettighete­r blir brutt. Å få usunn og uoppnåelig reklame trykket opp i trynet hver eneste dag er absolutt ikke i tråd med barns rettighete­r.

Hvis reklameog mediebrans­jen nekter å ta det ansvaret de har, må politikern­e på banen. ”

 ?? Foto: Carl-Frederic Salicath ?? Mye har endret seg de siste ti årene, men Gullbarbie er fortsatt en pris som fokuserer på et svært alvorlig problem, skriver Mina Vinje (22), leder av Press - Redd Barna Ungdom.
Foto: Carl-Frederic Salicath Mye har endret seg de siste ti årene, men Gullbarbie er fortsatt en pris som fokuserer på et svært alvorlig problem, skriver Mina Vinje (22), leder av Press - Redd Barna Ungdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway